Biban pe Dambovita

Ultima modificare: 16/10/2020 de catre Radu Ionut Dascalescu

Daca vrei sa intelegi lumea rapitorilor cu adevarat, atunci va trebui sa descoperi bibanul. Un rapitor de temut care nu impresioneaza prin talie. Nu aceasta este arma letala din dotarea unui biban. Nici dintii nu intra la acest capitol, pentru ca ii lipsesc.

Arma letala a bibanului este HAITA. Da, ati citit corect. Este un rapitor de grup. Haita sau grupul daca vreti ii confera multiple avantaje acestui peste. Pentru a intelege in profunzime bibanul, va trebui sa facem cativa pasi in lumea subacvatica in cele ce urmeaza.

Notiuni de baza despre biban

Bancurile de biban impresioneaza prin numar. Nu exista mascul sau femela ALFA. Toti membrii comunitatii au aceleasi drepturi. Ambele sexe se pot gasi intr-un banc. Secretul lor sta in numere si avantajele pe care le obtin in acest mod.

Sunt o tinta dificila pentru alte specii de pesti rapitori. Simtul vizual este extrem de bine dezvoltat. Ajuta in depistarea prazii sau a primejdiilor. Numarul mare de indivizi al unui banc asigura comunitatii adapost si localizarea hranei.

In general, indivizii care se regasesc la marginea bancului sunt “santinelele”. Rolul lor este de a detecta atat pericolul cat si hrana. De cele mai multe ori, aici sunt prezente exemplarele mai tinere. “Batranii” si exemplarele viguroase se vor gasi in centrul haitei. De asemenea, stau mai mult in apropierea substratului, profitand astfel de lipsa de experienta a tinerilor cand vine vorba de hrana.

Sunt inzestrati cu o curiozitate iesita din comun. Acest comportament este vizibil cu ochiul liber in momentul in care un exemplar este capturat si altele inoata agresiv pe langa acesta, incercand sa ii fure prada. De remarcat este ca exemplarele mai mari practica acest obicei.

Comportament si particularitati despre biban

Bibanul este un rapitor imprevizibil. Nu are o afinitate pentru o anumita adancime. Se deplaseaza oriunde in masa apei, dar influentat de un aspect important. Cantitatea de lumina care ajunge in apa si nivelul de claritate al apei. In general, prefera in apele adanci straturile superioare. Altfel, este cu precadere un rapitor de ape putin adanci.

Este un peste teritorial in acelasi timp. In apele adanci, se pozitioneaza in masa apei din doua motive importante. Rapitorii mari dintre care amintim salaul sau somnul sunt bentonici ( pesti de substrat), si prin urmare nu exista pericolul de atac asupra haitei. Al doilea motiv este ca pot vana prin ambuscada pestii prada care intotdeauna vor fi gasiti la suprafata.

Isi modifica extrem de rapid atat pozitia cat si nivelul de agresivitate. Nu este un rapitor mofturos si are tendinta de a se hrani pe tot parcursul zilei. Cel mai propice momente sunt dimineata si seara pentru o partida de pescuit la biban.

Alte informatii despre biban

Este extrem de lacom si are tendinta de a se hrani pana la momentul la care incepe sa regurgiteze. Dieta este destul de variata. Mananca de la mici moluste si crustacee pana la viermi, rame , lipitori sau chiar progenituri.

Raspunde bine la “ flash-uri” . Orice ajunge in apa si luceste, ii va atrage atentia. Acelasi comportament se regaseste si la baracude, specie de rapitor oceanica. Exista multe similitudini in comportamentul celor doua specii.

Bibanul prefera daca exista, confluenta apelor tulburi cu cele limpezi. In astfel de situatii isi etaleaza iscusinta ca pradator de ambuscada. Nu ocoleste nici vegetatia subacvatica ca zona de camuflaj. Este un rapitor cu simt practic bine definit. Reuseste sa exploateze extrem de bine arealul in avantajul sau.
Are notiuni precise despre zona in care traieste. In caz de primejdie, nu se deplaseaza haotic. Merge spre zone unde se poate camufla si deveni “intangibil”.

