specii de pesti de apa dulce

Ultima modificare: 26/08/2020 de catre Radu Ionut Dascalescu

Bazinul hidrografic al Romaniei este unul generos. In apele care traverseaza tara, gasim o varietate mare de specii de pesti. Regasim un numar ridicat atat specii de pesti rapitori, cat si specii de pesti pasnici.

Printre cei mai vanati pesti de pescarii de la noi, se pozitioneaza in top crapul si somnul. Putem spune ca sunt adevarate surse de inspiratie cele doua specii de pesti mai sus amintite.

specii de pesti - crapul

“ Operatiunea Monstrul” este o reprezentare destul de fidela a conceptului de pescuit prin ochii cinematografiei romanesti din perioada comunista. Reflecta cu detalii si finete conceptul de pescuit combinat cu o vacanta in mijlocul naturii, in compania prietenilor.
Dintre toate aceste specii de pesti ce se gasesc in apele noastre, exista doar un numar finit in preferintele pescarilor.

Specii de pesti rapitori

Trecem in revista un top al preferintelor pescarilor romani in ce priveste pescuitul rapitorilor. Sigur ca acest clasament sufera modificari in functie de pescar si gusturile sale.

Somn

specii de pesti rapitori- somnul

De departe cel mai cautat peste rapitor de apa dulce de la noi. Impresioneaza prin marimea exemplarelor.

Atat in greutate cat si in centimetri, somnul este una din acele specii de pesti de apa dulce care inunda obiectivele multor aparate foto, atunci cand este capturat.

Este un peste prezent atat in lacuri, baraje cat si pe Dunare.

Salau

captura specii de pesti rapitori - salau

Pe locul secund in preferintele pescarilor de rapitor se pozitioneaza salaul. Un pradator destul de eluziv. Alaturi de stiuca si avat, intra in clasa de specii de pesti de ambuscada. Este de asemnea prezent in mai toate lacurile si barajele de la noi. Inclusiv pe Dunare.

exemplar salau-specii de pesti rapitori

Poate atinge si dimensiuni de pana la 100 de centimetri. De mentionat este ca in lumea pescuitului sportiv, capturile se inregistreaza in primul rand dupa talie ( lungime ) si apoi dupa greutate.

Stiuca

Un alt pretendent la podiumul preferintelor pescarilor. Spre deosebire de somn si de salau, stiuca este un pradator mult mai tehnic. Comportamentul acestei specii de peste, face trimitere la tehnicile de guerrilla.

Il gasim in general in zone unda apa este mica, limpede, plina de vegetatie si nu are un debit de curgere sesizabil. Cu alte cuvinte, Delta Dunarii. Stiuca este raspandita destul de bine in zona de ses, avand nevoie de ape curate in care se poate camufla si vana.

Biban

captura biban- specii de pesti rapitori

Cand dai gres la somn, la salau sau la stiuca, atunci vei da nas in nas cu bibanul. Nu este una din acele specii de pesti care sa impresioneze prin dimensiuni sau greutate. Impresioneaza prin numere. Bibanul isi traieste aproape toata viata in bancuri destul de mari.

specii de pesti rapitori pe Dambovita

Este un vanator de grup. Iti asigura o sesiune de pescuit fantastica daca iti corelezi echipamentul cu talia exemplarelor si ai localizat un astfel de banc. Este prietenos cu mai toate nalucile. Este specia responsabila pentru aparitia curentului de Street Fishing. Sesiuni scurte de pescuit, cu naluci artificiale, specii de pesti rapitori.

Avat specii de pesti rapitor

“Lupul apelor” este porecla bine meritata a avatului. La fel ca si bibanul, avatul umbla in bancuri. Dintre toate aceste specii de pesti rapitori, de departe avatul este cel mai greu de pacalit. Simtul vizual este bine dezvoltat la aceasta specie de rapitor.

Este capabil de adevarate spectacole pe luciul apei, atat la rasarit cat si la apus. Sunt perioadele in care este cel mai activ. Vaneaza atat in masa apei cat si la suprafata. Atacurile sunt energice si de neegalat.

Clean

specii de pesti de rau- clean

Avand un comportament oarecum similar cu cel al avatului, cleanul este un alt peste ravnit de pescarii romani. Ca si in cazul avatului, lipsa dentitiei in cavitatea bucala, face ca aceste specii de pesti sa iasa in evidenta prin atacurile pe care le arunca asupra prazii.

Viteza , simtul vizual si energia degajata in momentul atacului fac ca o partida de pescuit la clean sa fie memorabilia, chiar si cand exemplarele sunt mici.

Pastrav

Rezervat pentru munte. Este greu de inteles cum in apele care izvorasc din munti, care nu sunt mai adanci de 30 de centimetri in majoritatea cazurilor si “ reci ca gheata”, poti gasi specii de pesti care sa “infloreasca”.

Pastravul este un ultim paznic al unei familii marete. Este ultimul ostean care pazeste regatul lostritei. O partida de pescuit la pastrav este superba.

Reteta care ii confera acest titlu are in compozitie, peisajul de poveste, racoarea din timpul zileleor toride de vara si gama de naluci la care poate fi pescuit. Pana nu incerci, nu vei intelege.

Specii de pesti pasnici

Daca nu vrei sa irosesti energie intr-o partida de pescuit, sau poate ai iesit cu familia in natura, atunci exista trei specii de pesti care ar trebui sa te intereseze.

Crap specii de pesti pasnici

specii de pesti pasnici - crapul

Ocupa prima pozitie in preferintele pescarilor de stationar. Orice partida de pescuit la stationar implica si include crapul. Britanicii sunt poate cei mai inversunati dintre toti cu aceasta specie de peste. Exemplarele  impresioneaza prin greutate.

Exista recorduri si crapi care au cantarit si 38 de Kilograme. Cand vorbim de pesti pasnici, doar greutatea conteaza. Crapii nu sunt masurati si in lungime. Conformatia genetica nu impresioneaza prin lungime, ci prin greutate.

Caras

Fara nici un dubiu il putem denumi pestele copilariei. In asteptarea miscarilor firave ale plutei, poate in compania bunicilor, toti am avut parte de o partida de pescuit la caras in copilarie. Acolo iti antrenezi rabdarea si iti activezi insitinctul de pescar.

Inrudit cu crapul, facand parte din aceeasi mare familie ( ciprinide), carasul este rampa de lansare a oricarui pasionat de pescuit stationar si de trofee in palmares. Cum spune si o vorba, “ Fara caras, viata e pustiu… “ .

Platica

Cel mai vanat peste cand vorbim de competitii. Ramura de pescuit stationar de performanta orbiteaza in jurul acestui peste. Migreaza in bancuri impresionante, fiind la adapost pe considerente de indivizi. Este un peste extrem de apreciat de concurenti, oferind atat cantitate cat si drill-uri pe masura.

Este usor de prins, dar este un peste care implica o tehnica destul de complexa pentru a-l captura. Daca pescuitul la caras iti deschide lumea spre acest univers al pescuitului, platica te va slefui si te va forma ca pescar de stationar.

Indiferent de tipul de specii de pesti la care facem referire, pescuitul este un mod sanatos de a sta in mijlocul naturii pentru experiente unice.