prohibitie 2022

Ultima modificare: 22/01/2024 de catre Radu Ionut Dascalescu

In data de 10 Octombrie 1896, Doctorul Grigore Antipa si-a pus amprenta ca initiator al legii pescuitului in Romania. A fost primul roman care a oferit o viziune clara asupra “ situatiei geografice atat de favorabila” a Romaniei. Evident, este vorba despre Dunare in citat. Dunare al carei bazin hidrografic reprezinta 10% din suprafata Europei, din care 28% apartine Romaniei.
In toamna anului 2021, pe masa Senatului a ajuns sub forma de propunere un nou proiect legsilativ. Acesta vizeaza activitatile de pescuit si acvacultura. O propunere care vine la pachet si cu reglementari in prohibitie pe 2022.

Interesant este ca in motivarea acestor modificari nu numai ca se doreste o separare clara. Se urmareste si o implementare a mai multor instrumente de stabilitate si predictibilitate legislativa. Se ia in calcul limitarea actelor normative de ordin secundar emise la propunerea ANPA. Ordonanata de Urgenta nr.23 / 2008 este catalogat a fi un act normativ incomplet spun initiatorii acestui proiect.

Intre timp, pentru ca proiectul de modificare a legii nu a primit avizul Senatului, ANPA a publicat proiectul de ordin pentru 2022 in ce priveste prohibitia in luna Decembrie 2021.

 

Prohibitie 2022

Pentru sezonul ce bate la usa, data de 25 martie 2022 este ziua care marcheaza aparitia in Monitorul Oficial a ordinului cu bazele perioadelor si zonelor care traseaza la nivel national prohibitia.

In continuare vom descoperi zonele si datele calendaristice care sisteaza activitatea de pescuit sportiv /recreativ. Trebuie mentionat faptul ca aceste masuri se aplica pe mai multe paliere. Apele necontractate, cele care sunt frontiera de stat, lacurile litorale si zone economice sunt cele prezente in document.

Prohibitie 2022 in habitatele acvatice naturale

60 de zile, in perioada 09 aprilie – 07 iunie inclusiv, pe aceste ape nu vom avea voie sa pescuim. Lista apelor naturale necontractate care se supun proiectului de ordin care reglementeaza perioada de prohibitie este disponibila pe site-ul institutiei ANPA.

Prohibitie 2022 in apele care constituie frontiera de stat

Din fericire pentru pescari, pe apele de frontiera avem o pauza de doar 45 de zile. In intervalul 24 aprilie – 07 iunie inclusiv. In fiecare an, indiferent de datele de start si final prohibitie, durata totala a perioadei fost de 45 de zile.

Prohibitie 2022 in Raul Prut

De fiecare data Prutul a avut un regim special. Lung de 953 km si frontiera de stat cu Ucraina si Republica Moldova, acest curs de apa este limitat pescuitului recretaiv/sportiv timp de 60 de zile. In perioada 09 aprilie – 07 iunie inclusiv. Sunt vizate zonele inundate permanent sau temporar limitrofe acestuia. Inclusiv in lacul de acumulare Stanca Costesti unde se va mentine aceeasi perioada.

Zona economica Meleaua Sfantu Gheorghe pana la Ciotic

09 aprilie – 07 iunie inclusiv este intervalul in care activitatile de pescuit sunt sistate in acest perimetru. Prohibitia are o durata de 60 de zile. In functie de zonele care intra sub administrarea ARBDD restrictiile difera si au un regim unic pe tot sezonul.

Complexul Razim – Sinoe și lacurile littorale

Tot 60 de zile in intervalul 09 aprilie – 07 iunie inclusiv orice forma de pescuit este interzisa. Scopul acestei perioade este acela de a favoriza resursa piscicola sa poata asigura continuitatea speciei cat mai bine posibil.

Prohibitie 2022 pe specii de pesti

In cele ce urmeaza aflam din proiectul de ordin emis ca propunere de ANPA speciile de pesti si perioadele de prohibitie aferente care nu afecteaza datele generale nici pentru habitatele naturale si nici pentru apele de frontiera.

Stiuca

In perioada 01 februarie -15 martie inclusiv fara a modifica perioada 09 aprilie – 07 iunie inclusiv , pescuitul la stiuca este interzis. Este foarte probabil sa apara o intensificare a controalelor din partea autoritatilor. Evident, in incercarea de a limita posibilele acte de braconaj.

Salaul si bibanul

Cele doua specii de rapitor intra la comun din punct de vedere al perioadei in care activitatile de pescuit interzic capturarea exemplarelor. 20 martie – 07 iunie inclusiv mai precis . Mai mult decat cele 60 de zile care vizeaza majoritatea speciilor de pesti conform proiectului de ordin.

