areal pastrav

Ultima modificare: 16/09/2020 de catre Radu Ionut Dascalescu

Ce este pastravul

Daca ai plecat in expeditie pe munte, te-ai oprit sa admiri apa si ti s-a parut ca ai vazut o silueta inotand in apa mica, sa nu te miri. Ai vazut un pastrav. Acest peste, desi pare greu de crezut face parte din familia salmonidelor. Cu alte cuvinte, este inrudit cu somonul.

Este cel mai important peste din zona muntoasa a tarii noastre. Pastravul este un peste rapitor de apa dulce. Uzual, un exemplar de pastrav indigen atinge 30 de centimetri si cantareste 600 de grame. Exceptional, anumite exemplare de pastrav de lac pot atinge si 10 kilograme. Traieste in medie intre 10 si 12 ani.
Arealul in care traieste il face atat de special.echipament pastrav spinning

Unde gasim pastravul

Cu precadere il vom gasi pe cursul superior al raurilor si paraielor, la temperaturi care nu depasesc 14 pana la 16 grade Celsius. In Romania, cu exceptia raului Ramnicu Sarat, pastravul va fi gasit pe toate apele care izvorasc din munti. Il vom gasi si in lacurile alpine.
Ca pozitionare georgrafica, apele care tin pastrav sunt cele din Europa si Asia Mica. Specia a fost introdusa si in America de Nord, Noua Zeelanda sau Africa.

Pescuit la pastrav

Expeditiile de pescuit la pastrav se pot realiza in strict doua moduri. Exista doar doua discipline admise la nivel mondial. Pescuitul la pastrav la spinning si pescuitul la pastrav la fly ( musca artificiala).

Cele doua metode sunt derivate din comportamentul de hranire si dieta acestui peste. Pastravul are in meniu nu numai insecte acvatice si aeriene, dar si puiet de peste, etaland inclusiv canibalism.

Pentru procurarea insectelor aeriene, pastravul poate fi admirat executand salturi fabuloase sau atacuri in filmul apei. Acest comportament a dus la aparitia conceptului de fly fishing in lumea pescuitului la pastrav.

Spinning la pastrav

Cel mai des, mai rapid si mai comod mod de a prinde un pastrav il ofera tehnica de pescuit la spinning. Universul nalucilor este variat, din mai multe clase si extrem de colorat.

Lansetele, mulinetele sau auxiliarele sunt dedicate acestui peste. O cultura in acest sens au construit niponii care sunt obsedati de pescuitul la pastrav. Studiul asupra nalucilor, ori asupra comportamentului lansetei in evolutie si drill este dus la extrem de japonezi. Rezultatul este unul superior si de neegalat in materie de concurenta.

Echipament spinning

Pentru ca discutam despre un peste care in mod uzual nu se captureaza in dimensiuni mari, si pentru ca hrana naturala este de mici dimensiuni, nalucile sunt corelate dupa aceste detalii.echipament pastrav trout area

Clasa generala de echipament de spinning pentru pastrav este cea de ultra light . In cazuri exceptionale, dictate de talia exemplarelor, echipamentul poate veni din clasa light sau superioara.

Pescuitul la spinning la pastrav are ca tinta evolutia nalucilor in zona substratului. Raurile de munte nu impresioneaza prin adancime, astfel ca nici nalucile nu evolueaza mult sub filmul apei.

Fire pescuit

Se pot utiliza la pastrav doua tipruri de fir. Atat monofilament cat si textil, ambele variante isi gasesc loc in trusele pescarilor. In functie de lanseta si naluca ( forma si greutate ), firul va fi ales pentru a semnaliza rapid prezenta unui pastrav.

Viteza apei va impune limite pescarului. Desi firul textil este caracterizat de fidelitatea si viteza in semnalizare combinate cu lipsa de elongatie, in anumite situatii prezentarea nalucilor este deficitara cu acest fir.

Monofilamentul este la mare cautare de pescarii experimentati. Mult mai usor de controlat pe luciul apei, nu se scufunda si ofera timp pescarului sa se alinieze in evolutia nalucii ca viteza cu cea a apei.

