pescuit la mreana

Ultima modificare: 16/09/2020 de catre Radu Ionut Dascalescu

Daca sunteti in cautare de senzatii tari , atunci trebuie sa incercati un pescuit la mreana. Este printre cei mai apreciati pesti de apa dulce cand vorbim de drill. Este un peste cu adevarat luptator care solicita pescarul la maxim.
Metodele prin care se poate captura mreana nu sunt foarte multe. Stilul de viata si zona in care traieste mreana sunt un grad mediu de dificultate pentru orice pescar.

Ce este mreana

Mreana este un peste de ape dulci din familia ciprinidelor. Este un peste bentonic ( isi traieste viata pe substrat ) in zone nisipoase sau cu piatra. Nu va fi gasita niciodata in apele maloase. Este un peste care populeaza apele curgatoare de ses si de deal.

Poate atinge in mod exceptional 12 Kg si o lungime de 120 de centimetri. Uzual, exemplarele de mreana capturate variaza ca lungime intre 30 si 50 de centimetri. Greutatea variaza in functie de abundenta hranei din zona respectiva.
De asemnea, mreana este un peste mai mult nocturn. Are un comportament de grup cand apele se racesc si se pregateste de hibernare.la mreana pe rau

Unde gasim mreana

Mreana se poate pescui pe mai toate raurile de la noi din tara cu debite medii si mari. Este un peste adaptat vietii in ape curgatoare. Corpul cilindric si musculatura pronuntata sunt efectele arealului in care traieste.

Prut, Siret, Arges, Olt, Mures sau Dunare sunt ape care tin mreana si care pot fi abordate pentru astfel de partide.
Locurile care dau randament sunt rupturile de mal, scobiturile in albia raului sau zonele cu piatara si prundis.

Ca orice peste, mreana va fi gasita acolo unde si sursa de hrana este prezenta. Fiind un peste care se hraneste cu mici moluste, crustacea sau alevini ( devine piscivor dupa o anumita perioada ), mreana isi va forma teritorii unde hrana este usor de gasit si cules.captura mreana

Stiluri de pescuit la mreana

Dat fiind profilul apelor in care traieste si fiind un peste bentonic, pescuitul la mreana se poate practica in tehnica feeder si spinning. Sunt metodele care dau randament bun. Nici pluta nu iese din ecuatie, insa tehnica necesita o experienta mare si efort considerabil.

Pescuit la mreana la feeder

Curentii puternici care intalnesc in calea lor pietre pe substrat sau zone nisipoase sunt un loc ideal pentru mici crustacee. Mreana va fi prezenta in astfel de zone. Fiind un peste dotat cu o musculatura pronuntata, trebuie luat in calcul tipul lansetei de feeder cu mare atentie.

Lanseta de feeder pentru mreana

Clasa de lansete heavy si extra heavy de feeder sunt optime din doua principale considerente. Permit lansarea unor greutati mari , intre 120 si 250 de grame. Varfurile sunt corelate puterilor de aruncare pentru a face fata curentilor apei. Semnalizarea este decenta, dat fiind faptul ca mreana are trasaturi violente.

Sunt dotate cu rezistenta mare prin constructie. Este nevoie de o rezerva mare de putere astfel ca in timpul drill-ului cu o mreana, lanseta sa faca fata smuciturilor si plecarilor imprevizibile ale acestui peste.

Lungimea minima a unei lansete de feeder pentru un pescuit la mreana trebuie sa fie de 3,60 metri. Controlul in drill este important. O lanseta scurta poate pune pescarul in dificultate cu usurinta. Lipsa de manevra se transforma in duel. Pescarul, fiind limitat in miscari din cauza unei lansete de feeder mai scurte, va incepe sa opuna rezistenta si va duce echipamentul in limite superioare. Ceva va ceda la un moment dat.

Mulineta de feeder pentru mreana

Lanseta in sine dicteaza marimea mulinetei care ar trebui folosita. Momitoare grele care opun rezistenta in recuperare. Drill-uri epuizante si pline de energie. Trasaturi energice si brutale. Iata cum se obtine reteta unei mulinete de feeder la mreana, avand ca baza studiul comportamentului acestui peste.

Marimi de tambur intre 4500 si 6000 sunt optime. Chiar si un baitrunner va face un serviciu formidabil. In timpul trasaturii.
Recuperari generoase. Fiecare centimetru de fir “urcat” pe tambur in drill este valoros la mreana. Este ca o gura proaspata de aer.

Mare atentie la rotorul mulinetei. Trebuie sa fie solid, bine definit si generos ca marime. Este piesa principala a unei mulinete cand angrenajul se pune in miscare. Trebuie sa suporte multe socuri.
Mulinetele cu tambur mediu ( intre 4500 si 6000 ) dotate cu un rotor mediu, se pot uza destul de repede. Mare atentie aici !

Firul principal pentru mreana

Pentru ca pescuitul la feeder la mreana se practica in ape cu debit mare, trebuie rezolvata o ecuatie importanta. Profilul hidrodinamic versus rezistenta. Un fir mai gros va “taia” apa mai greu. Exista sanse ca pe adancimi mai mari, sa fie si usor miscat sau tensionat la maxim daca momitorul nu este adaptat vitezei apei.

