exemplar de babusca

Ultima modificare: 28/09/2020 de catre Radu Ionut Dascalescu

Pestele copilarie este pentru multi dintre pescari babusca. Aparent fara vreo mare insemnatate. Un peste de talie mica, argintiu cu aripioare portocalii. Babusca este in realitate una dintre cheile catre lumea pescuitului. O specie de pesti nu foarte mult studiata prin prisma valori economice scazute, dar care punele bazele in pescuitul stationar pentru foarte multi oameni.

Ce este babusca

Babusca este un alt reperezentatnt al familiei ciprinidelor. Este un peste care isi traieste viata atat in apropierea substratului cat si in masa apei ( bentopelagic). Traieste in bancuri mari, are o durata de viata de pana la 15 ani si in mod exceptional poate cantari 1,8 Kg.

In esenta, nu este un peste atat de mic pe cat cred unii pescari. Dieta este complexa, are rezistenta si la apele salmastre ( dulci-sarate). Hrana este formata atat din alge cat si din nevertebrate bentonice sau larve. Nu refuza nici dudele, in cazul in care un astfel de copac poate fi gasit pe malul lacului.

Unde gasim babusca

Ocupa teritorii vaste in Europa si Asia. Cu precadere vom gasi babusca pe cursul inferior al raurilor, lacuri, baraje, helestaie sau iazuri. Se poate spune ca in zona de ses si deal nu prea exista ape fara babusca.

La fel de bine o vom gasi si pe Dunare, in numar mare. Asadar este o specie de pesti prezenta in aproape toate apele, datorita capacitatii ridicate de reproducere.

Pescuit la babusca

Pescuitul la babusca nu este unul complicat. Nu este un peste pretentios, raspunde la toate tipurile de nada fina ( nu grosiera) foarte bine. In general, babusca este recomandat a fi pescuita la pluta. Este un peste care prin trasatura si pozitionare in masa apei, ascute simturile pescarilor foarte rapid.

Este un peste “ de apropiere ” in majoritatea cazurilor. Iti ofera ocazia sa practici un pescuit intr-un cadru de poveste cateodata. Se simte bine in zonele umbrite ale malurilor, sub vegetatie sau ramuri de salcie aplecate spre apa.

Stationar

Cinci tehnici sunt folosite in pescuitul la babusca. Cele cinci moduri, daca sunt studiate, ajuta pescarul sa dobandeasca foarte multa experienta. Nefiind un peste pretentios, babusca se prinde pe intreaga durata a anului, exceptand prohibitia.babusca de iarna

Pescuitul la pluta si pescuitul la feeder la babusca, sunt principalele moduri. De aici apar insa derivatele. Pescuit la varga, pescuit la rubeziana, pescuit la match ( lanseta cu pluta ) si pescuit la bologneza, sunt disciplinele care definesc pluta. Urmeaza apoi pescuitul la feeder atat la method cat si la cosulet.

Echipament stationar

In fiecare tehnica in parte apar particularitati care, in final, desavarsesc un pescar de babusca. Odata stapanite toate tehnicile, un astfel de pescar poate face pasul in lumea competitiilor. Babusca este un peste important in competitiile de pescuit stationar. Pe cat este de important, pe atat este si de apreciat.

Pescuit la undita

Babusca este un peste de apropiere la baza. Cauza principala este prezenta in meniul tuturor rapitorilor de apa dulce. Atat pesti cat si pasari sau animale care consuma peste. Ca lungime, unditele cu care se poate pescui babusca variaza de la 3 metri pana la 7 metri. Totul tine de tipologia locului de pescuit. Indicat este sa se poata folosi o undita de 4,5 metri. Nici lunga, nici scurta si nici grea. Fiind un peste de turma (banc cu indivizi in numar ridicat) poate fi capturat la frecventa ridicata.

Liniile sunt fine in acest stil de pescuit, avand variatii intre 0.10 mm si 0.14 mm. Diametrul firului liniei principale este dictat de adancimea la care se va pescui, talia exemplarelor si distanta fata de mal ( lungimea unditei). Cu cat mai aproape, cu atat mai mic diametrul ca nota generala.

Carligele variaza de asemenea intre marimile 14 ( cea mai mare ) si 20 ( cele mai mici ). Uzual, un carlig de marimea 16 este indicat. Varietatea momelilor la care se poate captura babusca impune si marimea carligului. Aici intra in discutie ramele, viermii, libelulele, mamliga, painea sau dudele. Ca profil, sunt carlige subtiri si usoare. Acest lucru ajuta in special in pescuitul cu momeli vii, avand avantajul de a nu le deteriora excesiv in momentul armarii.

