Inapoi

Voblere

Seteaza Directia Ascendenta
pe pagina

1-60 produse din 8783

Page
Vizualizeaza ca Tabel Lista
Seteaza Directia Ascendenta
pe pagina

1-60 produse din 8783

Page
Vizualizeaza ca Tabel Lista
Pescuit la stiuca de pe mal, cu Lucian Constantin
Urmareste filmul "Pescuit la stiuca de pe mal, cu Lucian Constantin!"

Am dat startul sezonului 2020 – 2021 de emisiuni live din seria “ La pescuit cu TotalFishing”. Suntem in luna Noiembrie si Radu Dascalescu il are ca invitat pe Lucian Constantin. Tema emisiunii este pescuitul la stiuca de pe mal. O tehnica care este mai putin costisitoare si la indemana oricui. Va invitam sa urmariti un atelier de 90 de minute dedicat nalucilor de stiuca din gama producatorului RAPALA si STORM . Lucian nu numai ca este un pescar cu rezultate demne de invidiat dar este si field tester Rapala de ani buni. Este printre cei mai avizati oameni care ne pot impartasi detalii de natura tehnica despre naluci si modul in care ar trebui pescuite.

Fiecare din aceste subiecte atinge cate 3 puncte importante, gandite sa adune cat mai multe informatii cu scopul de a ne ajuta sa intelegem logica unui pescuit de stiuca de la mal.

Astfel, nalucile de distanta in sesiuni de la mal in cautarea stiucii se impart in 3 clase : de suprafata ( Topwater ), pentru masa apei ( Glider ) si nu in ultimul rand naluci soft care ofera o gama mai larga de evolutii ( inclusiv substrat complex ). Odata cu racirea apei, putem spune ca alte elemente constructive ale nalucilor ne ajuta in provocarea unui atac. Aflam de la Lucian cum trebuie sa exploatam vibratia, evolutia sau stimulul vizual atunci cand apele se racesc.

Indiferent de situatie, elementul cheie in alegerea corecta a unei naluci ramane agresivitatea. Lucian ne propune 3 perspective de analizat. Recuperarea, sunetul si alcatuirea nalucii. Fiecare din aceste criterii are un rol in sesiunile de pescuit la stiuca de la mal. Pentru Lucian, cel mai important aspect ramane dimensiunea unei naluci la capitolul agresivitate. Daca vreti sa deveniti pescari mai buni si mai bine informati, va recomandam acest material plin de tehnica si informatii pretioase !

Citeste mai multe despre pescuit pe blog-ul TotalFishing, si nu uita sa dai subscribe la canalul nostru de youtube "La Pescuit cu TotalFishing" pentru a fi la curent cu ultimile filme despre pescuit.

De departe cel mai spectaculos pescuit existent este cel cu naluci. Pestii rapitori ofera imagini si partide spectaculoase cand se pescuieste cu voblere. Probabil este si cea mai evoluata “ momeala artificiala”. Nu exista o alta naluca de pescuit care sa fi primit atentia si tehnologia de care se bucura clasa de voblere.

Voblerele nu sunt altceva decat imitatii ale unor specii de pesti prada care vizeaza una sau mai multe specii de pesti rapitori. In functie de talia exemplarelor tinta, aceste voblere pot fi pescuite cu succes la mai multe tipuri de pesti rapitori.

Cazul de mai sus este destul de rar. In majoritatea situatiilor, rapitorii prefera anumiti pesti cand este vorba de hrana. Cum voblere nu fac altceva decat sa imite hrana acestora, este clar ca apar forme, culori, modele de culori ( patern ), sau lungimi dedicate. Din aceste cateva caracteristici, clasa de voblere devine esxtrem de mare.

Tehnologia a facut posibila aparitia acestor naluci la preturi accesibile. Daca in urma cu 10 ani nu puteam defini o clasa de voblere ieftine si prinzatoare, astazi problema a disparut. Marii producatori au inteles nevoia aparitiei unor voblere ieftine si accesibile care sa nu isi piarda din caracteristicile de baza. Rolul principal al unui vobler este acela de a imita un peste prada, in momentul evolutiei. Prin voblere ieftine nu trebuie sa intelegem ca vom avea limitari in ce priveste evolutia sau finisajul produsului.