Diametrul unui fir de pescuit la pastrav variaza intre 0.14 milimetri si poate ajunge pana la 0.18 milimetri. Totul tine de greutatea si marimea nalucii raportate la distanta la care se va pescui.
Handicapul distantei in ce priveste nalucile mici este rezolvat de firul textil. Mult mai redus in diametru, va raspunde mult mai bine in lansarea nalucilor de mici dimensiuni.

Lansete pescuit la pastrav

Lansetele pentru pastrav sunt in general din clasa ultralight, cu puteri de pana la 5-7 grame. Pot fi moderate sau moderat rapide ca actiune. In pescuitul la pastrav cu naluci este indicat sa folosim lansete mai blande care sa asigure un contact constant cu pestele in timpul drill-ului. Lungimile totale sunt intre 1,90 metri si pana la 2.20 metri in mod uzual. Naluca, arealul si distanta dicteaza acest aspect.

Mulinete pescuit

Mulinetele pentru pescuit la pastrav sunt de dimensiuni medii. Este importanta rata de recuperare care va trebui sa compenseze viteza apei in deplasare. Acest aspect este necesar pentru ca firul sa nu se deplaseze inaintea nalucii in evolutie din cauza apei. Contactul este necesar a fi unul ferm si constant fara sincope. Altfel, rateurile apar si rezultatele dispar.mulineta spinning pastrav

Ca nota generala, variatii ale mulinetelor de spinning intre 2000 si 3000 sunt cel mai des intalnite. Preferintele pescarilor tin foarte mult de tipul nalucilor pescuite si debitul apelor preferate. Nu exista un standard in acest sens, ci doar limite minime si maxime.

Naluci de pastrav

Acest capitol este complex si nu foarte generos. Este plin de modele si culori prin prisma producatorilor numerosi, Tehnic este limitat la anumite forme in functie de tipul nalucii.

Linguritele care pot fi pescuite la pastrav sunt atat oscilante cat si rotative. Ambele modele sunt de asemenea adaptate apelor curgatoare, astfel incat, in urma lansarii, sa se armeze usor si rapid pentru evolutii imediate.

Nalucile moi sunt imitatii de larve si sunt impregnate cu anumite arome menite sa stimuleze chimic pastravii. De asemena, materialul din care sunt fabricate are o textura unica al carei scop este de a convinge pestele sa nu ii dea drumul din gura imediat.

Voblerele sunt caracterizate de un corp alungit si ingust, adaptat hidrodinamic apelor curgatoare. Tiparul culorilor evidentiaza atat modele stridente cat si imitatii ale pestilor hrana. Des vor fi intalnite voblere roz care imita exemplarele mici de curcubeu spre exemplu.voblere rau

Prin presiunea exercitata in urma muscaturii, siliconul se comporta ca textura cu tesutul unei larve. Aromele si lichidele din recipientii in care sunt livrate aduc un aport de “ naturalete” momelii atacate.Cele aproape 2 secunde care se obtin la contact ajuta pescarul sa intepe pestele.

Cu musca la pastrav

Tehnica de fly fishing la pastrav este apogeul. Imaginati-va maiestria de a pune pe luciul apei, la momentul potrivit si unghiul potrivit, o musca artificiala care sa semene izbitor cu realitatea.

Apoi sa te bucuri de imaginea pestelui care vine si loveste decisiv naluca. Inima iti bate cu putere. Asa se poate traduce in cateva firave cuvinte pescuitul la musca la pastrav.

Echipament fly

Absolut tot echipamentul care se regaseste in aceasta tehnica este unul aparte. Lanseta, mulineta, firul sunt dedicate. Similar cu ce se intampla in aceeasi tehnica, in pescuitul cleanului. Lansetele vin si ele pe clase, similar cumva cu cele din spinning.captura pastrav la fly

Mai multe detalii despre tehnica de fly fishing veti gasi daca cititi articolul despre clean !