Echipament de pescuit la biban

Bibanul se poate pescui in mai multe moduri. Atat cu undita cat si cu lanseta, poti face o partida de pescuit la biban fara probleme. Este important sa iti calibrezi echipamentul corespunzator. Diametrul firelor principale, gramajele plumbului sau marimea carligelor conteaza. Daca spre exemplu sunt prea mici carligele, atunci bibanul va inghiti momeala si va fi greu sa degorjezi ( procedeu care face referire la eliberarea carligului de pescuit din gura pestelui ). Fiind un peste destul de agresiv, chiar daca echipamentul de pescuit la biban se incadreaza in clasa light , tot trebuie sa fim atenti. Un echipament neadecvat, fie ca este undita sau lanseta, poate limita experienta unui astfel de pescuit.

Undita

Undita este metoda prin care poti face cunostinta unui copil sau incepator cu lumea pescuitului. Avand in vedere ca bibanii sunt agresivi, ai toate sansele ca prin energia drill-ului si cadenta trasaturilor sa castigi noi adepti in cercul tau de prieteni.

In general, la biban poti pescui cu undite a caror lungime variaza intre 3 pana la 6 metri. Optim ramane totusi varianta de 5 metri care iti ofera control bun asupra monturii de biban si suficienta distanta in raport cu malul pentru a nu speria pestii din zona. Este important ca undita sa fie confectionata din materiale usoare.

Carbonul este cel mai indicat material in defavoarea compozitului. O serie de avantaje ies la suprafata cand discutam de o undita din carbon. Greutate redusa, manuire usoara si senzitivitate crescuta. Drill-ul cu un peste se manifesta prin socurile pe care echipamentul de pescuit le preia si le transmite mainii care este in contact. Aceste socuri sunt lupta pestelui in incercarea de a se elibera de capcana. Cu cat este mai usoara undita, cu atat mai multa energie poate fi alocata drill-ului de catre pescar, fara a resimti greutatea echipamentului.

Lanseta

Lanseta pentru biban poate lua multe forme, in functie de stilul de pescuit. Poate fi una generalista, cu o lungime de 2.40 metri in pescuitul la biban stationar. Puterile de aruncare pot varia in functie de necesitati. Ca limite, intre 30 si pana la 80 de grame. Monturile care sunt destinate pescuitului cu momeala vie, folosesc greutati de lansare ( plumbi ) intre aceste cifre mentionate mai sus. Evident, este un pescuit de substrat ( bentonic) in asteptare. Scopul este sa apelam la un plumb care fixeaza bine montura pe substrat, astfel incat, orice miscare venita sa fie clar de la peste.

In disciplina de pescuit cu naluci, lucrurile sunt la alt nivel. Discutam de lansete subtiri, usoare, senzitive si nu foarte lungi. Fiind un pescuit dinamic, pescarul are nevoie de un echipament pentru biban care sa intruneasca caracteristicile de mai sus. Variaza intre 3 si pana la 12 grame ca puteri de lansare. Nalucile sunt de mici dimensiuni si le vom descoperi mai jos in acest articol.

Mulineta

Mulineta pentru biban se va conforma stilului de pescuit ales sau preferat. In pescuitul stationar, mulineta ca marime este aleasa in functie de lanseta. La fel se va pune problema si in pescuitul cu naluci. Asadar, pentru un pescuit stationar cu o lanseta de 2.40 metri, o mulineta intre 4000 si 6000 ( marime de tambur ) este ideala. Este si suficient de puternica pentru a nu resimti in angrenaje pe recuperare greutatea plumbului monturii pentru biban.

In pescuitul cu naluci, mulinetele din clasa Ultra Light ( ultra usor ) sunt cele care trebuiesc cautate. Variaza ca marime de tambur intre 1000 si 2500. Nu este neaparat o chestiune de preferinte ci mai mult de echilibrare a intregului ansamblu. Centru de greutate este obligatoriu sa se regaseasca in zona mandrinei. Al intregului ansamblu. In acelasi timp, sunt de preferat modelele prevazute cu tambur Shallow ( caracteristica tehnica care limiteaza cantitatea de fir ce se poate incarca ). Motivul este logic : firele sunt foarte subtiri in aceasta tehnica.