Voblerele se confectioneaza din lemn sau plastic mai nou.  Lemnul este cel care dicteaza pretul final al unui vobler. Materia prima. In functie de densitatea lemnului din care este confectionat, un vobler primeste anumite propietati. Flotabilitate, greutate totala si rezistenta sistemului de armare a ancorelor de corpul in sine.

Fiecare specie de peste rapitor are un anumit comportament de hranire.  Unii pesti rapitori se hranesc in pelicula apei, altii in zona substratului. Unii sunt nocturni, in timp ce altii sunt activi toata ziua.

In urma studiului comportamentului anumitor rapitori, producatori au dezvoltat voblere dedicate in acest scop. De departe cea mai mare atentie pe acest segment al dezvoltarii au primit-o voblerele japoneze. Pretul acestor voblere reflecta nu numai calitatea materialelor din care sunt confectionate, ci si anumite propietati care le confera un anumit nivel de unicitate in piata.

In afara faptului ca aceste voblere japoneze imita perfect pestele prada, in timpul evolutiei descriu miscari exacte si precise. Este recunoscut faptul ca japonezii petrec mult timp pe zona de detalii. Acest lucru face posibil ca pe rafturile unui magazin de pescuit sa poti gasi naluca ideala.

Daca ne referim la speciile de pesti rapitori de la noi, putem identifica multe voblere prinzatoare. Polonezii se remarca prin iscusinta in realizarea de voblere. Este doar un exemplu, nu un etalon.

In fond, fiecare producator de voblere propune modele pentru fiecare specie de rapitor prezenta pe continent.

De cate ori apare pe piata un model de vobler, trebuie spus ca a fost testat minim 2 ani inainte. Testarea nu face referire la comportamentul nalucii in evolutie. Face referire la studierea comportamentului pestelui tinta. Mai multe prototipuri vor ajunge la apa inainte de forma finala a unui vobler. Se analizeaza reactiile pestelui rapitor pe baza unor criterii ale nalucii. De la culoare, forma, nivel de flotabilitate si pana la lungime totala. Pestii raspund in functie de aceste date care sunt ADN-ul unui vobler

Voblere clean

Exista multe modele de voblere de clean executate cu atentie si precizie. Sunt usor de recunoscut prin dimensiunea redusa ce variaza intre 3 si 5 centimetri, corp usor bombat, barbeta mica si ingusta pretabila evolutiilor in ape mici de 1,2- 1,5 metri. Imita nu neaparat un pest prada prin culoare cat mai degraba o insecta. Cleanul este un gurmand cand vine vorba de insecte care cad pe luciul apei.  Aici se remarca bine anumite modele de voblere Kenart si voblere Salmo. Cei doi sunt cei mai importanti producatori de voblere in masa de pe continent.

Voblere stiuca

Imaginatia este pe primul loc cand vorbim de voblere de stiuca. Prin imprevizibilitatea acestui rapitor, gama de voblere construita este mare. Mai mult de atat, anumite modele de voblere gandite pentru pesti marini si sau oceanici si-au gasit nesperat de bine locul in trusele pescarilor de stiuca.

Ca linii generale, discutam de clasa de voblere de tip suspending sau topwater. Aici pot fi incluse si swimbait-urile fara probleme. O sortimentatie foarte mare gasim in curtea finlandezilor. Multe modele de voblere Rapala au fost concepute EXCLUSIV pentru pescuitul la stiuca. Din urma se remarca si anumite voblere de la Stryke Pro. Un alt producator care urca in ierarhia preferintelor pescarilor de stiuca de pe continent. In general, ca forma aceste voblere sunt lungi, nu foarte bombate .

