permis de barca

Ultima modificare: 01/09/2020 de catre Radu Ionut Dascalescu

Daca sunteti atrasi de plimbarile cu ambarcatiuni de agrement motorizate de peste 5 CP ( cai putere), din pozitia de conducator, trebuie sa luati in calcul un permis de barca. Acest document va ofera titulatura de “ capitan de nava “. Pentru a intra in posesia unui permis ambarcatiune, trebuie mai intai sa intelegem ce presupune. Exista legi, limitari, reglementari si SCOALA.
Le vom lua pe rand , pentru o imagine mai clara. Daca ambarcatiunea va fi dotata cu un motor de maxim 5 CP, nu aveti nevoie de un certificat international de conducator de ambarcatiune de agreement.

Ce este un permis de barca

Permisul de barca este documentul care permite posesorului sa navigheze atat pe apele nationale cat si pe cele internationale. In functie de necesitati, exista mai multe clase de permise pentru barca insotite de certificate speciale. Aici se includ :  regim international sau transport persoane spre exemplu, brevete dupa caz. Activitatea ce urmeaza a fi desfasurata este si cea care dicteaza tipul permisului necesar. De asemenea, tipul permisului impune si limite constructive ale ambarcatiunii ce urmeaza a fi exploatata.

Tipuri de permis ambarcatiune

Exista cinci tipuri de permis ambarcatiune. Fiecarui tip de permis barca, ii corespunde o litera. Similar cumva cu permisul de conducator auto daca vreti. Cele cinci mari categorii sunt : A, B, C, D sau S. Cea din urma categorie, S, face referire la ambarcatiunile de tip yacht cu vele.

regulament specific permis de barca

Mare atentie, pentru ca fiecarei clase de permis ii este atribuita o arie de examinare specifica. Aceasta arie include mai multe domenii. Aici se enumera : COLREG ( Regulamentul international pentru prevenirea abordajelor pe mare), NAVIGATIE MARITIMA, MANEVRA NAVEI, METEOROLOGIE, HIDROLOGIE, LEGISLATIE MARITIMA SAU RND ( REGULAMENTUL CIRCULATIEI PE DUNARE SI CANALE ). Clasele mentionate mai sus reflecta in primul rand zonele de navigatie.

Permis ambarcatiune clasa A

Acest certificat este un permis international de tip ICC – International Certificate for Operators of Pleasure Craft ( Certificat international de Operatori Ambarcatiuni de Agremenet ). Este emis de Autoritatea Navala Romana ( ANR ) si limiteaza detinatorul la conducerea ambarcatiunilor ce nu depasesc 24 de metri lungime in primul rand.

permis de barca

Pentru a intra in posesia unui astfel de certificat ( permis ambarcatiune clasa A ), este nevoie sa se faca dovada detinerii de minim 2 ani a unui certificat international de conducator de ambarcatiune de agrement clasa B. In completare, solicitantul va trebui sa dovedeasca absolvirea unei forme de pregatire aprobata corespunzatoare ( scoala ) clasei A. Fara aceste doua documente, nu se poate intra in examinare !

Se poate obtine din oficiu acest certificat ( Clasa A ) de catre orice candidat care detine brevetul de comandant sau brevetul ofiter punte secund.

Zone de exploatare permis de barca clasa A

Zonele de valabilitate ale unui permis barca clasa A sunt caile navigabile interioare si toate zonele maritime. Zonele maritime cuprind dupa cum urmeaza : marea teritoriala, zona contigua, zona economica si marea libera.

Domeniile de examinare pentru permis barca clasa A sunt :

COLREG – in limba internationala ( engleza ), Navigatie Maritima, Manevra Navei, Meteorologie, Hidrologie, Constructia Navei, Vitalitate, Legislatie Maritima si RND ( Regulamentul Circulatiei pe Dunare si Canale ).

Permis ambarcatiune clasa B

La fel ca si in cazul certificatului international clasa A, permisul de ambarcatiune clasa B isi pastreaza titulatura. Tot certificat international este. Se emite in urma examinarii tot de ANR ( Autoritatea Navala Romana ). Drepturile in urma obtinerii unui astfel de permis de barca se limiteaza la ambarcatiuni de agremenet care nu depasesc 24 de metri lungime.

Pentru a intra in posesia acestui certificat, trebuie sa faceti dovada posesiei unui permis clasa C sau D de minimum 2 ani de zile. In paralel, este necesara dovada absolvirii unei forme de scolarizare aprobata si corespunzatoare clasei B.

permis de barca

Este indicat sa detineti un certificat Radio GMDSS-LRC (sistemul de radiocomunicatii mondial de primejdie şi siguranta maritima) valabil. Acest document este emis de catre Autoritatea Nationala în Comunicaţii în conformitate cu prevederile regulamentelor de radiocomunicatii.

Se poate obtine si din oficiu, daca candidatul face dovada detinerii unui brevet de comandant sau brevet de ofiter punte secund ori brevet de ofiter punte.

Zone de exploatare permis de barca clasa B

Zonele de navigatie se restrang spre deosebire de clasa A atat ca distanta cat si ca arie. Asadar, acest tip de permis de ambarcatiune este valabil exclusiv in zone maritime care nu depasesc ca distanta 24 de mile marine in raport cu tarmul. O mila marina este echivalentul a 1852 de metri, ca sa va faceti o idee a distantei la care te poti indeparta de mal. 44 de kilometri mai exact.