Fir

Firul in pescuitul la biban variaza foarte mult. Din nou, tehnica practicata dicteaza diametrul. Este criteriul principal dupa care se va ghida un pescar. Lungimea firului este influentata de capacitatea tamburului mulinetei.

In pescuitul stationar, in general, pescarii opteaza pentru un fir monofilament cu o grosime de 0.25 milimetri. Este devenit cumva un standard creat tot de pescari. La aceasta dimensiune, permite lansari la distanta si rezistenta suficienta pentru a aduce capturile la mal. Se impaca bine cu o mulineta medie de 4000 spre exemplu. In general, rolele alese sunt intre 150 de metri si 300 de metri, in functie de producator.

In pescuitul cu naluci, diametrul coboara drastic. Aici se utilizeaza doua clase de fire : monofilament si textil. Fiecare are anumite avantaje si exceleaza in anumite conditii. Daca ne referim la monofilament, diametrul variaza intre 0.16 milimetri si 0.20 milimetri. In primul rand tipul nalucii influenteaza alegerea. In functie de greutatea acesteia, lansarile se pot executa la anumite distante.

De remarcat ca si prezentarile ( atacurile venite asupra nalucii ) se simt diferit. Vibratia generata de un atac se transmite diferit pe un fir monofilament spre deosebire de un textil. Monofilamentul este mai permisiv, iar ca rezultat, naluca va fi in majoritatea cazurilor inghitita. Permisivitatea este redata de coeficientul de elongatie al unui monofilament. Astfel, bibanul nu simte rezistenta in atac si implicit va aspira naluca mai rapid.

Firul textil are doua mari caracteristici : zero elongatie si rezistenta sporita pe diametre subtiri. Un efect secundar este fidelitatea de transmitere a atacului in mana pescarului. De asemenea, distantele de lansare cresc considerabil, raportat la o naluca usoara, spre deosebire de monofilament. Totusi, dezavantajul major este reprezentat de rezistenta opusa de ansamblu in momentul atacului. Cu alte cuvinte, bibanul simte tensiunea generata de lanseta. Rezultatul este vizibil. Pestii se inteapa superficial sau aproape de inelul cavitatii bucale.
Cand trasaturile sunt slabe ( bibanii sunt apatici ), este momentul in care neaparat treci pe monofilament.

Momeala vie

Este cea mai utilizata momeala de pescarii incepatori la biban. Problema este ca se utilizeaza incorect atat ca alegere din varietatea existenta cat si ca dimensiune. In functie de anotimpul in care se merge la pescuit la biban cu momeala vie, trebuie sa alegem corect. Desi este un rapitor activ pe intreaga durata a anului, asta nu inseamna ca va ataca orice momeala.

Rame

Ramele sunt cele mai cautate, dar nu fac minuni in pescuitul la biban din pacate. Este o momeala cu randament ridicat doar in anumite perioade. Cel mai bine se prinde biban la rame vara si toamna pana in luna Octombrie inclusiv. Cand apele sunt calde si bibanul este activ, ramele pot produce mulre capturi. De mentionat ca nu selecteaza talia pestilor capturati, decat prin lungime. In majoritatea cazurilor insa, si cei mai mici vor ataca momeala. Chiar daca nu se vor prinde in carlig o vor distruge. Consumul de momeala este ridicat.

Viermi

Pusi pe carlig sub forma de buchet, pot atrage atentia bibanilor. Nu mai mult de 3 insa. Cu cat buchetul de viermi este mai mare, cu atat va fi mai dificil de ingerat. Combinatiile de culori joaca un rol important. In aceasta schema este bine sa fie si un vierme de culoare rosie. Spre deosebire de rame, rezista mai bine si mai mult in apa. De asemenea, carligul nu va mai fi inghiti la fel de mult. Este un avantaj in plus.

Pestisori

De departe cea mai buna momeala la biban. Cand alevinii ( puiet de peste trecut de stadiul de larva ) se gasesc in zona malurilor, bibanul va fi si el prezent la panda. Invadeaza malurilor in carduri impresionante si se misca odata cu prada. Alevinii sunt usor de capturat. Halaiele speciale sunt metoda prin care poti sa iti faci stocuri de pestisori. Este singura momeala care da randament pe toata durata zilei. Partidele la biban cu pestisori pot fi memorabile.

