permis pescuit ANPA 2022

Ultima modificare: 22/01/2024 de catre Radu Ionut Dascalescu

Calendaristic, odata cu trecerea in noul an, pescarii sportivi sunt obligati sa isi reinoiasca permisul de pescuit daca vor sa ajunga pe apele aflate in administrarea statului prin intermediul organelor abilitate. Entitatea juridica care gestioneaza habitatele piscicole naturale este Agentia Nationala pentru Pescuit si Acvacultura (ANPA) din cadrul Ministerului Agriculturii si Dezvolatrii Rurale. Aflam cum ajungem in posesia unui permis de pescuit ANPA in 2022!

Ce este un permis de pescuit ANPA?

Prin permis de pescuit ANPA se face referire la un document care atesta dreptul de a practica pescuitul sportiv conform legislatiei in vigoare de catre persoanele care il solicita. Atat ca regulament cat si ca zona geografica, acest document are limitari.

In functie de zona pe care pescarul intentioneaza sa o exploateze si tipul habitatului in cauza avem ingradiri. Exista ape contractate si ape necontractate mai precis. Pe site-ul institutiei avem acces la lista publica care defineste habitatele piscicole naturale contractate si necontractate, dupa cum urmeaza:

Lista habitatelor piscicole naturale contractate de catre asociațiile de pescari recreativi prin contracte pentru utilizarea resurselor acvatice vii în scop recreative, la data 01.08.2021 se poate gasi AICI

Lista habitatelor piscicole naturale necontractate de catre asociațiile de pescari recreativi, la data 01.08.2021 se poate gasi AICI

Lista habitatelor piscicole naturale din apele de munte ramase în administrarea directa a Regiei Naționala a Padurilor – ROMSILVA se poate gasi AICI

Cum se poate obtine un permis de pescuit ANPA in 2022?

Solicitarea de eliberare a unui permis de pescuit ANPA in 2022 se poate face prin doua modalitati. Fie pescarul sportiv se deplaseaza la sediile din teritoriu, fie in sistem online direct de pe site-ul institutiei. Fiecare regiune a tarii are punct de lucru. Nu uitati de fisa de captura. Pana cel tarziu la finele lunii Februarie 2022. va trebui transmisa spre centralizare catre ANPA!

Permis de pescuit ANPA 2022 direct in sediile teritoriale

Conform datelor afisate pe site-ul ANPA, exista sedii teritoriale si puncte de lucru in anumite orase din tara. Fiecare zona in parte are o adresa de e-mail specifica pentru a centraliza solicitarile mult mai usor.

Zona Dobrogea isi are sediul in Constanta si punct de lucru in Sulina.

Serviciul regional ANPA Tulcea este situat in Tulcea,unde la aceeasi adresa are si punct de lucru. Ialomita are punctul de lucru in Fetesti.

Serviciul regional ANPA Moldova pune la dispozitie puncte de lucru in Galati, Bacau pentru Vaslui si Bacau, Botosani pentru Botosani, Iasi, Neamt si Suceava, Braila, Focsani pentru Buzau, Vrancea.

Serviciul regional ANPA Muntenia isi are sediul in orasul Giurgiu. Puncte de lucru in teritoriu gasim dupa cum urmeaza: Prahova in Ploiesti, Calarasi cu sediul in aceeasi localitate, Arges si Dambovita in Curtea de Arges, Ilfov si Bucuresti la sediul central, Teleorman in Alexandria, Olt in Caracal.

Serviciul regional ANPA Oltenia isi are sediul in Drobeta Turnu Severin. Puncte de lucru pentru Mehedinti si Caras-Severin in acelasi oras cu sediul teritorial, adica Drobeta Turnu Severin. Pentru Dolj, avem punct de lucru in Calafat. Pentru Gorj in Targu Jiu, Hunedoara in Deva, iar Valcea isi are sediul in Ramnicu Valcea.

Serviciul regional ANPA Transilvania are sediul in Sibiu. Puncte de lucru avem dupa cum urmeaza : Timis si Arad in Timisoara, Bihor in Oradea, Clujul si Bistrita in Cluj, Alba, Brasov, Sibiu in orasul Sibiu, Covasna, Harghita, Mures in Targu Mures, Maramures in Baia Mare si Satu Mare si Salaj in Satu Mare.

Datele complete cu adresa, numar de telefon si persoana de contact gasiti AICI

Permis de pescuit ANPA  in cadrul unei asociatii de pescuit sportiv- reglementari specifice si cotizatii

Exista asociatii de pescari care in urma contractarii unor ape prin programul ANPA, au drept de exploatare penrtru resursa piscicola vie in sectoarele / acumularile concesionate. Acest drept le ofera exclusivitate pe apele in cauza.

