pescuit sportiv in mijlocul naturii

Ultima modificare: 22/01/2024 de catre Radu Ionut Dascalescu

Cand discutam despre pescuit sportiv, discutam despre un fenomen care in fiecare zi isi intareste randurile cu adepti noi. Recruti altfel spus. Aceasta activitate devine o forma din ce in ce mai cautata de evadare in mediul natural. Recompensa celor ce practica o forma sau alta de pescuit sportiv nu se consolideaza in capturi insa. Vom afla in cele ce urmeaza ce inseamna aceasta activitate.

Ce inseamna pescuit sportiv

Este un mod de a lua contact cu natura, de a-ti ascuti simturile si de a te aventura mai departe de jungla urbana. Departe de peretii de beton ai oraselor din ce in ce mai aglomerate, multi cauta relaxarea in forme cat mai simple si mai autentice. Fenomenul care poarta denumirea de pescuit sportiv, ofera curiosilor momente unice in mijlocul naturii, inconjurati de fauna si flora salbatica.lac de pescuit

Fenomenul in sine a evoluat considerabil in ultimii ani si a dezvoltat mai multe tipuri de activitati ce se pot desfasura la malul apei. Exista reguli de pescuit sportiv care se aplica atat pe apele aflate in gestiunea statului cat si pe cele care functioneaza in baza unui regim privat de exploatare. Indiferent de locatia aleasa, trebuie avut in vedere partea financiara obligatorie sub forma de taxa de pescuit. Aceste fonduri au ca scop intretinerea fondului piscicol si a zonelor aferente acestei activitati.

Legislatie in pescuit

Pe langa taxa de pescuit, in functie de locatie, trebuie luata in calcul si obligativitatea anumitor documente. Spre exemplu, apele publice necesita permise de pescuit. Aceste documente atesta faptul ca posesorul a platit taxa de pescuit si are drept de pescuit sportiv pe anumite ape publice.

Institutia care gestioneaza toate apele din Romania in zona de pescuit recreativ si pescuit sportiv este ANPA ( Agentia Nationala pentru Pescuit si Acvacultura ). Pentru toate apele care NU se afla in exploatari private, agentia emite documentele care se numesc premise anpa. In functie de necesitati, ANPA emite comunicat de presa privind pescuitul in functie de modificarile legislative care se introduc si apar pe parcurs.permis pescuit sportiv

Prin anpa permise de pescuit se intelege asadar dreptul de pescuit sportiv sau pescuit recreativ pe ape publice necontractate. Aceste ape se supun unui regulament de pescuit sportiv care impune obligatii inainte de drepturi. Pescarii trebuie sa respecte dimensiuni legale in ce priveste dimensiunea capturilor si sa exercite dreptul de pescuit in anumite perioade ale zilei conform legislatiei in vigoare. Intr-un cuvant, discutam de reguli de pescuit sportiv.

Prohibitie

Prohibitia reprezinta perioada din an in care pescarii nu au voie sa mearga la pescuit. Aceasta interdictie este menita sa protejeze pestii in perioada de reproducere. Este gandita in functie de speciile de pesti existente pe teritoriul tarii si segmenteaza pescuitul sportiv pe specii de peste. Nu toti pestii se reproduc in aceeasi perioada, motiv pentru care, nu numai perioada in sine este de durata, ci si portiunile de apa in care traiesc.

Legea pescuitului sportiv este o forma nu numai de reglementare, ci si de protectie a resursei piscicole regenerabile de pe teritoriul tarii noastre. Aceste actiuni au ca scop conservarea faunei si biotopului, intretinerea apelor publice si monitorizarea activitatilor de pescuit recreativ desfasurate.

Una din cele mai vizitate zone ale tarii este Delta Dunarii. Motivele sunt evidente pentru cei ce practica pescuit sportiv. Speciile de pesti cele mai cautate sunt crapul, somnul si stiuca. Delta Dunarii este locul unde orice pescar isi poate incerca norocul in cautarea exemplarelor capitale.

Cum poti practica pescuit sportiv

Este nevoie de echipament dedicat pentru acest tip de activitate. Multitudinea de specii de pesti de pe teritoriul tarii, fac ca pescuitul sa fie impartit pe mai multe categorii si discipline. De asemenea, in functie de zona, locatie si speciile vizate, se poate pescui atat ziua cat si noaptea.

In general, cele mai practicate forme de pescuit sportiv au la baza un echipament format din doua scule de pescuit. Pot fi undite sau pot fi lansete, in functie de preferinte. Experienta pescarului este motivul pentru care in multe partide de pescuit vom gasi mai multe scule lansate in apa.