Lipitori si mormoloci de broasca

O momeala uitata de majoritatea pescarilor zilelor noastre. Sunt momente cand aceste vietuitoare apar in zona malului in timpul verii. Se deplaseaza in apa prin miscari onduite, atragand atentia bibanilor rapid. Acesti viermi se deplaseaza in masa apei, nu neaparat in zona substratului, devenind vizibile imediat. Bibanul nu iarta o astfel de miscare, mai ales ca lipitorile sunt inchise la culoare. In aceeasi poveste intra si mormolocii de broasca.

Naluca

Naluca prin definitie este o imitatie, aparitie. In pescuit clar este vorba de imitatie. Omul a studiat intens hrana naturala a rapitorilor si a reusit sa o reproduca apeland la diverse materiale. Unele flotante, unele moi, altele metalice. In timp, omul a inteles cum sa stapaneasca formele si modul in care aceasta evolueaza in apa. In zilele noastre avem acces la ” state of the art ” in materie de naluci si la o multitudine de materiale din care sunt confectionate.

Shad-uri

Sunt naluci pentru biban realizate din materiale moi, siliconice. Sunt turnate in forme speciale care imita  cu acuratete pesti prada. Atat ca prezenta cat si ca miscare in evolutie. Culorile sunt generoase, acoperind mai multe situatii cand vorbim de nivelul de claritate al apei in care sunt evoluate. De asemnea, sunt de mici dimensiuni si necesita “armare” ( procedura care face referire la utilizarea unui jig ). Variaza intre 3 pana la 5 centimetri ca lungime. Denumirea vine de la forma care imita un peste prada.

Grub-uri

Ramanem ancorati in aceeasi zona ca materie prima. Siliconul. Se schimba forma in cazul acestor naluci de biban. Terminatia caudala este de doua tipuri : virgula sau paleta. In functie de agresivitatea bibanului se poate oscila cu aceste naluci. La fel ca si shad-urile, au nevoie de armare cu jig. Vin in aceeasi mare varietate de culori pentru a acoperi orice situatie de pescuit.

Spre deosebire de shad-uri insa, in recuperare sunt mai agresive. Acest lucru se datoreaza corpului cilindric adaptat hidordinamic pentru a inainta in apa mai usor si mai rapid. Un grup cu terminatie de tip paleta nu mai are aceeasi “glisare” si implicit are nevoie de recuperari moderate. Altfel, caudala va fi angrenata intr-o miscare frenetica care nu lasa timp suficient bibanului sa o atace. In majoritatea cazurilor doar va urmari naluca fara a finaliza prin atac.

Cicade

Intram in zona nalucilor metalice care se remarca prin agresivitate in pescuitul la biban. Sunt momeli artificiale gandite pe oscilatii ale zonelor laterale ( flancuri in denumirea lor tehnica ). Acest tip de miscare este posibil datorita greutatii nalucii care se regaseste condensata in partea frontala sub forma masiva ( conglomerat sau bulk de plumb ). In recuperare, zona lestata a cicadei de biban are o pozitie orientata spre substrat ( zona frontala). Miscarea flancurilor este generata de recuperarea prin mulinare si pozitia nonliniara a nalucii in evolutie.

Cicadele sunt prevazute cu 3 pozitii de armare. In functie de nivelul de agresivitate dorit, se opteaza pentru una din ele. Sunt naluci salvatoare prin comportamentul si posibilitatea evoluarii lor in toate straturile apei. uneori, in partidele de pescuit pe substrat tare si fara agataturi ( intinsuri de nisip spre exemplu ), pot fi evoluate cu stopuri. Aceste evolutii dau timp bibanului sa se apropie de naluca si sa favorizeze declansarea atacului.