Doar asociatia respectiva va putea emite permis de pescuit ANPA 2022 pentru acele luciuri de apa. Pentru ca pescarii sa le poata accesa, este nevoie sa se adreseze respectivelor asociatii, care pot solicita o taxa. Aceasta taxa este “cotizatia anuala” pe care asociatia respectiva o gestioneaza in scopuri administrative. Odata cu achitarea taxei, asociatia de pescuit va elibera doua documente dintre care unul este permisul de pescuit ANPA 2022. Al doilea este un carnet de membru, vizat la zi in baza achitarii cotizatiei anuale.

Permisul ANPA 2022 pentru ape contractate este de asemenea nominal. Acordul de reciprocitate este un termen nou introdus de catre cei de la ANPA. Face referire la acordurile scrise intre asociatii care permit pescarului sportiv accesul pe sectoarele de apa aflate in concesiune la nivel national. Fara un acord scris intre asociatii, respectivele sectoare de ape NU POT FI PESCUITE. Permisele eliberate nu au valabilitate pe teritoriile altor asociatii de pescari sportivi fara un acord de reciprocitate scris. Mare atentie!

Permis de pescuit ANPA  online

In cazul in care timpul sau punctul de lucru ANPA nu va sunt la indemana, oricand puteti accesa platforma electronica de eliberare permise de pescuit. Mare atentie, pentru ca in acest mod, accesati doar habitatele piscicole necontractate! Aici includem Dunarea si bratele sale si separat Marea Neagra.

Pe site-ul ANPA, avem sectiunea “Solicitare Permis Pescuit Recreativ”. Se urmeaza pasii si in mai putin de 10 minute intram in posesia permisului de pescuit ANPA 2022.
Din cauza solicitarilor mari venite, interfata se blocheaza in mod frecvent. Este nevoie de timp, rabdare si ca o recomandare, accesarea platformei in ultima parte a zilei cand teoretic scade numarul solicitarilor.
Pentru a merge direct catre sectiunea de eliberare a permiselor de pescuit ANPA 2022 apasati AICI

Unde se poate folosi un permis de pescuit ANPA in 2022?

Permisul de pescuit ANPA 2022 se poate folosi pe toate apele naturale necontractate, Dunare si bratele sale, Marea Neagra si, dupa caz, pe cele contractate de asociatiile de pescari sportivi. Nu exista o reglementare in lege care defineste acordul de reciprocitate intre asociatii si nici repercursiuni in situatii de incalcare a acestuia.

Permis de pescuit ANPA 2022 pentru Dunare si bratele sale

Multi pescari sportivi tintesc Dunarea. Permisul de pescuit ANPA 2022 nu este suficient. Avem nevoie suplimentar si de avizul de frontiera. Sa nu uitam ca Dunarea este granita si sectorizata ca atare, in functie de judet. Politia de Frontiera are drept de control si amenda in cazul in care pescarul nu detine toate documentele asupra sa la momentul controlului.

Avizul de frontiera -PG ( permis de granita ) se elibereaza atat electronic cat si fizic la sediile din teritoriu. Cel mai simplu este sa optati pentru varianta online. Aveti nevoie de un tipizat completat, o copie dupa Cartea de Identitate si permisul ANPA 2022. Interfata este prietenoasa, se incarca documentele si primiti pe e-mail avizul pentru fiecare din zonele solicitate. Accesati interfata pentru solicitare AICI

Mai trebuie mentionat ca pescuitul din barca cu motor mai mare de 5 CP fara permis specific de ambarcatiune este un risc de amenda! AICI gasiti detalii si solutii care va pot ajuta!

Permis de pescuit ANPA 2022 pentru Marea Neagra

Se elibereaza similar cu permisul de pescuit ANPA 2022 pentru apele din teritoriu. Acesta este separat si se bifeaza ca optiune, urmand pasii de pe site-ul ANPA sau la punctele de lucru din teritoriu. Marea Neagra este granita de stat si ca atare, din nou putem intalni Politia de Frontiera. Documentele trebuie sa existe la indemana, in format fizic. Este limpede ca suntem nevoiti sa solicitam avizul de frontiera.

Ce pret are un permis de pescuit ANPA in 2022?

Permisul de pescuit ANPA 2022 este gratuit pentru habitatele piscicole naturale necontractate, Dunare si bratele sale si Marea Neagra.

Permisul de pescuit ANPA 2022 poate inregistra costuri daca pescarul are ca tinta apele care sunt concesionate de asociatiile de pescari sportivi. Pentru aceasta categorie de ape, DOAR asociatiile de pescuit pot elibera permis de pescuit ANPA 2022.

Content Creator la TotalFishing
Pescar cu experienta in disciplinile de pescuit de apa dulce de pe continent. Detine informatii solide in tehnicile de pescuit pesti pasnici si rapitori. Realizator al mai multor filme tematice cu si despre pescuitul cu monturi fine si nu numai al pestilor pasnici dar si pescuitul rapitorilor. Realizator al mai multor articole dedicate pescuitului la feeder, pescuitului la match, pescuitului la rubeziana, pescuitului la crap, pescuitului la rapitor.
Radu Ionut Dascalescu
Ultimele postari ale lui Radu Ionut Dascalescu (vezi toate)