Trasaturile sunt complexe. Pot fi agresive, pot fi lente, pot fi plecari in lateral. Plutele pentru babusca se situeaza intre 0,5 grame si pana la 2,5 grame. Factorii care dicteaza gramajul plutei sunt distanta la care se pescuieste, adancimea in vad, momeala de carlig, diametrul firului principal si conditiile meteorologice. Exista o relatie foarte solida intre acesti factori pentru a te bucura de o partida de pescuit la babusca la cote maxime.

Pescuit la rubeziana

Nu sunt mari diferente intre varga si rubeziana. Principiul este similar si deserveste tehnica cu pluta in ambele cazuri. Totusi, rubeziana are un avantaj. Iti permite sa poti realiza un pescuit la babusca cu monturi considerabil mai fine.

Elasticul este secretul care face posibila aceasta abordare. Ca viteza poate fi un minus, insa, in zone cu adancimi mai mari si vant prezent, controlul asupra liniei este net superior in partidele cu rubeziana. In aceasta tehnica se recomnada elasticele pline in defavoarea celor “ hollow”. Sunt mult mai permisive si cu un factor de elongatie mai mare.

Liniile pot avea diametrul situat intr 0.08 mm si 0.12 mm fara teama ca va ceda in cazul unei capturi mai mari. Carligele pot fi de marimea 18 si 20. Greutatea plutelor se modifica si scade. Ansamblul total este controlat diferit fata de varga. Daca la undita lansarea este una peste cap, de tip “ biciuit”, la rubeziana, montura este transportata in vad cu ajutorul miscarii pe o rola speciala a rubezienei. Este o prezentare mai fina si mai de efect.

Pescuit la match la babusca

Acest stil de pescuit, care are la baza pluta, este printre cele care slefuiesc pescarul. Controlul unui waggler ( denumirea tehnica a plutei in aceasta disciplina ) la distante de plus 15 metri si pana la si poate 35 de metri, necesita un set de aptitudini. Se dobandesc doar prin exercitiu si in timp.

Intr-o scurta descriere, sa spunem ca se pescuieste la babusca cu plute foarte grele. Lestarea acestora este secretul in acest stil de pescuit. Mai exact finetea. Exista un raport de echilibrare extrem de fin a waggler-ului care poate fi si de 20 de grame si semnaliza cu acuratete trasatura unui oblete.

Totul tine aici de distanta si adancime. Pescuitul la babusca in larg este necesar in anumite situatii, mai ales pe intinsuri. Pur si simplu nu se apropie de mal. Alegerea corecta a unei astfel de plute si lestarea corespunzatoare reprezinta peste 80% din definitia pescuitului la match. Evident, mai intra in ecuatie diametrul firului liniei principale. Fiind un pescuit la pluta la distante considerabile, prima caracteristica a unui astfel de fir este capacitatea de  imersie ( fir scufundator mai exact ). Daca firul ramane pe suprafata apei, va fi angrenat in miscari generate de vant sau val si ar diminua foarte mult rata de intepare si captura. Un fir care pluteste in deriva va fi greu de tensionat intr-o miscare care reflecta o intepare in urma unei trasaturi.

Pescuit la bologneza

Daca in tehnica de match la babusca inveti sa controlezi si sa echilibrezi o montura de distanta, la bolognesa inveti sa stapanesti puterea apei. Stilul se practica exclusiv pe ape curgatoare. Este un fel de tehnica hybrid din mai multe puncta de vedere. Imbina pescuitul la pluta la babusca cu varga si cu lanseta de match. Diferenta o face apa care este in miscare si impune particularitati asupra unei astfel de monturi.

In acest stil de pescuit difera si tipul firului principal. Este obligatoriu sa nu fie scufundator ( sinking ). Pentru a mentine un contact direct in pluta, lanseta se tine orientata spre cer, la un unghi de 45 de grade in raport cu solul. In aceasta pozitie se controleaza optim traiectoria monturii si nu numai. La nevoie, se poate reduce viteza de deplasare a ansamblului submers ( franarea mai exact ) pentru cazurile cand pestii sunt mofturosi.exemplare mari de babusca

Pescuit la feeder la babusca

Acest stil de pescuit la babusca se practica pe substrat. Metoda cea mai intalnita este cea la cosulet. Spre deosebire de method ( unde accidental se pot captura exemplare de babusca ), struna este mai lunga. Tehnica este extrem de rationala. Atat pe lacuri cat si pe ape curgatoare, pestii vor intalni carligul si momeala in drumul spre cosuletul plin cu nada. De asemenea, in urma lansarii, cateva recuperari din mulineta ajuta la distantarea cosuletului de carlig.

Indiferent de stilul de pescuit ce urmeaza sa il practicati, babusca nu va dezamagi si va oferi experienta valoroasa curiosilor. Are uneori modificari bruste de comportament care te obliga sa iti pui mintea la contributie pentru a o descoperi ( ca localizare ).