captura lac nou de pescuit la method feeder

Ultima modificare: 22/10/2020 de catre Radu Ionut Dascalescu

Fiecare lac de pescuit la method feeder are anumite particularitati. Bazinele difera si genereaza anumite tipare. Nu doar adancimea sau tipologia substratului sunt relevante. Exista si alte date la fel de importante care se reflecta in comportamentul crapilor.
Prezenta in areal a clasei de structuri este vitala in modul de viata al crapului. Astfel de zone genereaza atat adapost cat si surse de hrana. Crapii vor frecventa pragurile, zonele cu prundis, bolovanii sau copacii cazuti in apa.

Desi pare greu de crezut, crapii pot inspecta zonele cu namol in cautarea hranei. In aceste depuneri, larvele de chironomide prospera si sunt o sursa importanta de hrana. Pot fi gasite sub forma de colonie. Secreta anumite substante care se degaja prin straturile poroase de namol si sunt detectate de crapi.

Lac de pescuit la method  de tip comercial

Insa nu toate lacurile se pot bucura de acest tip de areal. Unele au anumite avantaje fata de altele.
Lacurile artificiale formate prin lucrari de escavare ( balastiera sau amenajare piscicola ) sunt lacuri atipice. Profilul comercial al lacului (crescatorie), denota prezenta in numar mare a exemplarelor de crap.
Astfel de lacuri sunt gandite pentru crestere si recoltare. Bazinele sunt gandite sa permita utilizarea navoadelor cu randament ridicat. In traducere, vom avea in fata un lac care nu are denivelari majore si nici copaci sau bolovani pe substrat. De asemenea, nici adancimile nu vor fi mari. Pestii nu au nevoie de o zona de iernat semnificativa.drill pe lac de method feeder

Astfel de lacuri prezinta un substrat liniar si in usoara panta. Crapii se hranesc la adancimi mici in general. Acest lucru favorizeaza furajarea in conditii de crestere a crapilor in scop comercial.
Avand aceste date la indemana, putem stabili mult mai usor modul in care abordam o sesiune pe un lac de pescuit la method feeder.

Lipsa structurilor si adancimile moderate nu inseamna un lucru bun. Pentru un pescar inseamna efort, strategie si nada de calitate. Nu este usor sa convingi crapii sa vina in acel loc unde iti lansezi momeala. De ce ar face-o ? Cum vor sti ca acolo este hrana ? Cum vor localiza pozitia unde method-ul ajunge in apa ?
Aceste intrebari sunt esentiale si reprezinta bazele de plecare pe un lac de pescuit la method feeder de tip comercial.

Nadirea de apel pe un lac de pescuit la method feeder

Nadirea de apel ( sau start daca vreti ) este ESENTIALA. Crapii reactioneaza la zgomot. Vor inspecta sursa sunetului. Sunt obisnuiti. Chiar daca nu apar rezultate imediat, crapii sunt prezenti pe zona in cauza.
Nadirea de apel are un rol dublu. Asigura hrana si produce zgomot. Lansarile repetate sunt importante. In primul rand timpul intre lansari trebuie sa fie cat mai redus. Repetitia sunetului in apa asigura captarea atentiei exemplarelor de crap. Nu trebuie exagerat dar nici tratat superficial acest pas.nada si pelete pentru method feeder

Zgomotul este responsabil pentru atentionarea crapilor. Acestia vor ajunge pe zona sursei de sunet. Dar daca jos nu gasesc nimic consistent, vor pleca. Nimeni nu se hraneste cu sunete…..
Cantitatea de nada ce poate fi introdusa este definitorie pentru modul in care va evolua partida pe un lac de pescuit la method feeder.
Exista doua scenarii : fie executam nadirea de start in apropierea unui banc de crapi, fie o executam pe o zona “moarta “ dar cu potential.

Nadirea de apel si prezenta crapilor

In prima situatie, raspnsul este scurt. Crapii sunt in zona si inspecteaza rapid suprafata nadita. Trasaturile vin imediat. Concurenta pe hrana este motivul principal. Sunt cazuri extrem de rare dar si periculoase. Nu trebuie sa te bucuri de trasaturi rapide in urma nadirii. Cel mai sigur, nu vei tine pasul cu pestii din zona.

