Ultima modificare: 26/08/2020 de catre Radu Ionut Dascalescu

Pregatirea nadelor pentru aceasta tehnica este un proces relativ simplu. Pescuitul la method feeder este la mare cautare. Nadele pentru method feeder sunt “ ready to fish” ( gata de pescuit ). Producatorii pun la dispozitie retete complexe si complete pentru a oferi experiente de neuitat pescarilor de feeder.
Probleme apar la etapa de umezire a amestecului de nadire. Prea multa apa sau, din contra, prea putina fac ca lucrurile sa nu mai mearga asa cum ne dorim.
Este bine sa intelegem cateva aspecte despre modul in care nadele pentru pescuitul la method feeder functioneaza.

Nadele pentru method sunt complexe, avand in continut in majoritatea cazurilor faina de pelete. Modul in care aceste particule actioneaza in prezenta lichidelor este diferit. Unele retete de nade necesita o cantitate de lichid mai mare. Altele pot fi modelate cu usurinta prin adaugare de volume reduse.
Unele retete au in continut faina de peste. Acest lucru modifica mecanica nadei in procesul de pregatire destul de mult.Pregatirea nadelor pentru pescuit la method

Principiile de baza pentru realizarea unui amestec corect de nada in pescuitul la method feeder

Durata partidei

In general, pescuitul la method feeder se practica pe o durata de 8 pana la 10 ore. Este un stil de pescuit activ care necesita sa facem multe lansari conform unui plan stabilit. Din fericire, momitoarele pentru aceasta tehnica nu necesita multa nada. Un kilogram de nada poate sustine o intreaga zi de pescuit la method feeder. Este bine sa luam in calcul faptul ca startul partidei este mai lent. Din cele 8 ore alocate, productive cu adevarat vor in jur de 5. Atentia se indreapta spre acest interval de timp.

Cantitatea de nada

Cantitatea si nadele alocate unei partide au la baza 2 criterii importante : durata si specia tinta. Daca intentionam sa executam nadirea de apel, atunci privim lucrurile diferit. Cantitatea de nada pentru nadirea de apel si cantitatea de nada pentru pescuitul in sine.
Nu este indicat sa pregatim la startul partidei tot materialul de hranire. Nadele se pot pregati si in timpul sesiunii de pescuit. In acest mod nu riscam sa facem risipa si ne optimizam in functie de apetitul pestilor.
Nadirea de apel in pescuitul la method feeder variaza. In anumite cazuri este suficienta o cantiate de 500 de grame. In alte situatii, impuse de stocul piscicol, putem sa dam startul si cu un kilogram.

Specia tinta

Daca alegem un pescuit la crap, cu exemplare a caror medie este in jur de 3 Kg, intr-o sesiune de 6 ore, este bine sa regandim scenariul. Nadirea de apel este esentiala. Avem nevoie sa ne facem simtita prezenta cat mai repede. Crapii trebuie anuntati. Sa nu uitam ca sunt mari consumatori de nada. 500 de grame de nada pregatita pot fi limita minima la care ne gandim. Cosuletele de nadire sunt generoase si pot transporta cantitati considerabile. Daca ne raportam la jumatate de kilogram la start de partida, putem discuta de 5 pana la 10 lansari. Pot di suficiente.

Pregatirea nadelor pentru pescuit la method

Pasii pentru realizarea unui amestec corect de nada in pescuitul la method feeder

Umezirea nadelor pentru pescuit la method feeder

Pentru ca sunt complexe , nadele pentru method feeder trebuie umezite treptat. Cantitatea de lichid ce va fi adaugata se poate realiza in 3 etape. Adaugarea treptata a lichidelor este un avantaj. Detinem controlul asupra gradului de colare a materialului pentru a atinge consitenta dorita.
Hidratarea nadelor este un proces sensibil. Pe langa rolul mecanic ( colare ) , rolul nutritiv, acest pas ajuta ca pe durata partidei de pescuit, textura sa nu se modifice major. Supraumezirea ( adaugarea de parte lichida peste limita acceptata de nada ) face ca amestecul sa fie inutilizabil. Tentativele de reparare esueaza in cele mai multe cazuri. Asta din cauza compusilor care actioneaza diferit in prezenta lichidelor.

Sitarea nadelor pentru pentru pescuit la method feeder

Procesul de sitare al nadelor este obligatoriu. Ajuta la eliminarea micilor bulgari ce se formeaza in procesul de umezire. Aceste “ blocuri “ de nada nu sunt uniforme nici ca marime si nici ca greutate. Se formeaza atunci cand particulele de fainuri fine din nada iau contact cu lichidul adaugat. Este necesar sa fie indepartati. Modifica mecanica nadei in cazul in care nu se face acest pas.
Prin acest proces se asigura o granulatie uniforma a nadelor. In momentul introducerii in vad, nada se va descompune uniform. Pestii care vin pe zona astfel nadita nu vor reusi sa se hraneasca decat cu momeala de carlig. Nada se va depune pe substrat sub forma unui strat fin imposibil de adunat.

Intretinerea nadelor pentru pentru pescuit la method feeder

Retentia de lichide a nadelor este un aspect la fel de important. Acest atribut este direct controlat de producator. Este bine ca pe timpul partidei sa verificam capacitatea de colare a nadelor pentru method feeder. Acest rol mecanic este un prim semnal asupra calitatii materialului de hranire pregatit. Anumite componente din reteta pot trage lichide intr-un timp mai lung. Mecanica nadei se modifica major in acest caz.
Un control la 20 de minute nu strica. Ne ajuta sa pastram optim gradul de umezire conform nevoilor existente. Daca formarea unui bulgare este usoara, ramane compact in urma realizarii procesului si se desface uniform sub presiunea mainii, inseamna ca nu s-a modificat din punct de vedere mecanic.

Daca te intereseaza pescuitul la feeder vezi si :

CUM SA FACI UN RIG PENTRU METHOD FEEDER
METHOD FEEDER PE INTELESUL TUTUROR. FOCUS CARLIGE SI 3 RECOMANDARI

Content Creator la TotalFishing
Pescar cu experienta in disciplinile de pescuit de apa dulce de pe continent. Detine informatii solide in tehnicile de pescuit pesti pasnici si rapitori. Realizator al mai multor filme tematice cu si despre pescuitul cu monturi fine si nu numai al pestilor pasnici dar si pescuitul rapitorilor. Realizator al mai multor articole dedicate pescuitului la feeder, pescuitului la match, pescuitului la rubeziana, pescuitului la crap, pescuitului la rapitor.
Radu Ionut Dascalescu
Ultimele postari ale lui Radu Ionut Dascalescu (vezi toate)