permis de pescuit 2020

Ca in orice sport autorizat si recunoscut, si in acest caz avem nevoie de un document. Se numeste permis de pescuit. Este documentul care iti da voie sa accesezi apele publice necontractate pentru a practica ATENTIE – pescuitul sportiv recreativ. Permisul este gratuit si se poate obtine online.

Conform legislatiei in vigoare, anumite ape din Romania sunt scoase la licitatie pentru a fi valorificata resursa piscicola a luciului de apa in cauza. Aceste ape intra la categoria de ape publice contractate si nu au legatura cu zonele unde un permis de pescuit iti ofera acces sa pescuiesti.

Ce este un permis de pescuit

Permisul de pescuit este asadar forma prin care orice pescar poate merge pe anumite lacuri, baraje, cursuri de apa pentru o partida de pescuit. Acest document atesta faptul ca s-a respectat legislatia in vigoare si s-au urmat pasii care atesta persoana in cauza si o recunoaste ca fiind pescar sportiv.

 

Este important ca acest permis de pescuit sa fie permanent in forma fizica in setul de acte ale detinatorului. Numai in acest mod se va efectua controlul si se va recunoaste statutul pescarului de catre organele competente.

Lipsa prezentarii permisului de pescuit organelor abilitate la control, atrage dupa sine amenzi. Contestarea nu este o solutie. Daca ai permis de pescuit si ai plecat la malul apei, este OBLIGATORIU sa il ai asupra ta. Asta in cazul in care mergi la pescuit evident, si nu la plaja.

 

De unde obtii permis de pescuit in 2020

Se poate obtine permis de pescuit de la institutiile recunoscute de catre structurile statului. In cazul nostru este vorba de Agentia Nationala Pentru Pescuit si Acvacultura ( A.N.P.A ) . Este autoritatea care emite permis de pescuit pentru apele publice necontractate.

Un al doilea mod prin care se va obtine permis de pescuit este prin intermediul unei asociatii de pescuit. In acest caz, primul pas este sa devi membru. Acest statut poate implica costuri sub forma de cotizatie anuala. Acesti bani se vor regasi in diferite cheltuieli administrative, populari sau alte actiuni – inclusiv de ecologizare a anumitor sectoare de mal sau luciu de apa.

De retinut este ca in acest scenariu, asociatia se va ocupa de demersurile pentru obtinerea unui permis de pescuit doritorului. Mare atentie ! Asociatia il poate OBTINE si nu EMITE! De emis se ocupa tot si numai A.N.P.A. !

Ce acte sunt necesare pentru permis

Setul de documente care sta la baza emiterii unui permis este format din carte de identitate ( CI ) si formular tipizat – cerere. Se depune astfel o copie dupa CI si formularul completat fie in format fizic la sediul institutiei, fie online.

In cazul in care persoana in cauza a benficiat in anii trecuti de permis este OBLIGATORIU sa fie trimisa in format electronic sau depusa fizic ( in functie de preferinte ), FISA DE CAPTURI a anului anterior.

fisa de capturi

Acest document figureaza ca un centralizator asupra activitatii de pescuit sportiv a persoanei in cauza. Datele completate ajung intr-o baza de date care centralizeaza specii si dimensiuni alaturi de cantitatile capturate de pescar.
Pe fisa de capturi, se trece in mod OBLIGATORIU fiecare peste prins si cum s-a finalizat actiunea. Eliberare sau retinere.

 

Cat dureaza sa obtii un permis online

In functie de acuratetea documentelor si modalitatea accesata pentru demararea procesului de emitere a unui permis ( fizic sau electronic), intregul proces dureaza maxim trei zile lucratoare.

permis de pescuit on line

In general, in format electronic se emite pe loc. Urmand pasii de pe site-ul institutiei, permisul este la cateva click-uri distanta. Ulterior emiterii, se poate descarca in format PDF si apoi printa.
NU PLASTIFIATI ACEST DOCUMENT in urma printarii. Documentele oficiale nu se plastifiaza. Este un aspect important.

Unde ai voie sa pescuiesti cu un permis de pescuit in 2020

Dupa obtinerea permisului, absolut toate apele publice necontractate si care nu fac obiectul unei rezervatii naturale protejate prin lege pot fi pescuite.

Daca apa tinta este administrata de un operator economic privat, atunci permisul nu are nici o valoare. Aici se va aplica regimul intern al celui ce administreaza luciul de apa ( regulament si taxa aferenta ).

permis de pescuit frontiera

In categoria ape cu regim special intra si granitele tarii. Toate apele publice care sunt si granite ( vezi fluviul Dunarea ) necesita premise suplimentare.

De retinut este ca un permis de pescuit este NOMINAL.

Magazinul TotalFishing este cel mai mare magazin cu articole de pescuit din Romania, ce pune la dispozitie un magazin de peste 700 mp in care puteti gasi peste 70.000 de produse selectate cu grija din multitudinea de produse de pescuit existente pe piata. Aceste produse sunt furnizate de producatori cunoscuti pe plan mondial, si se afla intr-un procent mare in stocul propriu.
Echipa TotalFishing