echipament toamna tarziu la method feeder

Ultima modificare: 06/11/2020 de catre Radu Ionut Dascalescu

Partidele realizate toamna tarziu la method feeder sunt atipice. Desi tendintele din sezon se pastreaza, anumite lucruri se modifica dramatic. Pentru a intelege mai bine acest fenomen care este unul complex, va trebui sa parcurgem pe rand, factorii determinanti si responsabili pentru aceste ajustari.
Mai pot fi denumite si partidele de final de sezon in primul rand. Si din aceasta denumire identificam doi termeni importanti : final si sezon.

Este foarte bine stiut ca toamna, crapii se captureaza intr-un ritm mai bun fata de vara sau primavara. Cauza principala nu este vremea mai racoroasa cum crede majoritatea pescarilor. Responsabila pentru aceasta schimbare de comportament este temperatura apei. Loveste in crapi indirect si dur. Scaderea temperaturilor in apa inseamna diminuarea surselor de hrana naturala a crapilor.

Cu cat inaintam in anotimpul rece, cu atat si prezentarile incep sa scada. Limita responsabila este din nou temperatura apei. In prima faza afecteaza hrana naturala si apoi metabolismul crapilor.
La granita dintre sezoane, toamna si toamna tarzie mai precis, putem sa pescuim la method feeder cu rezultate. Sunt mai modeste, dar sunt.prezentare toamna tarziu la method feeder

Localizarea crapului toamna tarziu la method feeder

Cum si unde gasim crapii la astfel de partide ramane o intrebare de actualitate. Din nou vremea este cea care ofera indiciile si face diferenta in astfel de partide toamna tarziu la method feeder. Vremea inseamna in aceasta perioada soare, temperatura si vant. Trei factori importanti. Ii parcurgem pe rand.

Temperatura

Este de departe cel mai sensibil subiect. Daca vara crapii adora apele mici si intinsurile, acum se feresc de ele. Cu cat este apa mai mica, cu atat va fi mai rece. Implicit, crapii vor ocoli astfel de zone. In sezonul rece, adancimea inseamna protectie. Bariera termica daca vreti. Temperatura constanta. Crapii migreaza din timp catre astfel de zone, se obisnuiesc cu temperaturile si le vor folosi ca etalon pe intregul anotimp rece. Raspund exclusiv la apele mai calde, atunci cand le intalnesc.
Partidele de pescuit la crap toamna tarziu la method feeder ar fi indicat sa se desfasoare pe ape mai calde in primul rand. Prin deductie logica, mai cald inseamna mai adanc.lanseta toamna tarziu la method feeder

Soarele

Intra in ecuatie dupa temperatura. Si tot pentru temperatura mai precis. In mijlocul zilei, inca mai are putere sa incalzeasca apele mici ca adancime. Este poate singurul moment al zilei cand merita sa cautam pante ( nu praguri ) sau platouri. Crapii nu le vor evita. Trebuie sa fi nebun sa refuzi pret de cateva ore o “ patura “ gratuita care te incalzeste. Cam asa ar trebui tradus.
Aceasta incalzire usoara si cu efect limitat este depistata de crapi fara probleme Este o sursa de caldura pe care nu o vor ignora. Sa nu uitam ca sunt animale cu sange rece.
In astfel de zone se vor hrani cu siguranta. Chiar daca perioada este limitata.

Urmareste mai jos filmul cu 10 sfaturi pentru toamna tarziu la method feeder !

Vantul

Este ultimul factor pe lista dar la fel de important. A ramas la final pentru a intelege cat mai bine fenomenul complex pe care il analizam.
Prezenta vantului este o sabie cu doua taisuri. Toata munca soarelui este “ spulberata” de acest fenomen meteorologic, toamna tarziu la method feeder. Straturile superioare ale apei vor fi afectate din punct de vedere termic. In sens negativ evident.
Dar nu trebuie sa confundam un vant pronuntat cu o adiere usoara tomnatica. Ultima mentionata este benefica. Este suficient de puternica sa puna masa apei in miscare, fara sa modifice temperatura acesteia. Acest fenomen ajuta la incalzirea usoara a zonelor de tip panta ale unui lac sau a platourilor.
Identificarea pragurilor este critica. Marea parte a partidei de pescuit se va desfasura pe adancime. Structura inseamna nu numai adapost, dar si caldura. Pragurile la fel ca si alte elemente ( albie, copaci scufundati etc ) intra la categoria “ structuri “.