Totusi, un vobler ieftin si greu de detronat in ce priveste stiuca ramane Slider-ul de la Salmo. Poate si cel mai prinzator in ultimii zece ani de zile. Gama de voblere Salmo este completata si de modele de glider de la producatorul Dorado. Exista si aici multe voblere Dorado care spre deosebire de Salmo Slider sunt mai grele si ofera evolutii mai accentuate pe stop. In urma stoparii tractarii unui glider, din inertia miscarii , acesta se va pozitiona in lateral. Efectul de flancare este poate mai accentuat la gama de voblere Dorado Drunk decat la Salmo Slider.

Voblere avat

Pestele viteza, lupul apelor sau intr-un singur cuvant avatul. Este printre cei mai pretentiosi pesti rapitori din bazinul hidrografic al Europei. Cu un simt vizual bine dezvoltat, avatul isi dezvolta strategia de hranire pe vanatoare in grup sau panda solitara. Exemplarele mari deseori in timpul sezonului cald sunt solitare si teritoriale totodata.

Prezenta pescarului este un factor de stres pentru avat. Daca te vede, sansele sa il capturezi sunt minime.

Fiind un peste care se simte bine in curentul apei, impune o anumita tipologie constructiva de voblere. Se bazeaza pe viteza in timpul atacului. Pestii prada depun mult efort sa poata scapa cu viata in urma unui atac.

Voblerele de avat sunt lungi si inguste. Este un profil hidrodinamic adaptat debitelor moderate si mari de apa. Aici ca producatori tot cei de la Salmo ies in evidenta alaturi de Rapala.

Din produsele celor doi producatori, discutam de voblere ieftine si prinzatoare. Salmo Thrill sau Rapala RPR sunt doua modele etalon in pescuitul avatului. Sigur ca si clasa de voblere japoneze reprezentata prin Yo-Zuri propune naluci prinzatoare.

Voblere somn

In cazul somnului, vibratia este cuvantul cheie. Va fi completata de sunet ( rattlin ) . Somnul este un rapitor destul de vanat de pasionatii de pescuit la rapitor. Comportamentul  si modul in care isi procura hrana a pus producatorii de voblere la munca.

Pescuitul la somn cu voblere implica nu neaparat dimensiuni pe masura pestelui. Vibratie puternica si zgomot sunt suficiente. Rattlin-urile isi gasesc loc extrem de bine intr-o cutie de voblere a unui pescar de somn.

In pasajele nocturne, acest rapitor patruleaza malurile. Anumite voblere cu barbeta care pot evolua de la 1,5 metri pana pe la 3 sau poate chiar 4 metri pot fi pescuite cu succes la somn. Voblere Rapala cum ar fi SSR-ul, uneori si Husky Jerk-ul, pot aduce la mal exemplare de somn.

Voblere salau

Nu exista multe voblere de salau. Comparativ cu cele pentru stiuca cel putin. Aici lucrurile sunt mai ingradite. Cauza principala este arealul salaului. Adancime si agataturi.  Asadar, apelam la voblere care prin greutate si evolutie pot atinge adancimi considerabile. Minim doi metri. Rattlin-urile sunt extrem de productive la salau. Salmo Executor este un alt model prinzator din zona voblerelor cu barbeta.

Multe voblere japoneze au fost concepute special pentru pescuitul salaului. Si-au castigat un bine meritat loc in topul preferintelor pescarilor de salau. Vibratia moderata, atentia pe culoare si forma, tehnologii precum “ live eye” si “ real fish pattern” sunt rezultatul anilor de studiu dedicati acestor voblere.

Voblere pastrav

Mici, inguste si colorate. Uneori strident. Gandite pentru evolutii in rauri mici si rapide sau lacuri adanci, aceste voblere sunt atent construite. Motivul principal : comportamentul de hranire. Simtul vizual este principalul stimul care sta la baza procesului de hranire a pastravului. In plan secund este mirosul.

Voblerele japoneze sunt in top in acest caz. Greu de egalat de oricare alt producator care nu vine din Tara Soarelui Rasare.

