scaun de pescuit la feeder

Ultima modificare: 27/11/2020 de catre TotalFishing

Aducem din nou in discutie tehnica de pescuit la feeder. De aceasta data, subiectul principal este pescarul de feeder si nivelul lui de comfort pe durata partidei de pescuit. Va prezint ce reprezinta in realitate un scaun de pescuit la feeder.

Din start, trebuie spus ca un factor major negativ care se reflecta direct in rezultatul partidei de pescuit este nivelul de concentrare al pescarului. Daca apar distrageri pe durata sesiunii de pescuit, se amplifica starea de nervozitate a pescarului si incep sa isi faca aparitia accidentele.

Undeva in umbra partidei de pescuit, pandeste cel mai mare dusman al acestuia. Este tacut, prezent la absolut fiecare partida si din ce in ce mai puternic atunci cand se agata ca scaiul de pescar. Paradoxal este ca tot pescarul este cel care il tine langa el. Este vorba de nivelul de comfort al acestuia. Cat de bine, cat de corect si cat de optim sta pe un scaun de pescuit la feeder.

Scaunul de pescuit la feeder este leaganul aparitiei nervilor la malul apei. Cauza este cat se poate de simpla. Este ales incorect, pe fundamente care nu sustin motivatia alegerii facute. Nu pretul este cel care dicteaza si nici compromisul nu este calea.

Ce este un scaun de pescuit la feeder

Partidele de de pescuit la feeder, pentru ca de aici plecam, fac parte din clasa sesiunilor de pescuit scurte, de sub 12 ore. Cel putin asa ar trebui procedat. Tehnica, nada si echipamentul sunt gandite pentru a oferi activitate intensa pescarilor sub amendamentul unui timp redus.

Ceea ce nu multi vad, sau daca o fac, trec cu vederea, este nivelul de energie fantastic de mare pe care il consumi ca pescar de feeder. Orice sedinta de pescuit in acest stil, mai mare de 8 ore, este doar un mod de a te chinui singur, gratuit si garantat.

Un scaun de pescuit la feeder este in realitate un suport complex. Este pilonul principal al partidei de pescuit. Sustine pescarul, echipamentul si accesoriile de care acesta are nevoie. Este gandit si proiectat special pentru a acomoda toate elementele si auxiliarele de pescuit necesare intr-o astfel de partida de pescuit.

Totul trebuie sa fie la indemana pentru a diminua consumul de energie al pescarului. Cu cat te descarci mai repede ( ca o baterie ), cu atat vei pierde randamentul si concentrarea. Apare frustrarea, poate o lanseta ajunge in apa, sau poate rupta pe graba, din neatentie in timpul lansarii, pentru ca tragea pestele la cea aflata in asteptare.
Trist nu ?

Cum imi aleg un scaun de pescuit la feeder

Un scaun de pescuit la feeder nu se alege dupa culoare, sau dupa numele producatorului. Se alege dupa nevoile tale ca pescar. Nevoile sunt reprezentate de un set de conditii in realitate. De la greutatea corporala a pescarului, trecand prin inaltimea acestuia, si stilul practicat (method feeder vs cage feeder).

Desigur ca mai apar si factorii externi in completare. Cat de dreapta este zona unde va fi pozitionat scaunul, posibilitatea reglajului independent pe fiecare picior, stabilitatea produsului pe teren accidentat.
Brusc, daca privim la rece, parca lucrurile se schimba. Eu sper ca in bine.

Alegerea unui scaun de feeder in functie de areal

Nu tot timpul reusim sa ajungem pe malul apei si sa gasim zone ideale unde poti aseza lejer orice scaun de pescuit. Poti gasi namol, poti gasi pietre sau pante. Nici iarba nu este un aliat daca terenul este usor inclinat.

Cel mai important lucru este stabilitatea in orice astfel de conditii. Stabilitate inseamna capacitatea de fixare cat mai buna, generand siguranta in utilizare. Siguranta in utlizare reprezinta la randul ei eliminarea oricarei probabilitati ca in cazul unor miscari bruste, scaunul sa isi modifice pozitia initiala.

Pe “salbatic” , avem mai multi inamici prezenti. Uneori sunt pitoresti si ofera privelisti de neuitat. Roua diminetii prin iarba, nisipul care pare desenat de valurile apei sau pietrele care ascund mici reptile care ies la soare cautand caldura. Sunt imagini superbe.

In euforia peisajului si in magia momentului, cauti sa te instalezi cat mai rapid. Aici iti semnezi sentinta zilei din punctul meu de vedere. Iarasi, este gresit sa stai cu frica de fiecare data cand iti montezi echipamentul.

In consecinta, un scaun de pescuit la feeder trebuie sa ofere siguranta! Indiferent de tipul de teren pe care va fi montat. Fixarea in namol, pe nisipul nesigur, iarba alunecoasa, sau pietrele denivelate, scaunul trebuie sa “ incremeneasca” . Punct.

Alegerea unui scaun de feeder in functie de durata partidei si a speciei tinta

Dupa siguranta, intra in calcul durata partidei. Pare curios nu ? Parca nu are legatura. Haideti sa vedem daca aveti sau nu dreptate. Voi incerca sa exemplific doua scenarii la doua specii de pesti diferite in cele ce urmeaza. Vom descoperi impreuna daca merita sa luam in calcul durata partidei si specia tinta atunci cand alegem un scaun de pescuit la feeder.

