Cum obtii permisul de pescuit in Delta, pentru 2019

Odata cu startul sezonului, prima intrebare care iti bate la usa este legata de pasii pentru obtinerea unui permis de pescuit. Este asteptat cu nerabdare normativul care defineste prohibitia si care clarifica unde, cum si cand pescuim. Permisul pentru pescuit este documentul care ne permite sa accesam toate luciurile de apa de pe teritoril tarii si care nu se afla in regim de administrare privat. Orice tentativa de a pescui fara permis de pescuit se numeste braconaj.Asadar, scopul acestui document este acela de a-ti oferi acces pe apele publice pentru pescuitul sportiv.

Informatii generale despre cum obtii permisul de pescuit

Pentru a intra in posesia permisului de pescuit, trebuie sa ne adresam celor doua institutii care gestioneaza apele nationale romane ( A.N.P.A. si A.R.B.D.D. ) pe aceasta tema. Pescuitul in intreg bazinul hidrografic al Romaniei, cu exceptia Biosferei Delta Dunarii este administrat de A.N.P.A.. A.R.B.D.D., prin autoritatea cu care a fost investita, emite permisul de pescuit exclusiv pentru toata aria Biosferei.Delta Dunarii

Exista formulare disponibile on line care faciliteaza pasii de obtinere a unui permis de pescuit. Ambele institutii pun la dispozitie in sistem electronic, posibilitatea de a completa documentele in cauza. Permisul de pescuit va ajunge in urma depunerii documentelor, pe e-mail.

In cazul in care doriti sa pescuiti apele care fac parte din frontiera de stat a Romaniei, este nevoie de un alt permis. Acesta se numeste PG ( permis granita ), si este eliberat de Politia de Frontiera. In baza PG-ului, vom obtine acces pe apele in cauza si poate pe cea mai cautata locatie : Dunarea.

fauna Delta Dunarii

Cadru legislativ

Incepand cu anul 2019, A.N.P.A. pune la dispozitie un sistem electronic de eliberare a permiselor de pescuit. Interfata este prietenoasa cu utilizatorul, avand posibilitatea de a genera un permis de pescuit sau de a-l recupera in caz de pierdere ori furt.

Permisul de pescuit este gratuit .
Valabilitatea lui este “ alta mancare de peste” . Va fi considerat si recunoscut ca atare (activ) in urmatoarele conditii :
1. Insotit de Carte de Identitate care a stat la baza emiterii.
2. Insotit de Carte de Identitate si Carnetul de Membru pentru persoanele inscrise in asociatii care au stat la baza emiterii.permisul de pescuit model 2019

Permisul de pescuit este NOMINAL .
Permisul pentru Delta Dunarii se elibereaza de catre Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării (A.R.B.D.D.)
Permisul pentru Delta, Dunare ori Marea Neagra, va fi insotit si de PG. Acest aviz este gratuit si va fi eliberat de Politia de Frontiera exclusiv . Documentul in cauza, permite desfașurarea activitatilor de pescuit recreativ în apele de frontiera.
Obtinerea PG-ului se face in baza depunerii unui set de documente in regim electronic pe site-ul institutiei.

Mergand pe principiul “ Ce e ieftin nu rezista/ Ce e gratis nu exista “ , trebuie sa intelegem ca aceasta gratuitate vine cu restrictii si limitari. In acest sens, orice permis de pescuit recreativ sportiv eliberat de A.N.P.A. si / sau A.R.B.D.D. si insotit de PG (avizul pentru desfasurarea activitatilor de pescuit recreativ sportiv in apele de frontiera) , fie ca este pe Dunare , Delta sau Marea Neagra, se va alinia legislatiei specifice in vigoare la data emiterii acestuia.

Cat costa permisul de pescuit

Din fericire, pretul unui permis de pescuit este zero. Este gratuit pentru toate apele necontractate conform Ordinului 60/2017. In cazul in care tinta este o acumulare sau un curs de apa care se regaseste in portofoliul unei asociatii de pescuit, trebuie sa luati in calcul existenta unor taxe.

Costul permisului de pescuit poate varia de la o asociatie la alta. Se justifica sub forma cotizatiei anuale. In unele cazuri, aceasta cotizatie poate ajunge si la 200 de lei.

Aceste taxe fac obiectul lucrarilor de intretinere, populare si exploatare a portiunilor de apa aflate in custodie.