Timpul “pierdut” in drill nu se mai poate recupera. Daca in urma unei trasaturi ai lasat pe vad 10 crapi flamanzi, pana la urmatoarea lansare este posibil sa mai gasesti doar 2. Distanta la care pescuiesti, talia exemplarelor de crap si echipamentul folosit determina timpul alocat unui drill.momeala de carlig pentru lac nou de pescuit la method feeder

Zonele “ moarte “ au un alt specific. Strategia are la baza un timp de asteptare mai mare dar care asigura o prezenta constanta pe vad. Timpii intre trasaturi vor fi considerabil mai mari, dar fiind o zona de tranzit, va fi frecventata de mai multe exemplare. Drill-ul nu mai este un pericol pentru zona nadita initial.

Totusi, se va ajunge si aici la situatia in care se vor aduna pesti si va trebui sa tinem pasul cu apetitul lor.
Secretul consta in mentinerea interesului la nivel ridicat. Acest lucru se poate face prin volum, granulatie si distanta la care se pescuieste.
Cu cat mai aproape vadul, cu atat mai in avantaj va fi pescarul pe un lac de pescuit la method feeder de tip comercial.

Evolutia partidei pe un lac de pescuit la method feeder

Modul in care se desfasoara o partida de pescuit de la start si pana la final se numeste evolutie. Este greu de anticipat avand o reteta complexa. Factorii care influenteaza evolutia partidei sunt numerosi.
Temperatura apei, anotimpul, densitatea de crap, distanta la care se pescuieste, prezenta vantului sau tipul nadei folosite sunt probabil cele mai importante. Fineturile se regasesc in zona carligelor si a momelilor pescuite.
Toti acesti factori sunt instabili pe durata intregii zile de pescuit. Pescarul va trebui sa se adapteze de la minut la minut pentru a inregistra o reusita la final de zi.method incarcat cu pelete

Factorii responsabili pe un lac de pescuit la method feeder

Soarele este responsabil pentru doua lucruri. Nivelul de claritate din apa si temperatura resimtita in aer. Nivelul de claritate dicteaza cat de mult se vor baza crapii pe simtul vizual in cautarea hranei. Culorile la care apelam atat ca nada cat si momeala de carlig vor fi critice. Astfel se explica prezenta crapilor la montura.

Pe parcursul zilei, schimbarea culorilor momelilor este esentiala. Avem fie de prezentat o momeala pe un contrast ridicat cu nada, fie pe un ton de culoare mai bland. Cu cat este mai limpede apa, cu atat vom folosi culori sterse. La polul opus, pe ape tulburi, culori stridente, pronuntate.crap capturat pe lac comercial

Nivelul de claritate al apei este dictat de prezenta planctonului si nivelul de activitate al acestuia. In apele mai reci sau in racire, planctonul nu abunda. Automat, creste vizibilitatea in mediul acvatic gratie soarelui. Aici exploatam astrul ceresc ca sursa de lumina.

Chiar si in zilele reci de toamna tarzie, soarele are capacitatea de a modifica temperatura atat in aer cat si in straturile superioare ale apei. Apare ca efect secundar schimbul termic in masa apei. Vantul poate fi un catalizator bun.

Toate aceste informatii sunt importante. Pe un lac de pescuit la method feeder de tip comercial, sunt mai mult decat informatii. Sunt parametrii ce trebuiesc monitorizati pe intreaga durata a partidei de pescuit.

Content Creator la TotalFishing
Pescar cu experienta in disciplinile de pescuit de apa dulce de pe continent. Detine informatii solide in tehnicile de pescuit pesti pasnici si rapitori. Realizator al mai multor filme tematice cu si despre pescuitul cu monturi fine si nu numai al pestilor pasnici dar si pescuitul rapitorilor. Realizator al mai multor articole dedicate pescuitului la feeder, pescuitului la match, pescuitului la rubeziana, pescuitului la crap, pescuitului la rapitor.
Radu Ionut Dascalescu
Ultimele postari ale lui Radu Ionut Dascalescu (vezi toate)