Scaunul de pescuit in method feeder

In tehnica de method feeder, avand ca tinta crapul, este clar din start ca avem nevoie si de nada dar si de momeli. Necesita spatiu si este important sa le avem la indemana. Asa apare cel mai important accesoriu al unui scaun de pescuit la feeder. Tava laterala. Este un element important care iti permite etalarea mai multor momeli si nade la indemana. Nu te mai apleci, nu te mai dai jos de pe scaun sa cauti in genti, gentute si posetute tot ce iti trebuie. Sunt pe tava. Final de discutie.

Daca pestii raspund strategiei de partida, apar trasaturi frecvente. Daca nu sunt toate la locul lor, incepi sa te agiti, darami una sau alta, lovesti cu lanseta cand intepi pestele diverse lucruri pe langa tine. Fara sa realizezi, iti vei repozitiona corpul in acest lant de miscari mai mult decat este nevoie.

Nu cred ca are rost sa mai discutam de modul in care minciogul sta pe te miri unde si doar cand ai nevoie de el nu iti este la indemana. Altfel, te lovesti de el la fiecare 20 de secunde. Si cate nu mai atingi si cu manerul de minciog cand te pregatesti sa primesti pestele in plasa.

Partea buna este ca la method nu ai nevoie de multa nada. Dar sumedenia de momeli si “cutii cu maimute”, nu poate sta imparstiata. Pestii nu sunt mici si ai nevoie de spatiu de manevra. Orice crap sarit de 2 kg este crap si merita atentie la fel ca un exemplar de 5 poate 7 Kg.

Scaunul de pescuit in tehnica cu cosulet

Daca la method am scapat mai ieftin pentru ca metoda in sine nu necesita foarte multa nada, pregatiti-va de cosulet. Cantitatea de nada este importanta. In general, partidele pe salbatic la feeder sunt caracterizate de volum. Pe principiul apa curge, pietrele raman, cred ca e lesne de inteles ce se intampla cu nada si momeala in apa.

Intretinerea constanta a vadului implica sisteme de depozitare generoase. La fel, trebuie sa fie la indemana. Nu e nostim sa stai pe un scaun de pescuit si langa tine sa ai o galeata spre care te apleci de fiecare data iti umpli cosuletul.

Pe salbatic, locul pe care te asezi nu este la fel de ingrijit ca pe un lac privat. Aici conditiile de pescuit sunt asigurate de mama natura. Face cum vrea si ce vrea. Mai interesant este ca pestii se gasesc acolo unde hatisurile sunt mai mari.

Nu stiu foarte multi pescari care sa mearga cu maceta si sa faca peisagistica pe malul apelor salbatice. Publice daca vreti si va place cum suna. Nici in astfel de situatii nu te poti intinde in jurul tau cu multe pungi, pungute si gentute.

Faptul ca terenul nu este nivelat, ca nu exista pontoane, amplifica nevoia de compact si la indemana. Nu mai spun de cazurile in care te poztionezi pe pietre. Fara un echipament corespunzator esti la un pas de “Cirque du Soleil”.

Alegerea unui scaun de fedeer in functie de frecventa sesiunilor de pescuit

Cat de des iesim la pescuit este un al criteriu de luat in calcul. Frecventa impune un ritual atat la start cat si la final de partida. Cu cat faci mai multe partide, cu atat iti vei optimiza mai bine spatiul de depozitare, alegerea nadei si momelilor si timpii de montaj / demontaj.
Aici este trucul. Cu timpul, vei realiza singur cat de corect sau mai putin corect ( ca sa ramanem pozitivi in exprimare ) ti-ai ales partenerul de drum. Este important sa iti calculezi bine alegerile, pentru ca iti vor afecta parcursul si evolutia in partidele ce urmeaza a fi facute.

Secretul este urmatorul : un scaun de pescuit la feeder ales corect inseamna mai putin timp pierdut pentru montare echipament / demontare echipament si mai mult timp pentru pescuit. Intr-o partida normala, un pescar cu experienta are nevoie de 20 de minute pentru a monta si 20 pentru a compacta ORICE fel de scaun de pescuit corect ales. O alegere incorecta are nevoie de minim 40 de minutre doar pentru una din operatiuni. Nu vorbesc din carti. Vorbesc din ce am vazut eu pe malul lacurilor.

De ce sa imi aleg un scaun de pescuit la feeder

Acum, cred ca ne va fi mai simplu sa raspundem la intrebarea de mai sus. Si avem suficiente argumente care sa ne duca in directia buna.
Ca o recapitulare, principalele avantaje ale unei alegeri corecte se reflecta in accesoriile ce pot fi montate. Sunt esentiale. Totul la indemana. Transportul eficient. Nu mai “caram” o groaza de improvizatii cu care sa “ zidim“ malul din fata noastra si in lateral asemeni unei cazemate. Ergonomia partidei de pescuit. Cand totul este la indemana, miscarile pescarului se limiteaza. Limitarea miscarilor inseamna conservarea energiei.

Radu Ionut Dascalescu

Magazinul TotalFishing este cel mai mare magazin cu articole de pescuit din Romania, ce pune la dispozitie un magazin de peste 700 mp in care puteti gasi peste 70.000 de produse selectate cu grija din multitudinea de produse de pescuit existente pe piata. Aceste produse sunt furnizate de producatori cunoscuti pe plan mondial, si se afla intr-un procent mare in stocul propriu.
Echipa TotalFishing