In mod sigur, daca esti pro pescuit cu naluci artificiale, in trusa ta de pescuit va fi mutat un mini magazin. Fara dubiu ca ti-ai asigurat spatele pentru orice ar putea interveni in timpul partidei: ca vrei sa pescuiesti la clean ai voblere de clean, poate pescuiesti la stiuca- asa ca ai naluci stiuca, dar poate e avat in zona asa ca te-ai asigurat cu voblere avat. Depozitezi voblere, shaduri, gruburi, linguri, montura vobler si alte detalii care pot face diferenta. Poate trage la galben, poate trage la rosu sau galben cu spate negru, nimic nu te poate surprinde nepregatit. Din trusa nu vor lipsi voblere Rapala , Strike Pro sau Salmo.

Intotdeauna vigilent, atent la detalii cauti cele mai bune naluci. Cele mai bune preturi. Cele mai bune oferte. Pescarii vorbesc, isi impartasesc experientele, astfel ca esti la curent cu cele mai noi evenimente si stii cine , unde si cu ce naluci a mai prins.

Dar arta adevarata se vede atunci cand , acea trusa grea - plina de jiguri, naluci de toate felurile, agrafe, varteje etc- nu o poti cara in carca pe coclauri si trebuie sa o decimezi, sa faci o selectie. Dintr-o data parca iti trebuie aproape toate. Ce sa faci? Viata e rau. La tot pasul te pandesc decizii.



Ce tipuri de voblere exista ?

In functie de parametrii tehnici constructivi, exista 3 tipuri de voblere. Cele de suprafata denumite “topwater”, cele de masa apei ( de tip suspending ), si cele de substrat ( de tip rattling ). In functie de specia tinta si criteriile de evolutie, se remarca mai multe subclase. Pot fi floating cu raza de actiune in adancime variabila, pot fi suspending ( lest incorporate pentru o pozitionare in masa apei pe baza flotabilitatii controlate – densitatea material utilizat in procesul de fabricare ). Nu in ultimul rand pot fi dedicate evolutiilor in zona substratului ( voblere fara barbeta, grele cu evolutie in vertical ).


Pentru ce pesti pot folosi voblere ?

Voblerele se pot folosi pentru pescuitul la spinning in cautarea pestilor rapitori. In functie de comportamentul acestora, se pot folosi voblere ce variaza ca : greutate, lungime, culoare si adancime de lucru. Ca atare, toate speciile de pesti rapitori existente se pot captura la voblere.


Care sunt cele mai bune voblere ?

Cele mai bune voblere sunt cele care respecta arealul de pescuit si pot fi evoluate fara obstacole care le-ar limita miscarea in timpul pescuitului. In functie de factori precum adancimea apei, prezenta vegetatiei sau a structurilor in areal va trebui sa alegem corect un vobler. Producatori consacrati in segmentul de voblere bune sunt : Rapala, Salmo sau Strike Pro.


Care sunt cele mai vandute voblere ?

Din multitudinea de voblere existente, preferintele pescarilor se indreapta catre acele produse care se adreseaza mai multor specii de pesti rapitori. Gama de voblere Rapala RPR este printre putinele voblere cu care se pot prinde ABSOLUT toti pestii rapitori din apele noastre : salau, stiuca, somn, avat, biban, clean, pastrav. Pentru mai multe detalii despre pescuitul rapitorului accesati blog-ul TotalFsihing, AICI.


Cum se leaga un vobler ?

Orice vobler este dotat in partea frontala cu un ochet ( parte din structura de rezistenta a nalucii care permite inclusiv atasarea ancorelor sau carligelor debarbetate ). Ochetul variaza ca pozitie in functie de tipul voblerului : lipless ( fara barbeta ) sau cu barbeta. De acest ochet se va atasa AGRAFA ( obligatoriu se utilizeaza agrafe dedicate disciplinei  spinning ).

INCERCAM SA OFERIM Cel mai bun pret
la peste 70.000 de produse
Comenzi telefonice 031 433 44 44
consultanta de la pescari specializati
24/48h oriunde in Romania livrare gratuita
pentru comenzi de minim 300 Lei
Daca nu iti plac produsele retur gratuit
30 de zile termen de retur