Nada si peletele toamna tarziu la method feeder

Racirea despre care vorbeam mai sus se mai reflecta si in capacitatea crapilor de digestie a hranei. Trebuie acordata o atentie ridicata tipului de nada la care apelam in astfel de partide. Atat ca volum cat si compozitie si calitate. Din nou, ies in evidenta trei carcateristici. Fiecare este un ingredient din reteta magica a unei partide reusite!

Nada

Oferita in cantitati mari nici nu trebuie sa intre in discutie. Digestia mai lenta in aceasta perioada si nada in cantitati similare cu cele din vara sunt dusmani. Si ai crapilor dar si ai pescarului si intre ei. O sursa de hrana ce impresioneaza prin volum, ofera oportunitati de hranire unui intreg banc de pesti. Nu mai apare concurenta pentru ca este destul pentru toti. Este anotimpul in care volumul trebuie sa dispara din strategia unui pescar toamna tarziu la method feeder.

Pescuitul izolat poate face minuni. Este acel principiu care spune ca e bine sa ai ouale in mai multe cosuri. Daca se sparge unul mai ai de unde…. Prezentarile discrete care vizeaza anumite zone ale lacului ( adancime, structuri, tipologie substrat ) sunt cele mai indicate. Zonele pot fi tinute active cu 3 poate 4 lansari si timpi de asteptare realisti, corelati cu perioada dificila de pescuit.nada method feeder

Daca un crap ar trebui sa se deplaseze pentru a se hrani, atunci ar face acest lucru pentru ceva care merita. Asa trebuie sa gandim. Putin si delicios nu mult si fad. Fishmeal-ul este ultima reduta. Nadele care au in compozitie faina de peste sunt trecute prin procese elaborate de fabricare. Trebuie sa asigure in primul rand solubilitate acestui ingredient. Apoi intervin stimulatori de gust si apetit. Astfel de nade schimba informatie cu apa destul de rapid. Sunt concepute pe atractie. Partidele de pescuit la method feeder sunt partide fulger in realitate. Nada putina, eficienta si peste mult.

Peletele

Nu trebuiesc neglijate. Sunt importante, insa exploatarea lor este diferita. Principalul rol este de semnalizare in vad. Avand o granulatie mare in raport cu nadele de method feeder, pot fi mai usor de cules de crapi. Introduse in cantitati similare cu cele din vara, au un efect negativ asupra partidei.

Dimensiunile optime pentru partide toamna tarziu la method feeder sunt de 2 milimetri. Introducerea lor in nada este esentiala. Pescuitul peletelor separat in aceasta perioada poate fi deficitar. In cele mai multe cazuri, crapii vor veni sa inspecteze vadul si capturile sunt datorate unor monturi speciale cu flotabilitate controlata.

Desi in urma procesului de pregatire cu parte lichida peletele vor avea o mecanica buna, in apa vor continua sa absoarba lichid. Nu isi mentin forma din urma pregatirii. Nu numai ca sunt usor de cules, dar prin compozitie, pot satura pestii mult mai usor decat nadele.

Spin sau bait band toamna tarziu la method feeder

Modalitatea de atasare a momelii de carlig va face diferenta in acesata perioada. In general, spinii au o greutate mai mare fata de un inel de latex ( bait band). Acest fapt este sesizabil cu ochiul liber in momentul atasarii momelii de tip wafters. Lungimea spinului de momeala dicteaza si nivelul de flotabilitate al momelii pescuite.

Spini pentru momeli flotante

Cele trei dimensiuni uzuale : 7, 10 sau 15 milimetri au greutati raportate la lungime. Cei mai des intalniti in method feeder sunt cei de sapte si zece milimetri. In mai toate cazurile, cei de zece milimetri nu permit angrenarea carligului in masa apei. Doar cei de sapte milimetri si waters-uri de 8 milimetri ofera acest avantaj.

Urmareste mai jos filmul despre abordarea unei partide toamna tarziu la method feeder !

Aceste sedinte de pescuit in toamna tarzie, au la baza plasarea unor capcane. Ambuscada daca vreti. Cel mai corect ca denumire este “ accidental”. Crapul va inspecta zona nadita si va absorbi fara intentie o momeala usoara cum este wafters-ul.
Spinii prin greutate modifica nivelul de flotabilitate al momelii. Limiteaza in acelasi timp mecanica monturii. Prezentarile sunt in majoritatea cazurilor cu carligul in contact cu substratul.