Ultimul lucru pe care il doresti la feeer la mreana este sa pescuiesti cu un fir submers tensionat. Firele mai subtiri, 0.22 milimetri si maxim 0.25 milimetri sunt cele unde cifrele stau cel mai bine. Dar 0.22 este deja pentru pescari avansati.
Uzual, un fir de 0.25 milimetri ajuta atat ca rezistenta cat si ca diametru. “Taie” bine apa. De asemenea, rezista si la contactul cu un substrat complex plin de piatra.mreana in apa curgatoare

Momeala pentru mreana

Fiind un peste de substrat, discutam exclusiv de momeli destinate acestei zone. Partea interesanta este ca discutam de o gama de momeli (la mreana) variata. Atat momeala vie, cat si cea obtinuta prin diverse procese tehnologice poate aduce capturi la mal ( peletele, carnea de conserva).

Viermii sunt preferati de departe in comparatie cu ramele. Dispusi intr-o forma de “buchet pe carlig” sunt irezistibili pentru mreana. Evident ca si nadirea trebuie sa includa atat viermi cat si rame. Mreana este un mare fan al larvelor, de orice forma.

De partea cealalta a baricadei, peletele de substrat sunt nu numai eficiente dar si selective. Tot debitul apei este cel care dicteaza ce fel de momeala se poate atasa. Aromele la care se prindre mreana variaza de la usturoi si cascaval pana la carnati afumati. Nici carnea de conserva nu este ocolita de aceasta specie de peste.

Nadirea cu seminte si utlizarea pungilor PVA este iarasi o metoda preferata de britanici. In acest mod, seminte cu diametru redus ( canepa spre exemplu ) pot ajunge pe substrat in zone cheie. In interiorul unei pungi PVA se va atasa si carligul cu momeala. De retinut este ca cea mai buna momeala este influentata de zona in care pescuiti. Un mal cu iarba si vegetatie abundenta poate face inclusiv melcii sa ajunga in apa. Mreana nu ii va ierta.

Pescuit la mreana la spinning

Un pescuit extrem de dificil dar nu imposibil. Secretul consta in adaptarea si prezentarea nalucii. Dar pentru o prezentare la locul potrivit, este nevoie ca echipamentul sa faca posibila o astfel de manevra. Din nou, pestele este cel care va oferi mare parte a raspunsului.

Mreana este un peste cu o gura dispusa inferior ( subterminal). Este evident ca exemplarele mari piscivore au o dieta limitata la speciile de pesti bentonice. Aici incadram guvidul spre exemplu. In concluzie, naluci grele pentru curenti puternici si de dimensiuni relativ mici.

Lanseta de spinning pentru mreana

Nalucile care ajung si evolueaza in zona substratului sunt singurele cu care poti captura o mreana. Fie ca este vobler sau un silicon, secretul este sa ajunga in regatul mrenei. Voblerele pot atinge adancimile dorite, insa, palierul de evolutie si prezentare este limitat. In drumul spre substrat pierzi o portiune importanta din evolutia unui vobler.

Gumele sunt prioritare. Apele cu debite pronuntate implica greutati adaptate. Lanseta de spinning pentru mreana poate avea lungimi intre 2,00 metri pana la 2,70 metri. Alegerea tine de loc, naluca si experienta pescarului. Evident, modelele mai lungi ajuta in obtinerea unor distante mai mari in lansare. Adica pescuitul cu voblere.
Clasa de actiune este intre fast si extra fast. Lanseta nu trebuie sa actionize ( sa nu se indoaie ) nici sub greutatea nalucii si nici sub presiunea apei care franeaza naluca in timpul evolutiei.

Mulineta de spinning pentru mreana

Ultimul lucru pe care ti-l doresti este sa capturezi o mreana pe o mulineta mica. Ai mult de “mestecat” pentru a aduce pestele la mal. Ca si in tehnica de pescuit la feeder, orice ce centimetru asezat pe tambur este mai important decat credeti.
Naluci grele, ape cu debite mari, lansete fast inseamna mulinete intre 3000 si 4000 dimensiune tambur. Cat mai multi rulmenti pentru ca lansarile fara rezultat sunt multe. Prezenta rulmentilor intr-un numar cat mai ridicat fluidizeaza exploatarea mulinetei fara efort sustinut.
Odata cu marimea tamburului, creste si suprafata de franare. Este un avantaj secundar important. Drill-urile cu mrene sunt spectaculoase. In urma inteparii unei mrene, se va constata usor ca este un peste care nu paraseste substratul, are o viteza ametitoare care trebuie controlata. Aici intervine frana si experienta pescarului.

Firul de spinning pentru mreana

Trebuie sa ne ghidam dupa cateva aspecte de natura constructiva. Firele destinate utilizarii in ape adanci si in curentii trebuie sa nu fie plate in primul rand. Un profil rotund defineste o tensionare ridicata a fibrelor. Acest lucru face imposibila retentia apei in structura firului. Si asta e un lucru bun. Apoi, cu cat mai multe fibre impletite, cu atat mai rezistent firul. Daca fibrele care stau la baza procesului de fabricatie sunt subtiri si rezistente, si produsul finit va pastra si mentine aceste caracteristici.
In concluzie, corelarea diametrului firului cu tipologia nalucii este necesara. Ca repere generale intre 0.14 milimetri si pana la un 0.18 milimetri, un fir de calitate va rezista si pe substrat si in drill fara probleme.