avat la fly

Ultima modificare: 16/09/2020 de catre Radu Ionut Dascalescu

Ce este avatul

Cand spui avat, spui cel mai tehnic posbil pescuit cu naluci pe care il poti practica. Este cel mai pretentios peste rapitor dulcicol in materie de naluci si tehnica de pescuit. Face parte din familia ciprinidelor. Exemplarele variaza intre 40 si 120 de centimetri. Exceptional, se pot captura exemplare de 6 , 7 kilograme. In mod uzual, talia la care se prinde avatul este intre 2 si 3 Kg avand lungimi de 40 pana la 60 de centimetri.

Unde gasim avatul

Avatul populeaza toate apele din Europa Centrala si Europa de Est. Cu precadere in fluvii sau rauri mari. De asemenea, este prezent si anumite lacuri. Este un peste care se acomodeaza repede in cele doua tipuri de ape. Cel mai frecvent la noi in tara il gasim pe Dunare, Mures si in general raurile mari. Inclusiv in zonele terminale ale Dunarii, unde incepe si formeaza Delta.

Pescuit la avat

Avatul este cel mai dificil peste de capturat, din cauza comportamentului selectiv pe care il afiseaza in hranire. Este un peste rapitor care nu se lasa usor pacalit de evolutia nalucilor. In general este un peste activ in prima parte a zilei si apoi la apus. In aceste momente este cel mai agresiv.

Este usor de recunoscut prezenta unui avat. Atacurile sunt spectaculoase la suprafata apei si cu precadere in zona malurilor. Are obiceiul de a-si urmari prada si de a o forta sa esueze pe mal. In urma atacului va astepta sa ajunga in apa exemplarele naucite care vor fi usor de cules.avat la spinning

Atacul nu este unul singular. In general, este unul complex, format din mai multe evolutii in filmul apei. Sunt agresive si succesive. Durata unui atac total poate insuma pana la 5 evolutii in filmul apei. In toata aceasta perioada, se pot observa mai multi pesti prada care sar in toate directiile.

Pescuitul la avat se poate practica in doua metode: spinning si fly. Accidental se poate prinde si la stationar. Fiind un rapitor de viteza care urmareste pestii de talie mica, cele dpua metode mai sus enuntate sunt cele care dau cel mai bun randament.

Spinning la avat

Sesiunile de pescuit la spinning la avat sunt extrem de obositoare. Necesita foarte multe lansari precise si repetate. Nu se lasa convins de la prima evolutie a unei naluci.

Cu precadere, startul si finalul zilei sunt cele mai bune momente. In aceste perioade va vana in camp deschis, in lungul malurilor, in cazul Dunarii si al raurilor mari. Odata cu aparitia soarelui, se va retrage in locuri umbrite pentru ambuscada sau crengi de copaci scufundati.

Echipament spinning

Avatul este un peste care etaleaza in drill o forta impresionanta. Daca atacul se rezuma la o lovitura puternica scurta ca durata, drill-ul este destul de violent. Este nevoie de un echipament de spinning adaptat nalucilor care sunt dedicate si adecvat unui drill violent.

Pe cat este de violent, pe atat este si de sperios. Daca simte prezenta umana in arealul de vanatoare se face disparut in cateva secunde. In realitate, nu paraseste zona, insa coboara in masa apei si asteapta momentul oportun pentru a reveni la vanatoare. Daca te “ simte “ un avat, atunci totul este pierdut. Cel mai indicat este sa cauti alte exemplare in alte zone. Important sa nu repeti greseala de a te da de gol ca prezenta.

Fire pescuit

Pescuitul la avat in metoda spinning necesita camuflaj. Nimic nu trebuie sa para suspicios in fata unui avat in urma lansarii nalucii. Este indicat ca zonele de interes sa fie abordate de la distante medii si mari ( minim 30 de metri si pana la 50 de metri ).

Astfel de distante se obtin doar prin utilizarea de fire tip multifilament de diametru redus. Optim in pescuitul la avat ca diametru, se poate apela intre 0.10 milimetri si pana la 0.14 milimetri. Aceste dimensiuni permit distante mari in lansare gratie conformatiei nalucilor speciale, Mici si grele in acelasi timp.