Absorbtia momelii va fi diferita in raport cu un baitband.
Dimensiunea momelii de carlig este la fel de importanta. Acum cand apele sunt reci, cu cat mai mica cu atat mai bine. Si de preferat un baitband. Sau daca sunteti fani spin, sa nu fie mai mare de sapte milimetri. Este nevoie ca momeala sa poata ridica carligul in masa apei. Acel critic echilibrat despre care se tot discuta.

Momeli pentru finalul de sezon

Avem doua posibilitati. Momeli de substrat si / sau momeli critic echilibrate ( wafters ). Chiar si pop-up-uri mici de 6 sau 8 milimetri. Daca talia crapilor este buna, exista sanse ca pe final de sezon momelile de substrat sa dea randament. Crapii inca se mai hranesc. Nu la fel de intens, dar daca le place ce gasesc, nu vor ezita sa incerce.

Fie ca sunt momeli flotante sau momeli de substrat, marimea conteaza. Marimea impune si greutate momelii. Acest lucru se resimte din nou, in mecanica monturii. Momelile grele de substrat asigura o preintepare mai buna decat cele flotante sau limitat flotante.
Este o carte ce trebuie jucata atunci cand soarele isi face treaba cel mai mult si cel mai bine : miezul zilei. Nu merita insistat pe ea, dar atentie cu siguranta !

Carlige pretabile toamna tarziu la method feeder

Crapii sunt pesti cu gura mare. Generoasa. In method, carligele cele mai uzitate sunt intre marimea 6 si 12. In anumite cazuri, la nivel mai profi, vom gasi carlige de 14 sau chiar 16. Cu cat este mai mic carligul, cu atat este mai mare experienta pescarului si echipamentul mai tehnic.
Fiecare carlig pentru method feeder are anumite particularitati. De la forma si pana la greutate sau pozitionarea ochetului. Momelile dicteaza in general ce fel de carlige trebuiesc alese.

Cele mai usoare sunt pretabile momelilor flotante sau wafters. Tot din considerente de mecanica. Usor de absorbit, rezistente si fine. Un alt factor care IMPUNE tipul si marimea carligului este talia pestilor.
In mod uzual, toamna tarziu la method feeder este bine sa ne orientam catre marimi situate intre 8 cel mai mare si 12 cel mai mic. Oricare din aceste marimi si cele intermediare pot face fata si unui crap sarit de 10 Kg fara probleme.

Rig-urile pentru method feeder

Aici ramane strict la aprecierea pescarului. Cele scurte sunt considerate a fi agresive. Nu iarta nimic din ce ajunge in preajma lor. In general sunt solutii pentru adeptii pescuitului cu wafters. Trasaturi foarte rapide. Necesita si ajustari. Momitoare method elasticate mai precis. In cifre, discutam de rig-uri pentru method feeder de 5 centimetri.rig-uri toamna tarziu la method feeder

Momelile de substrat se impaca mai bine cu rig-urile mai lungi. Aici putem gasi si fluorocarbonul ca linie principala a rig-ului. Prezentari rigide pentru agresivitate.
Daca pe textil obtinem agresivitate cu rig-uri scurte si momeli flotante, la polul opus gasim acelasi efect pe fire de tip fluorocarbon si mai lungi. Mai lungi inseamna 7 centimetri.

Daca ti-a placut acest articol si esti pasionat de tehnica method feeder, citeste si :

Solutii castigatoare la method feeder : interviu cu Ciprian Floroiu

Lac de pescuit la method feeder

Lac nou de pescuit la method fedeer : 4 pasi importanti!

La crap la pellet feeder : pescuit simplu si eficient

Content Creator la TotalFishing
Pescar cu experienta in disciplinile de pescuit de apa dulce de pe continent. Detine informatii solide in tehnicile de pescuit pesti pasnici si rapitori. Realizator al mai multor filme tematice cu si despre pescuitul cu monturi fine si nu numai al pestilor pasnici dar si pescuitul rapitorilor. Realizator al mai multor articole dedicate pescuitului la feeder, pescuitului la match, pescuitului la rubeziana, pescuitului la crap, pescuitului la rapitor.
Radu Ionut Dascalescu
Ultimele postari ale lui Radu Ionut Dascalescu (vezi toate)