Voblere

Cea mai fidela naluca daca ne raportam la imitatia pestelui prada. Sunt naluci realizate din lemn de diferite esente sau plastic. In partea frontala sunt prevazute cu barbete care regleaza nu numai evolutia acestei naluci ci si adancimea de lucru.
Voblerele sunt considerate a fi cele mai selective naluci de biban existente la ora actuala. Evolutiile sunt variate si complexe in acelasi timp. Tiparele de culoare sunt extrem de realiste. In unele cazuri, sunt dotate si cu bile pentru a produce zgomot in evolutie.

Linguri oscilante

Lingurile oscilante de mici dimensiuni nu sunt ocolite de biban. Sunt practic primele naluci reactive folosite de pescari pentru capturarea acestor pesti. Miscarile oscilate stanga dreapta ( de aici si denumirea de oscilanta ) produc flash-uri in apa care atrag atentia santinelelor din bancurile de bibani.

O alta particularitate a acestei naluci este modul in care traverseaza masa apei spre substrat. In aceasta miscare descendenta verticala, profilul lingurei intampina rezistenta din partea apei si astfel se produce o miscare minimalista care poate provoca atacuri.Este o naluca cu densitate ridicata ( confectionata din tabla de diverse grosimi ) ce nu trebuie ocoloita in partidele de pescuit la biban.

Linguri rotative

Conceptul este diferit fata de oscilanta. Baza sunt miscarile rotative ale unei palete metalice in jurul unui ax. Este o naluca ce necesita recuperare constanta si intra in clasa de agresivitate ridicata ca evolutie. Paleta se va roti direct proportional cu viteza de recuperare impusa de pescar.

Sunt naluci de biban gandite pentru masa apei, in special pentru zonele cu vegetatie pronuntata pe substrat. Evolutia unei rotative deasupra bradisului poate stimula agresivitatea bibanilor care repereaza naluca. Atacurile sunt extrem de energice si neiertatoare. Nu este o naluca selectiva, dar este un bun “spion” care poate localiza bancurile de biban.

Stiluri de pescuit la biban

Acum ca am reusit sa descoperim informatii importante despre biban si nalucile la care se poate captura, putem spune ca acest peste nu este unul mofturos. Atat in tehnicile de pescuit stationar cu pluta sau pe subsdtrat cat si in tehnica de spinning putem sa ne bucuram de partide de pescuit care ofera amintiri placute prin numarul capturilor in primul rand. Nu uitati ca bibanul este un pradator de grup.

Pescuit la spinning la biban

Ca o scurta recapitulare, lansetele de spinning sunt din clasa Light si UltraLight, avand lungimi ce variaza intre 1.80 metri pana la 2.20 metri. Comportamentul acestor lansete ca actiune ( FAST, EXTRA FAST, MODERAT FAST ) va fi ales in functie de tipul nalucii ce urmeaza a fi pescuita. Puterile de aruncare pleaca de la 0.8 grame si merg pana in zona de 12 grame. Ca nota generala, putem spune ca in pescuitul la biban cu naluci reactive ( linguri, voblere, cicade ) este bine sa ne orientam catre lansetele de tip Moderat Fast si Fast. Pescuitul cu naluci soft ( shad-uri, grub-uri, imitatii de creaturi ), sau pe scurt jigging se va realiza cu lansete Fast si Extra Fast.

Pescuit stationar la biban

Unditele de 5 metri sunt cele mai potrivite pentru un novice. Nici prea lungi si nici foarte scurte, oferind posibilitatea de a pescui la o distanta decenta de mal unde se pot captura bibani.
In pescuitul pe substrat, lansetele de 2.40 metri mulinetele intre 4000 si 6000 cu fir principal de 0.25 milimetri sunt mai mult decat suficiente. Pescuitul la biban se va realiza la distante de 30 poate 40 de metri cu lejeritate, acoperind astfel mai multe zone cu potential unde bancurile de biban pot fi gasite.

Tehnici de pescuit la biban

Intre cele doua stiluri de pescuit mentionate mai sus, ramane foarte apreciat cel in care se utilizeaza naluci la biban. Este un stil de pescuit dinamic, cu multe posibilitati in abordare si cu un potetial de experimentare a pescarului ridicat.

Practic, intr-o partida de pescuit la spinning la biban, nu prea sti cand trece ziua. Este un stil de pescuit care nu necesita bagajerie voluminoasa si ofera pescarului posibilitatea de a explora suprafete mari din areal cu usurinta.
In cele ce urmeaza vom enumera cateva tehnici din zona de spinning care merita incercate.

