Ultima modificare: 26/08/2020 de catre Radu Ionut Dascalescu

Inceputul de sezon este plin de surprize in pescuitul la rapitor. Este perioada cu salai apatici si gume salvatoare. De multe ori, primavara devreme, poate fi dificil de pacalit. Locurile stiute si productive sunt in aceasta perioada ruleta ruseasca. Salaii se pregatesc de depunere. Migreaza spre locuri cu structuri in functie de cat de ofertant este bazinul in care vietuiesc.

Din acest moment le creste nivelul de agresivitate. Dar nu peste noapte. De la zi la zi, in functie de cat de multi se vor intersecta pe o zona relativ mica. In asteptarea femelelor, pe zonele unde isi vor face cuiburi, poti gasi si 7 sau 8 masculi. Cu cat mai multi, cu atat mai agresivi.

Comportament salai apatici si gume salvatoare

Primele saptamani insa afiseaza un comportament imprevizibil. Astazi il prinzi bine, trasaturi agresive, cozi si gume ciuruite, iar maine, in acelasi loc, pe aceleasi naluci, nu vezi o trasatura. In zilele in care “mananca”, nu toti salaii se prind de gura.

Are obiceiul de a “ se pune pe naluca”. Simti acest lucru daca ai un echipament calitativ. Un alt semnal il ai de la firul care nu se mai inmoaie. Uneori, “ciocanul” nu este in realitate o naluca aspirata. Poate fi o lovitura administrata nalucii fie cu coada, fie cu corpul.

In zilele cu putine atacuri, se pune problema ca sunt apatici. Este o expresie des folosita de pescari. In astfel de partide, singurul aliat al pescarului ramane diversitatea. Atat in evolutii, cat si in culori sau forme ori dimensiune, rotirea nalucilor este unica optiune.

Semnale salai apatici si gume salvatoare

Ce scapa din peisaj este interpretarea semnalelor care sunt din belsug la fiecare lansare. Din obisnuinta pentru unii sau lipsa de experienta pentru altii ( si nu este de condamnat ), aceste repere sunt ignorate. Din nefericire.

Adancimea

Nu se mai aplica o regula aici. Sunt imprevizibili. Pot sta cantonati pe apa 1,5 metri pret de cateva zile, sau pot fi gasiti pe apa si de 9 metri daca arealul ofera. Pot fi gasiti si lipiti de mal daca apa are 1,8 metri spre exemplu si zona este linistita.

salai apatici si naluci salvatoare

Locurile stiute sunt un simplu reper in aceasta perioada. Nu mai sunt o garantie a capturii sau prezentarilor. E la ghici cum se spune. Merita vizitate, dar daca nu ofera atacuri, este bine sa le parasim si sa cautam noi locatii adiacente zonei stiute.

Conformatia albiei salai apatici si gume salvatoare

Pot sta pe prag sau la baza lui. Pantele nu sunt de neglijat. Mai ales in aceasta parte a anului. Pot fi gasiti pe stepi spre exemplu, sau pe zone cu piatra marunta. Caderile agresive sau “ cocoasele” nu sunt locatii bune pentru aceasta perioada. Daca zona in cauza are doi bolovani sau o structura pronuntata din beton, nu este neaparat o certitudine ca va tine salai. Parasesc locurile unde au iernat si isi cauta zone pentru depunere.

Pescar salai apatici si naluci salvatoare

Solzi pe jig

Ei bine, nu de putine ori aducem la mal jig-ul cu solzi. Am simtit ceva in lanseta sau firul a sarit in sus si am intepat. La mal am descoperit solzi. Este important sa stim ai carei specii de peste sunt acesti solzi. Daca sunt de fitofag, atunci locul nostru este vizitat de un banc. Si nu este mic. Niciodata acesti pesti nu sunt solitari.

Umbla in grupuri mari. E “deranj” daca e “China” pe “cotet”. Salaul se poate retrage temporar de pe zona. Apa este inca rece si fitofagii vor sta in zona albiei, unde este mai calda. Cativa salai nu se pot lupta cu poate 20 de fitofagi de 6 pana la 10 Kg bucata. Nu ii pot alunga. Pot ramane lipiti de substrat si sa nu miste “o aripioara” pana nu pleaca bancul invadator.

Captura salau

Daca sunt de platica, atunci lucrurile se schimba putin. Salaul este pradator. Clasa de rapitori este setata genetic sa “fabrice” urmatoarea generatie inaintea speciilor care sunt prada. Platica, cumva se apropie ca perioada de salau.

Multe zone de cuibarit ale salailor sunt vizitate de platici cu acelasi scop. Salaii muncesc mult daca se intersecteaza cu bancurile de platici. Ataca exemplarele care incearca sa se cantoneze pe zona. Platica poate trada prezenta salaului.

Temperatura apei

Temperatura in apa se manifesta prin zone raportate la straturile de apa. Aceste “paturi” nu merita luate in calcul. Este importanta valorea din zona substratului. Daca pe o adancime de 7 metri spre exemplu avem deja 12 grade, ceva piatra sau cocioc, merita insistat.

salai apatici si naluci salvatoare diferite

Temperatura este indicatorul care ii spune salaului ca zona este optima pentru icre. Salaii nu cauta adancime, ci temperatura si un suport pentru icre. Vor cauta sa identifice apa calda, structuri si apoi adancime.

Solutii

Nalucile cu vibratie mica sau absenta in zona terminala sunt clasa careia merita sa ii dati atentie acum. Daca ieri am prins bine, am eliberat pestii si azi am revenit si nu am atacuri pe guma din ziua precedenta, atunci merg pe acest concept de gume.

Mentin agresivitatea prin prezentari scurte. Smucesc lanseta in vertical scurt si apoi astept ca jig-ul sa cada pe substrat. Repet miscarea pana in apropierea barcii sau malului dupa caz. In astfel de zile poate urmari naluca. Miscarea in sine, desi pare greu de crezut imita racul. Racul cand se deplaseaza da impulsuri in apa folosindu-si coada. Sunt frecvente si puternice.

salai apatici si naluci salvatoare

Racul este o amenintare uriasa pentru salau in aceasta perioada. Vor fi decimati. Fara mila. Salaul inebuneste daca intalneste acum raci. Stie ca icrele sunt felul principal in aceasta perioada pentru nevertebrata in cauza.

Cand salaul este “marait”, scoate din trusa o naluca fara vibratie. Nu te va dezamagi si te poti baza pe aceasta alegere.

Radu Ionut Dascalescu

Content Creator la TotalFishing
Pescar cu experienta in disciplinile de pescuit de apa dulce de pe continent. Detine informatii solide in tehnicile de pescuit pesti pasnici si rapitori. Realizator al mai multor filme tematice cu si despre pescuitul cu monturi fine si nu numai al pestilor pasnici dar si pescuitul rapitorilor. Realizator al mai multor articole dedicate pescuitului la feeder, pescuitului la match, pescuitului la rubeziana, pescuitului la crap, pescuitului la rapitor.
Radu Ionut Dascalescu
Ultimele postari ale lui Radu Ionut Dascalescu (vezi toate)