Lansete pescuit la avat

Lansetele pentru pescuit la avat au cateva aspecte importante. In primul rand lungimea acestora. Executarea lansarilor lungi este posibila daca si lungimea lansetei este una optima. Cu precadere intre 2.40 metri si 2.70 metri sunt lungimile la care ar trebui sa ne orientam in pescuitul avatului.

Zonele de varf terminale trebuie sa fie mai blande. Atacurile sunt extrem de agresive, insa,, lipsa dentitiei avatului, poate face posibila aparitia ratarilor. Acesta este motivul pentru care se apeleaza la clasa de lansete mai blande pe varf. Asigura contactul in urma unui atac.lansete si naluci avat

Puterile de aruncare variaza intre 7-21 de grame pana la uneori 42 de grame. Depinde mult aici de tipul nalucii utilizate. Reactivele construite pe un corp greu, gandit sa ofere stabilitate in evolutie pe rauri cu debite mari, sunt cele care influenteaza clasa de puteri de lansare la care apelam.

Mulinete pescuit

Viteza defineste totul in pescuitul la avat. Implicit, mulinetele trebuie sa detina in dotare recuperare mare. Nalucile trebuiesc evoluate in viteza. Cu cat mai mare viteza, cu atat mai buna va fi prezentrea nalucii.

Pe langa viteza, mulinetele pentru pescuit la avat trebuie sa ofere si sa acopere distanta.Atat distanta cat si viteza sunt elemente cheie in pescuitul avataului. Necesitatea de a acoperi distante mari in lansare, impune o marime de tambur pe masura. In mod frecvent, este indicat sa apelam la marimi de tambur intre 3000 si 4000 in acest stil de pescuit.

Naluci de avat

Gama de naluci pentru pescuit la avat este formata din reactive in principiu. Linguri, voblere si uneori , foarte rar, naluci moi. Ca randament, in top se afla cicadele, spinnertail-urile si voblerele. Gumele pot oferi partide memorabile, insa, raportat la nalucile mentionate anterior, extrem de rar.

Profilul acestor naluci trebuie sa indeplineasca anumite criterii. Evolutia in apa trebuie sa fie cursiva in recuperarile rapide si fara oscilatii mari. Pestii prada in general sunt obletii si puietul de avat. Asadar corp alungit.In miscare, acesti pesti nu flancheaza foarte mult. Nalucile sunt gandite sa imite astfel de miscari.

Un alt aspect important este ca avatul urmareste bancuri de pestisori. Nu va ataca decat daca in raza lui identifica minim 5 poate 10 pesti comasati sub forma de banc. Elementul de ambuscada ( surpriza ) face posibila derutarea bancului si izolarea unor exemplare.

Naluca lansata la locul si momentul potrivit va imita un astfel de exemplar derutat. La avat, totul se rezuma la sincronizarea lansarii cu cea a unui atac. Cele mai bune rezultate se vor obtine daca naluca va ajunge in apa in proximitatea zonei unde un avat a atacat.

Cu musca la avat

In termenii “muscarilor”, avatul este tarponul de apa dulce. Necesita un nivel ridicat de experienta in manuirea lansetei. Atacurile asupra nalucii se intampla la suprafata si sunt spectaculoase.

Chiar si in urma unui rateu, tot exista un grad de multumire al pescarului de musca la avat. Streamer-ul ( naluca) pe care l-a construit a fost “inspectat”. Spectacolul s-a tinut ( atacul initial ).

Lansetele sunt din clasa de putere mai mare (7 si 8), firele sunt de tip plutitor ( floating ). Naluca se numeste streamer si este realizata din elemente cu rol de atractie vizual ( stridente uneori), pe un corp cu material plutitor.

Daca ai ocazia sa admire un muscar de avat in actiune, cu siguranta vei ramane cu amintiri de neuitat!

Daca esti interesat de pescuitul la avat citeste si Pescuit la avat pe Dunare!