permis de pescuit 2020

Ultima modificare: 22/01/2024 de catre Radu Ionut Dascalescu

Ca in orice sport autorizat si recunoscut, si in acest caz avem nevoie de un document. Se numeste permis de pescuit. Este documentul care iti da voie sa accesezi apele publice necontractate pentru a practica ATENTIE – pescuitul sportiv recreativ. Permisul este gratuit si se poate obtine online.

Conform legislatiei in vigoare, anumite ape din Romania sunt scoase la licitatie pentru a fi valorificata resursa piscicola a luciului de apa in cauza. Aceste ape intra la categoria de ape publice contractate si nu au legatura cu zonele unde un permis de pescuit iti ofera acces sa pescuiesti.

Permis pescuit ANPA 2021

Pentru cei ce nu stiu, orice partida de pescuit sportiv ce se desfasoara in noul an, necesita un permis pescuit ANPA 2021. Permisul de pescuit are ca valabilitate finele anului in care a fost solicitat, indiferent de luna in care s-a emis documentul. Acest document este valabil pe apele care nu fac obiectul concesionarilor private. Vizeaza apele publice libere si cele aflate in administrarea asociatilor de pescari.

Tipuri de permise ANPA 2021

Incepand cu acest an, ANPA pune la dispozitie mai multe tipuri de permise de pescuit online. In functie de locatiile ce se doresc a fi pescuite, avem categorii distincte. Permisul pescuit ANPA 2021 se poate solicita si obtine in trei variante.

Permis pescuit ANPA online 2021 pentru ape publice necontractate, Dunare si bratele sale

Aici sunt incluse toate apele care nu fac obiectul unei concesionari sau administrari ( asociatie de pescari). Mare atentie, pentru ca pot exista portiuni de ape curgatoare ce se afla sub administrare. Sectorizarea apelor publice permite atat asociatilor de pescari cat si entitatilor private sa isi exprime intentia de gestionare si administrare in regim special. Detalii cu privire la apele publice necontractate se pot gasi pe site-ul oficial al ANPA, AICI 

Permis pescuit ANPA online 2021 pentru Marea Neagra

La fel ca si permisul de pescuit ANPA online 2021 pentru ape publice necontractate, Dunare si bratele sale, permisul de pescuit ANPA online 2021 pentru Marea Neagra se va obtine din acelasi loc si in acelasi mod. Se acceseaza site-ul insitituiei. Se urmeaza pasii, se selecteaza tipul de permis de pescuit dorit, se completeaza datele solicitate si in cateva minute este emis si eligibil pentru descarcare.

Permis pescuit ANPA online 2021 pentru apele contractate de asociatile de pescari

Oricare din aceste variante este valabila strict pentru apele pe care permisul le include. Nu poate fi prezentat autoritatilor ca document valid daca apa unde se efectueaza controlul nu este inclusa in tipul de permis de pescuit detinut ( ape publice si Dunare, Marea Neagra, ape contractate ). Pentru un astfel de permis de pescuit ANPA 2021, va trebui sa va adresati intentia asociatilor de pescari care administreaza luciul de apa respectiv.

Pret permis pescuit 2021

Permisul de pescuit ANPA 2021 ramane gratuit exclusiv pentru Dunare si bratele sale, apele publice necontractate si Marea Neagra. In cazul apelor gestionate de asociatii de pescari, exista probabilitatea de percepere a unei taxe ( sub forma de cotizatie ). Aceste informatii devin clare cand veti solicita informatii catre o astfel de enitate care administreaza unul sau mai multe sectoare de ape publice.

Permis pescuit frontiera 2021

Spre deosebire de permisul de pescuit ANPA, permisul de pescuit frontiera 2021 are o valabilitate de 12 luni de zile, de la data emiterii. Practic, daca ati solicitat si vi s-a emis un astfel de permis de pescuit in vara anului 2020 luna Iulie, va fi valabil pana la aceeasi luna in 2021 ( 12 luni de zile ).

Permis pescuit Delta Dunarii 2021

Pentru Delta Dunarii, solicitarea si eliberarea unui permis de pescuit 2021 se va adresa pe platforma online a institutiei care gestioneaza aceste ape. Tot de pe acest site veti solicita si permisul de acces in Delta. Sunt mai multe categorii, in functie de intentia dumneavoastra : permis pescuit 2021, acces naval ( pescuit din barca), acces auto ( deplasare cu autoturism in incinta Biosferei), acces turist.