Jigging la biban

Metoda presupune armarea unei naluci pe un jig ( ansamblu format din carlig specializat prevazut cu plumb ). Este un pescuit cu adresabilitate ridicata pe substrat. Animarea nalucii este una care are la baza evolutii scurte cu pauze. In termeni de specialitate se numeste ” dinti de fierastrau”. Ofera pescarului posibilitatea de a evolua naluci pe trasee lungi fara a pierde portiuni de substrat, asa cum se intampla in pescuitul cu reactive.

Montura Dropshot la biban

In anumite situatii, mentinerea unei naluci soft la o distanta constanta de substrat poate declansa un atac. Metoda presupune ca plumbul sa fie in contact cu substratul, iar shad-ul sau grub-ul sa fie armat pe un carlig dedicat de dropshot si ancorat la circa 20 de centimetri de plumb, in masa apei. Este o metoda selectiva uneori dar si cu randamanet mai bun cand bibanii sunt apatici. Prezentarea in evolutie are la baza imitarea comportamentului unui peste prada ranit aflat in agonie.

Montura Texas la biban

Montura are la baza lest si carlig separate, spre deosebire de jigging. In urma recuperarii, plumbajul ajunge rapid pe substrat, in vreme ce naluca soft va avea o cadere mai lenta. Recuperarea prin mulinare are ca efect in apa startul evolutiei nalucii. Dicteaza modul in care aceasta se va misca. Important in pescuitul la biban cu montura Texas sa generam recuperari ample pentru ca pe stop ( pauza ), naluca sa beneficieze de spatiu pentru ca lestul sa ii imprime evolutia pe cadere. Spre deosebire de jigging, aici e nevoie de distante si adancime. Nu este suficient doar sa recuperam si sa ne oprim. Lanseta trebuie animata intr-o misscare de la un plan paralel cu apa catre directia verticala. Naluca va dobandi inaltime in masa apei, care ulterior se transforma in palier de evolutie, spre substrat.

Montura Carolina la biban

Functioneaza pe acelasi concept ca si montura Texas, cu deosebirea ca lestul ( are forma unui con – bullet ) nu mai este in contact cu carligul care armeaza naluca. Exista la o anumita distanta un vartej care face legatura cu portiune de fir unde avem carligul si naluca. Aceleasi miscari ca in tehnica anterioara, dar cu diferente majore in evolutie. Mult mai lenta, si mai usor de mentinut in masa apei, fara greutate resimtita la atac de biban.

Montura Offset la biban

Se stie ca uneori poti gasi biban in agataturi. Este dificil sa prezinti o naluca corect in astfel de zone. Riscul de agatare este mare si implicit de pierdere a nalucii. Carligele de tip offset, sunt carlige specializate care pot fi mascate in corpul nalucii cu zona terminala ( varful). In acest mod, se pot evolua naluci soft printre copaci spre exemplu fara sa agatam monturile.
Pescuitul cu monturi offset se practica la fel ca la jigging. Diferentele apar la pozitionarea lestului. Poate fi incorporat pe tija carligului sau prezent in partea superioara.

Montura Cheburaska la biban

Mai poarta denumirea de “jig articulat”. Lestul se ataseaza de ochetul carligului prin intermediul unei agrafe speciale. Creste gradul de mobilitate al nalucii soft si apar astfel evolutii atipoce care incita exmplarele de biban mai rapid. Pescuitul se practica similar cu cel din tehnica jigging.

Acum, ca am reusit sa descoperim mai multe notiuni despre biban, poate ca vom acorda mai mult respect acestei specii de rapitor in viitor.

Va dorim partide cat mai reusite !

Vezi alte articole despre pescuitul altor specii de pesti :

Babusca – Cum pescuim acest peste ?

Fitofag – Poti pescui sportiv acest peste ?

Somn – Cum pescuim acest peste ?

Avat – Cum pescuim acest peste ?

Pastrav – Cum pescuim acest peste ?

La mreana – Cum pescuim acest peste ?