Daca veti calcula, veti vedea ca mai apar in rezultat 448 de metri. Aceasta distanta este bine a nu fi atinsa. Trebuie privita ca zona de siguranta. Altfel, exista riscul de amenda pentru nerespectarea zonelor valabile conform tipului de permis detinut. Deci in concluzie, ape maritime interioare.

Domeniile de examinare pentru permis barca clasa B sunt :

COLREG – in limba internationala ( engleza ), Navigatie Maritima, Manevra Navei, Meteorologie, Hidrologie, Legislatie Maritima.
Fiecare clasa inferioara clasei A, restrange aria de exploatare ( maritim sau intern) si implicit domeniile de examinare.

Permis ambarcatiune clasa C

Ca si in cazul Certificatului Clasa B, acest permis de barca se adreseaza exclusiv apelor interioare maritime. Se modifica pasii de obtinere semnificativ, in raport cu celelalte clase. Fiind tot un permis de ambarcatiune de agrement, lungimea minima a ambarcatiunii este tot de 2,5 metri si maxim 24 de metri.

Pentru permis de barca clasa C, se modifica si impunerile legislative. Exista doua optini pentru intrarea in posesia unui astfel de certificat. In prima varianta, este suficienta dovada absolvirii unei scoli pregatitoare corespunzatoare clasei. A doua modalitate face referire la dovada detinerii unui certificat international de conducator de ambarcatiune de agrement clasa D ( asadar permis de barca clasa D ). Se va sustine examen de diferenta la COLREG in acest scenariu.

In modul “ din oficiu”, orice candidat care detine brevetul de comandant, brevetul de ofiter punte secund, brevetul / certificatul de capacitate de capitan maritim portuar, certificatul de capacitate de conducator salupa maritima sau certificatul de capacitate timonier.

Zone de exploatare permis de barca clasa C

In raport cu clasa superioara B, se modifica distanta fata de tarm la maxim 6 mile marine. De asemenea, daca candidatul detine un certificat clasa C si doreste sa intre in posesia unui permis de barca clasa D, va sustine un examen de diferenta la RND ( Regulament de navigatie pe Dunare ).

Domeniile de examinare pentru permis barca clasa C sunt :

COLREG ( Regulamentul international pentru prevenirea abordajelor pe mare), NAVIGATIE NIVEL DE BAZA , CONDUCERE SI MANEVRA AMBARCATIUNII AGREMENT, MARINARIE.

Permis ambarcatiune clasa D

Acest certificat international de tip ICC, emis de ANR este forma de permis de barca dedicata exclusiv cailor navigabile interioare, PANA la varsarea in mare. Aceleasi lungimi ale ambarcatiuni se pastreaza. Minim 2,5 metri si maxim 24 de metri.

Se obtine in doua moduri. Prima varianta face trimitere la obligativitatea candidatului de a dovedi absolvirea unei scoli pregatitoare aprobata corespunzatoare clasei D. A doua modalitate face referire la candidatii care detin certificatul de ambarcatiune clasa C. Acestia vor sustine un examen de diferenta la RND ( Regulamentul de navigatie pe Dunare ).

In cazul in care candidatul detine brevet de capitan fluvial categoria A sau B, brevetul de timonier fluvial sau certificatul de capacitate de conducator salupa fluviala, permisul de barca clasa D se va obtine din oficiu. In baza prezentarii documentelor la ANR, institutia va emite in forma fizica permisul.

Zone de exploatare permis de barca clasa D

Aici sunt incluse lacuri, rauri, fluvii si delte. In cazul nostru, Dunarea si Rezervatia Biosferei Delta Dunarii intra pe lista de ape ce pot fi exploatate cu aceasta categorie de permis de barca.

Domeniile de examinare pentru permis barca clasa D sunt :

RND ( Regulamentul navigatiei pe Dunare si canale ), MANEVRA AMBARCATIUNII DE AGREMENT CU MOTOR, MARINARIE.

Competente minime necesare obtinerii certificatului de conducator ambarcatiune

Orice candidat care doreste sa intre in posesia unui permis de ambarcatiune de agrement, trebuie sa dovedeasca prin examinare cunostinte relevante privind anumite reglementari. Operarea ambarcatiunilor din aceasta clasa, cunostinte nautice si tehnice pentru navigatia in conditiii de siguranta.

Tot prin examinare, candidatul va trebui sa dovedeasca in practica abilitatea de a aplica aceste cunostinte.
In functie de categoria vizata, bazele sunt RND ( navigatie pe Dunare ) si COLREG unde este inclusa asistenta in navigatie ( marcajele si balizarea cailor navigabile ) .

Din baza legislativa disponibila, in zona de cunostinte nautice si tehnice, se evidentiaza la examinare punerea in practica a informatiilor dobandite prin studii si scolarizare.
De la notiuni despre ambarcatiune ( dotare si elemente de siguranta), modul de functionare a motorului, trecand prin notiuni hidro-meteo si pana la actiuni in caz de coliziune, candidatul va trebui sa fie pregatit.

Dosarul care sta la baza obtinerii unui permis de barca este destul de complex. Mai multe detalii va ofera scoala de pilotaj Fair Play.
Ape linistite va dorim !

Vezi AICI cum se obtine un permis de pescuit pentru 2020 !

Vezi AICI cum se obtine un permis de pescuit in Delta pentru 2020 !