Permise ANPA 2021 notiuni generale

Permisul de pescuit ANPA este nominal.
Nu plecati la pescuit fara a detine asupra dumneavoastra acest document.
Nu plastifiati permisul de pescuit online ANPA 2021 ! Este un document oficial si este interzis prin lege.
Nu pescuiti in zona granitelor tarii fara a detine si un permis de frontiera !
Nu pescuiti in zonele limita ale sectoarelor de ape publice contractate decat daca sunt prezente semne in acest sens si care delimiteaza accesul ! In cazul in care nu sunt semnalizate aceste granite, solicitati coordonatele GPS catre asociatiile de pescari care le administreaza !
Salvati o copie electronica a permisului de pescuit online ANPA 2021 in telefon !

Ce este un permis de pescuit

Permisul de pescuit este asadar forma prin care orice pescar poate merge pe anumite lacuri, baraje, cursuri de apa pentru o partida de pescuit. Acest document atesta faptul ca s-a respectat legislatia in vigoare si s-au urmat pasii care atesta persoana in cauza si o recunoaste ca fiind pescar sportiv.

 

Este important ca acest permis de pescuit sa fie permanent in forma fizica in setul de acte ale detinatorului. Numai in acest mod se va efectua controlul si se va recunoaste statutul pescarului de catre organele competente.

Lipsa prezentarii permisului de pescuit organelor abilitate la control, atrage dupa sine amenzi. Contestarea nu este o solutie. Daca ai permis de pescuit si ai plecat la malul apei, este OBLIGATORIU sa il ai asupra ta. Asta in cazul in care mergi la pescuit evident, si nu la plaja.

 

De unde obtii permis de pescuit in 2020

Se poate obtine permis de pescuit de la institutiile recunoscute de catre structurile statului. In cazul nostru este vorba de Agentia Nationala Pentru Pescuit si Acvacultura ( A.N.P.A ) . Este autoritatea care emite permis de pescuit pentru apele publice necontractate.

Un al doilea mod prin care se va obtine permis de pescuit este prin intermediul unei asociatii de pescuit. In acest caz, primul pas este sa devi membru. Acest statut poate implica costuri sub forma de cotizatie anuala. Acesti bani se vor regasi in diferite cheltuieli administrative, populari sau alte actiuni – inclusiv de ecologizare a anumitor sectoare de mal sau luciu de apa.

De retinut este ca in acest scenariu, asociatia se va ocupa de demersurile pentru obtinerea unui permis de pescuit doritorului. Mare atentie ! Asociatia il poate OBTINE si nu EMITE! De emis se ocupa tot si numai A.N.P.A. !

Ce acte sunt necesare pentru permis de pescuit

Setul de documente care sta la baza emiterii unui permis este format din carte de identitate ( CI ) si formular tipizat – cerere. Se depune astfel o copie dupa CI si formularul completat fie in format fizic la sediul institutiei, fie online.

In cazul in care persoana in cauza a benficiat in anii trecuti de permis este OBLIGATORIU sa fie trimisa in format electronic sau depusa fizic ( in functie de preferinte ), FISA DE CAPTURI a anului anterior.

fisa de capturi

Acest document figureaza ca un centralizator asupra activitatii de pescuit sportiv a persoanei in cauza. Datele completate ajung intr-o baza de date care centralizeaza specii si dimensiuni alaturi de cantitatile capturate de pescar.
Pe fisa de capturi, se trece in mod OBLIGATORIU fiecare peste prins si cum s-a finalizat actiunea. Eliberare sau retinere.

 

Cat dureaza sa obtii un permis de pescuit online

In functie de acuratetea documentelor si modalitatea accesata pentru demararea procesului de emitere a unui permis ( fizic sau electronic), intregul proces dureaza maxim trei zile lucratoare.

permis de pescuit on line

In general, in format electronic se emite pe loc. Urmand pasii de pe site-ul institutiei, permisul este la cateva click-uri distanta. Ulterior emiterii, se poate descarca in format PDF si apoi printa.
NU PLASTIFIATI ACEST DOCUMENT in urma printarii. Documentele oficiale nu se plastifiaza. Este un aspect important.

Unde ai voie sa pescuiesti cu un permis de pescuit in 2020

Dupa obtinerea permisului, absolut toate apele publice necontractate si care nu fac obiectul unei rezervatii naturale protejate prin lege pot fi pescuite.

Daca apa tinta este administrata de un operator economic privat, atunci permisul nu are nici o valoare. Aici se va aplica regimul intern al celui ce administreaza luciul de apa ( regulament si taxa aferenta ).

permis de pescuit frontiera

In categoria ape cu regim special intra si granitele tarii. Toate apele publice care sunt si granite ( vezi fluviul Dunarea ) necesita premise suplimentare.

De retinut este ca un permis de pescuit este NOMINAL.