Pastravul

Fie ca este vorba indigen, curcubeu sau fantanel, in perioada 01 ianuarie – 31 martie inclusiv și 01 octombrie – 31 decembrie inclusiv pescuitul este interzis. Desi multi contesta perioadele propuse an de an, prezenta in numar tot mai mic pe apele de munte ale pastravului dicteaza acest regim in speranta refacerii numarului de indivizi.

Racul de munte (Astacus astacus)

Intre 01 ianuarie – 15 iunie inclusiv și in perioada 15 octombrie – 31 decembrie inclusiv este interzisa recoltarea exemplarelor din aceasta specie.

Calcan

Intre 15 aprilie -15 iunie inclusiv, pescuitul calcanului este interzis. Este alocat un numar maxim de zile de pescuit anual: 180 de zile.

Specii interzise tot timpul anului

Cele mai importante specii care intra sub protectia legii sunt: pietrarul (Zingel zingel),fusarul(Zingel strebel), ghiborțul de rau (Gymnocephalus baloni), cernușca (Petroleuciscus borysthenicus/Leucisus borysthenicus). Se adauga salaul vargat (Sander volgense), aspretele (Romanichtyis valsanicola), pecarina (Pecarina demidoffi), guvidul (Neogobius syrman), zglavoaca rasariteana (Cottus poecilopus), lostrița (Hucho hucho), mihalțul (Lota lota) și caracuda (Carassius carassius).

Tot aici se adauga și alte vietuitoare acvatice incluse in anexele nr. 4A și 4B la Ordonanța de urgenta a Guvernului nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei și faunei salbatice, aprobata cu modificari și completari prin Legea nr. 49/2011, cu modificarile și completarile ulterioare, tot timpul anului;
Coregonul, lipanul si pastravul de mare de asemenea, sunt specii protejate pe tot parcursul anului.

Prohibitie 2022 scrumbie

Pescuitului in scop comercial, recreativ/sportiv si familial al scrumbiei pe Dunare se stabilește, pe sectoare. Migratia pestelui este baza sectorizarii si a perioadelor specifice.Mai jos, avem datele si portiunile incluse in noul proiect de ordin pentru prohibitie in 2022.

Marea Neagra pana la Ceatal Chilia

Pe sectorul de Dunare si brațele sale, de la Marea Neagra pana la Ceatal Chilia Mm 43, pe o durata de 10 zile, in perioada 25 martie – 3 aprilie inclusiv.

Ceatal Chilia, Mm 43, pana la Vadul Oii, km 238

Pe sectorul de Dunare și brațele sale, de la Ceatal Chilia, Mm 43, până la Vadul Oii, km 238, pe o durată de 15 zile, în perioada 31 martie – 14 aprilie inclusiv.

Vadul Oii, km 238, până la Chiciu km 374,5

Pe sectorul de Dunăre și brațele sale, de la Vadul Oii, km 238, până la Chiciu km 374,5 pe o durată de 15 de zile, în perioada 12 aprilie – 26 aprilie inclusiv.

Chiciu km 374,5 până la Baraj Porțile de Fier II si brațul Gogoșu km 874,8

Pe sectorul de Dunare si brațele sale de la Chiciu km 374,5 pana la Baraj Portile de Fier II, inclusiv brațul Gogoșu km 874,8, pe o durata de 15 de zile, in perioada 22 aprilie – 06 mai inclusiv.

Pescuitul scrumbiei interzis tot anul

Pescuitul scrumbiei este interzis in tot cursul anului in fața gurilor de varsare a Dunarii în mare pe o adancime de 5 kilometri in largul marii și pe un coridor lat de 2 kilometri socotit câte 1 kilometru de o parte și de alta a axului bratelor Sfântu Gheorghe și Sulina, in fața bratului Chilia, latimea coridorului interzis este de 1 kilometru spre sud de axul bratului, iar spre nord pana la limita apelor teritoriale romane.

Pentru a putea pescui apele care fac obiectul prohibitiei, avem nevoie de permis de pescuit ANPA. Suplimentar, pentru apele de frontiera, avem nevoie de aviz. Mai multe detalii AICI

Content Creator la TotalFishing
Pescar cu experienta in disciplinile de pescuit de apa dulce de pe continent. Detine informatii solide in tehnicile de pescuit pesti pasnici si rapitori. Realizator al mai multor filme tematice cu si despre pescuitul cu monturi fine si nu numai al pestilor pasnici dar si pescuitul rapitorilor. Realizator al mai multor articole dedicate pescuitului la feeder, pescuitului la match, pescuitului la rubeziana, pescuitului la crap, pescuitului la rapitor.
Radu Ionut Dascalescu
Ultimele postari ale lui Radu Ionut Dascalescu (vezi toate)