Acest tip de echipament face referire la pescuitul pestilor pasnici dintre care amintim crapul, carasul sau tenul. Exista o sumedenie de momeli de pescuit la care pescarii pot apela.
Fiecare peste are anumite particularitati pe care pescarii sportivi le exploateaza in partidele pe lacuri de pescuit. Echipamentul asadar este esential. Daca este bine ales, atunci sesiunile de pescuit vor fi mult mai usor de parcurs.

Unde poti practica pescuit sportiv

Bazinul hidrografic al Romaniei este generos. Putem spune ca avem foarte multe ape la indemana. Unele din aceste lacuri de pescuit sportiv sunt private, altele se afla in directa administrare a statului. Aceste balti de pescuit private sunt gandite pentru diferite regimuri de functionare.

Se pot achizitiona pachete de “mini sejur” in functie de preferinte, atat ziua cat si noaptea. Partide de pescuit sportiv intre 12 ore si pana la o saptamana sunt disponibile in general pe lacurile care poarta denumirea de carpodrom. Nu necesita permis de pescuit si se supun unor tarife stabilite de administratie.

Cum obtin permis de pescuit pentru apele publice

Apele naturale aflate in directa administrare a statului au un regim diferit. Sunt deschise catre pescuit sportiv in anumite conditii. Este nevoie de documente care sa ateste calitatea de pescar sportiv a practicantului. De asemenea, in zona de frontiera a tarii, suplimentar pe langa permisul de pescuit este necesar sa detinem si permisul de granita (PG).

Cum obtin permis de ambarcatiune pentru pescuit din barca

Daca doriti sa practicati un pescuit din barca, indiferent de zona apelor publice pe care o vizati, este nevoie sa cunoasteti legislatia pentru permisul de barca. Aceste reglementari va dau dreptul sa “conduceti” o ambarcatiune. Pescuitul din barca are farmecul lui. Ofera posibilitatea explorarii unor suprafete vaste si in cautarea mai multor specii de pesti, mult mai usor. Atentie, este si mai costisitor.

Stiluri de pescuit sportiv

Daca ne gandim la speciile de pesti, pasnici si rapitori, avem mai multe tipuri de abordari si stiluri de pescuit pe care le putem practica. In functie de preferinte, putem adopta abordari statice precum pescuitul stationar.

Pescuit la feeder

Aici includem pescuitul la feeder care este un stil din ce in ce mai cautat. Are la baza monturi fine si o tehnica bazata pe rezultate foarte bune intr-un timp scurt. Cantitatile de peste ce se pot captura sunt impresionante. Este indicat sa ne alegem corect lanseta de feeder si mulineta aferenta.

Disciplina in sine este recomandata cu doua sechipamente complete ( lanseta si mulineta ). Mai mult de doua scule de pescuit sportiv in aceasta tehnica nu este recomandat sa utilizam. Trasaturile vin foarte repede si exista pericolul sa avem mai multe prezentari in acelasi timp.

Pescuit la crap

Aceasta disciplina implica un echipament mai mare. Are la baza partide de pescuit situate intre 12 ore si poate chiar cateva zile. Pe langa lansete si mulinete, acest stil de pescuit sportiv necesita bagajerie pentru camping.

 

Ca pescar de crap, trebuie sa iei in calcul la partidele mai lungi si solutii pentru adapost ( cort de pescuit), sisteme de incalzire in noptile si zilele mai reci sau lazi frigorifice pe timpul verii.

Pescuit la rapitor

Discutam de un stil de pescuit dinamic, care se practica cu naluci artificiale. Vizeaza pestii rapitori, care, indiferent de specie ofera senzatii unice. Bagajeria este extrem de compacta. Este nevoie de o lanseta si o mulineta de spinning, alese corect sub indrumarea specialistilor din magazinul de pescuit.

Poate fi abordat atat de pe mal cat si din barca. In functie de aceste alegeri, trusa de spinning ca si echipamentul pot suferi modificari. Aceste modificari sunt adaptate specie tinta. Atat ca dimensiune cat si ca naluci folosite.

Pescuit la clonc

Este un stil de pescuit sportiv care se adreseaza unei singure specii de peste rapitor. Somnul este tinta acestei discipline. Stilul se practica exclusiv din barca si necesita un echipament minimalist. Maxim doua lansete.
Baza acestui stil de pescuit o reprezinta montura de somn, compusa din carlige de mari dimensiuni insotite de elemente vibratile pe care pestele sa le poata repera.

Stilul poarta denumirea uneltei principale folosita in aceasta disciplina de pescuit sportive. Cloncul este un instrument care are ca scop lovirea apei, avand ca efect generarea si propagarea in mediul acvatic a unei unde sonore care starneste interesul pestilor.

