Captura fitofag

Ultima modificare: 21/09/2020 de catre Radu Ionut Dascalescu

Cel mai eluziv peste in juvelnicele pescarilor este fitofagul. Desi prezent in cantitati mari in apele noastre, pescarii inca nu reusesc sa gaseasca un tipar pe care sa il aplice si sa le aduca un fitofag in juvelnic.In cele ce urmeaza aflam cateva lucruri interesante despre acest peste.

Ce este fitofagul

Fitofagul este un reprezentant al familiei ciprinidelor. Originar din Asia, a fost introdus agresiv in Europa, iar la inceputul anilor 60 si la noi in tara. Este un fitoplanctonofag, ceea ce face din fitofag un peste extrem de greu de prins. Hrana de blaza este fitoplanctonul. Este un mare consumator de alge. Are si un ritm de crestere foarte rapid, ceea ce il face valoros din punct de vedere economic. Carnea de fitofag este bogata in grasimi.

Este un soi de peste care ajuta si combate excesul de vegetatie din iazuri si helestaie. Ca o paranteza, intestinul acestui peste este pana la de 10 ori mai lung decat corpul acestuia. Nu este un concurent direct la hrana crapului, insa, este o amenintare reala la adresa puietului altor specii. Poate trai 20 de ani si cantari in jur de 50 Kg exceptional.

Unde gasim fitofagul

Cu precadere, toate iazurile si helestaiele, la fel ca si cursurile mari de apa ( dulcicola) sunt populate cu fitofag. Tara de bastina este zona cuprinsa intre Amur ( Siberia de Est ) si Xijiang ( China ). Este din ce in ce mai prezent inclusiv in marile lacuri din America.

Datorita capacitatii ridicate de aclimatizare, fitofagul colonizeaza extrem de rapid cursurile de apa de tip afluenti ai fluviilor mari in care a fost introdus. Se poate reproduce natural, doar in anumite conditii, direct in curentul apei si in zona superioara a raurilor.

Pescuit la fitofag

Fiind un peste fitoplanctonofag, are o dieta destul de precisa. In marea parte a timpului “ filtreaza” apa cu scopul de a culege fitoplanctonul. Este un peste prezent pe durata sezonului cald in straturile superioare ale apei. Iarna nu se mai hraneste si hiberneaza in bancuri la cele mai mari adancimi ale arealului in care traieste.

Problema ce necesita rezolvare ( pescuitul la fitofag ) are in concluzie variabile sensibile. Pescuit la suprafata si hrana similara planctonului. Daca le dezbatem pe rand, putem ajunge la cateva sugestii si teorii aplicabile.

Pescuitul la suprafata necesita atentie sporita, echipament adecvat si tehnicitate mare. Cel mai mare “ dusman” al pescarului de fitofag este si va ramane vantul. In filmul apei, cand sunt valuri, acest peste este greu de localizat.

Comportament fitofag

Pentru a incerca o partida de pescuit la fitofag, este necesar sa cunoastem foarte bine lacul ce urmeaza a fi pescuit si traseele bancurilor de pesti. Fitofagul se deplaseaza in bancuri si acest indiciu este vital. Un banc variaza ca numar de indivizi, dar niciodata mai putin de 10 pana la 12 exemplare. Grupurile mai mici ce pot fi zarite sunt doar ratacite de turma si atat.

Odata stabilita ruta de migratie in apa a fitofagului, am rezolvat cea mai importanta ecuatie! Urmeaza al doilea pas in identificarea nadei si a momelii pe care un fitofag nu ar refuza-o. Planctonul este microscopic. Pestele va circula mult pentru a-si procura hrana. Ca atare, depune destul de mult efort in acest sens.

Tipologia nadei la fitofag

Daca va gasi in calea sa portiuni de apa unde nada cu granulatie mica si suspesie ridicata poate fi usor de identificat, se va opri sa inspecteze. Va incepe sa si consume, tot prin aceeasi metoda. Filtrarea apei. Fitofagul nu “musca” direct momeala. Mai degraba “ siteaza apa” avand ca scop depozitarea particulelor mici in zone speciale in cavitatea bucala, ca mai apoi sa le ingere.nada fitofag

In concluzie, nadele cu granulatie mica, suspensie ridicata si culori pronuntate pot fi o solutie in acest tip de pescuit.Carligele sunt absorbite accidental. Pescuitul sportiv ne obliga prin regulament la doar doua carlige pe montura. La fitofag, ai nevoie de unul singur. Trebuie sa fie usor si rezistent. Momelile trebuie sa fie flotante si usor de absorbit. Pufuleti sau pop-up-uri sunt cele mai indicate. Montate pe carlig direct !

Stationar la fitofag

Tehnica de pescuit la fitofag la stationar la suprafata este cea mai incercata metoda. Din pacate, fara rezultat pentru majoritatea pescarilor. Lipsa corelarii nadei cu a momelii si a carligului sunt cauza principala. In cele ce urmeaza, va propunem o metoda care nu numai ca va da randament, dar demonstrat a fost si este cea mai buna metoda!

Echipament stationar

O lanseta, o mulineta si un fir calibrat dimensiunii exemplarelor este tot ce aveti nevoie. Tehnica implica mobilitate ridicata, fiind un pescuit activ de localizare a bancului de pesti. Timpii de asteptare trebuie sa fie cat mai mici si repozitionarea pescarului cat de des se poate in urmarirea bancului.

Fire pescuit

Chiar si la o greutate de numai 2 Kg spre exemplu, un fitofag iti poate da batai de cap. Faptul ca este prins la suprafata este un real pericol pentru fir. Poate ceda usor daca nu are diametrul corespunzator taliei pestilor. Fiind un peste de suprafata, are o mai buna expunere la soare, implicit asimileaza mai multa caldura ( baterii incarcate – animal cu sange rece: depinde de surse externe de incalzire ).

Nu numai diametrul este important, ci si cantitatea totala. In urma inteparii unui exemplar, poti avea plecari si de 100 de metri ( daca bazinul are aceste dimensiuni). De la minim 0.25 milimetri si pana la un 0.32, exista o mare varietate de fire ce se pot utiliza. Este bine sa ne gandim si la o elongatie medie. Ajuta mult in drill gradul de elasticitate al firului.

Lansete pescuit la fitofag

Aveti nevoie de o lanseta lunga in primul rand. Ideal una de 3.90 metri. Va ajuta atat in lansare ( distanta si precizie ) cat si in drill. Fitofagul ofera drill-uri pline de forta. Lanseta trebuie sa fie echipata cu inele generoase pentru a facilita fluiditatea firului in cele trei etape : lansare, drill si recuperare.

Mulinete pescuit

Mulinete cu tambur generos si recuperari mari. Aici ne oprim. Minim 10000 ca dimensiune ( reper pentru tambur ) si 90 de centimetri in recuperare pe o tura de 360 de grade rotatie manivela. Avem nevoie sa “bobinam” repede si mult, atat in recuperare cat si in drill. .