Pescuit la pluta

Pentru cei care doresc ocazional sa mearga la pescuit si nu au ca obiective pestii mari, multi sau timpul le este limitat, aceasta forma de pescuit sportiv este si cea mai indicate. Echipamentul este compus dintr-o undita si o linie de pescuit.

 

I se spune pescuit la pluta datorita sistemului de avertizare. Pluta este un accesoriu de pescuit realizat dintr-un material cu densitate si flotabilitate care se misca cand pestele incearca sa ia momeala de pescuit din carlig.

Pescuit sportiv in Delta Dunarii

Fenomenul de pescuit sportiv in Delta Dunarii este tratat separat de autoritati. O enititate diferita de ANPA gestioneaza resursele din aceasta zona geografica atat pe segmentul de pescuit sportiv, pescuit recreational, cat si pe cel profesionist. Avand in vedere statutul zonei ( rezervatie ) si modalitatile de pescuit permise ( sportiv, recreational sau industrial ), autoritatile au infiintat Administratia Rezervatia Biosferei Delta Dunarii – ARBDD.

Prin permise pescuit arbdd se intelege in primul rand ACCESUL in rezervatie. Acest document este cheia catre biosfera. Mai multe tipuri de activitati sunt permise aici. Atat turismul cat si pescuitul sportiv, sub forma de sejur sau sub forma de “ resedinta” sunt practicate. Regimul de taxe difera in functie de domiciliul fiecarui pescar. “Localnicii” au un alt regim de pescuit sportiv in ce priveste accesul in Delta Dunarii. Autoritatile locale prin consiliile judetene, in parteneriat cu ARBDD au emis un set de reguli personalizat locuitorilor din proximitatea biosferei Delta Dunarii.

Delta Dunarii este recunoscuta ca fiind “patria stiucii”. Este cel mai cautat rapitor de pescarii sportivi si motivul principal pentru excursii de pescuit sportiv in aceasta locatie. Partidele de pescuit la stiuca in Delta sunt pline de aventuri, leaga prietenii si ofera amintiri de neuitat. Nu tot timpul pescarii ajung sa o intalneasca pe “ doamna cu dinti de otel”. Emotia excursiei insa, adrenalina lansarii nalucilor in asteptarea atacului si apusul de soare care trimite la tabara pescarii, sunt adevaratul castig al celor care se incumeta sa faca pasul in Delta Dunarii.

Prohibitie in Delta Dunarii

Exista prohibitie la stiuca si in Delta este cel mai aprig sanctionata. Fenomenul de combatere a altor forme decat cele recunoscute ( pescuit sportiv sau profesionist) in perioadele aprobate si reglementate legislativ, poarta numele de activitate anti braconaj. Scopul acestor activitati este de protejare si conservare a fondului piscicol existent in Delta Dunarii.

Activitati pe amenajare lac pescuit sportiv

Daca timpul liber este limitat si poate impartit in mai multe activitati, ramane o forma de actualitate pescuitul pe lacurile private. Aici vom gasi un stoc de peste considerabil si mult mai multe “trasaturi” si “capturi” decat pe apele publice.

Discutam de aventuri pe o balta de pescuit sportiv. Fiind un regim privat, regulile generale nu se mai aplica. In schimb, ne vom conforma regulamentului intocmit de administratia lacului privat pe care il vom vizita. Aceste reguli vizeaza nu numai conduita pescarului sportiv in incinta privata, ci si cantitatea de peste care poate fi retinuta.

De mentionat este ca o partida de pescuit sportiv pe un lac privat se poate desfasura si in sistemul “prinde si elibereaza” . Costurile unei astfel de partide sunt mai mici si difera in functie de locatia vizata. Aceasta forma de pescuit este din ce in ce mai practicata si ofera celor interesati ocazia sa imortalizeze captura cu ajutorul unui aparat de fotografiat. Este echivalentul unui safari daca vreti.

Citeste si :

Permis de pescuit online – cum se obtine?

Permis de pescuit in Delta

Sezonul de pescuit si prohibitie

 

Content Creator la TotalFishing
Pescar cu experienta in disciplinile de pescuit de apa dulce de pe continent. Detine informatii solide in tehnicile de pescuit pesti pasnici si rapitori. Realizator al mai multor filme tematice cu si despre pescuitul cu monturi fine si nu numai al pestilor pasnici dar si pescuitul rapitorilor. Realizator al mai multor articole dedicate pescuitului la feeder, pescuitului la match, pescuitului la rubeziana, pescuitului la crap, pescuitului la rapitor.
Radu Ionut Dascalescu
Ultimele postari ale lui Radu Ionut Dascalescu (vezi toate)