Pretul unui permis de pescuit se masoara in timp, nu in bani. Fiind gratuit, singura resursa care trebuie alocata este timpul necesar completarii documentelor.

Aasadar, la aceasta intrebare, pretul unui permis de pescuit, raspunsul este timp.
Acum ca am aflat cat costa un permis de pescuit, putem sa ne gandim la noi lacuri sau locuri de pescuit naturale.

Cum se poate pescui pe Dunare?Dunarea la apus

Pentru a va bucura de un pescuit pe Dunare, sunteti la doua click-uri distanta de permisul de pescuit. Unul este catre A.N.P.A. , iar al doilea click catre Politia de Frontiera.

In baza acestor documente se poate pescui sportiv pe Dunare fara alte griji. Ramane doar la aprecierea pescarului unde si cum o va face.
In oricare din situatii, trebuie sa intelegem ca un pescuit pe Dunare nu este usor. Multe locatii sunt destul de limitate ca acces. Se ajunge greu si in caz de necessitate, puteti primi ajutor cu intarziere.

Trebuie sa va alegeti locuri accesibile, cu semnal pentru telefon. De la un pescuit pe Dunare la spital, drumul este scurt daca va hazardati. Este recomandat sa mergeti in grup de minim 3 pescari. Asta pentru a oferi asistenta in caz de nevoie colegilor.

Documente necesare

Se acceseaza site-ul A.N.P.A. pentru eliberare permis de pescuit online. Urmariti pasii care apar in interfata. Tot procesul nu dureaza mai mult de 10 minute.site acce permis pescuit

De mentionat ca permisul de pescuit pe Dunare este valabil pana la finele anului, ultima zi fiind 31.12.2019.

In cazul in care doriti sa pescuiti pe Dunare din barca, trebuie sa luati in calcul cateva aspecte :

  • ambarcatiunile dotate cu motor de maxim 5 CP nu necesita permis de navigatie.
  • ambarcatiunile cu motor mai mare de 5 CP necesita permis de navigatie clasa D.
  • echipati-va cu veste de salvare. Nu strica sa detineti o funie plutitoare.
  • sisteme de iluminat prova si pupa in cazul in care va prinde noaptea in drumul spre baza. Sistemul pentru prova: lumina rosie babord, lumina verde tribord. Sistemul pentru pupa: lumina alba cu dispersie 360 de grade.

Pentru zonele unde intram pe apele de frontiera avem nevoie de un permis suplimentar. Se acceseaza site-ul Politiei de Frontiera pentru eliberare aviz desfasurare activitati pescuit recreativ in apele de frontiera ( PG – permis granita ).permisul de pescuit granita

Avizul de frontiera este valabil un an de zile de la data emiterii.
Tot pe site-ul institutiei suntem anuntati ca fluxul mare de cereri venite in prima jumatate a lunii iunie 2019 a blocat sistemul, iar persoanele care nu au primit avizul in urma depunerii documentelor sunt rugate sa retransmita electronic solicitarea.
Asadar, pentru un pescuit pe Dunare, este necesar sa avem permis pescuit si permis de granita. Termenele de valabilitate difera de la un document la altul.

Cum se poate pescui in Delta?

Lucrurile par a fi si aici bine puse la punct. Avand in vedere ca Delta nu este la doi pasi, ne gasim in situatia in care putem opta pentru modul in care ne dorim sa ajungem si sa pescuim in Biosfera. Pescuitul in Delta pentru 2019 vine cu modificari in ce priveste speciile si cantitatea ce pot fi retinute.

In acest sens, pe site-ul institutiei gasim mai multe tipuri de permis acces Delta Dunarii. Preturile nu sunt mari. Ca turist este recomandat sa apelezi la ghizi locali acreditati. Asta pentru a face economie in bugetul alocat sejurului. Daca exista posibilitatea este bine sa eliminam de pe lista autoturismul in incinta Biosferei. Platim suplimentar.

Permisele de pescuit in Delta sunt de asemenea gratuite. Nu trebuie decat sa le aveti la momentul la care ajungeti in Biosfera. Se pot obtine in regim on line foarte rapid.

Tipuri de permise necesare

Pescuitul in Delta se desfasoara in mai multe etape. Majoritatea pescarilor merg de cel putin 2 ori pe an in aceasta locatie. Primavara si toamna. Pestii vizati sunt stiuca, somnul si crapul.
Un permis in Delta Dunarii nu inseamna numai pescuit. Inseamna si acces. Cel putin asa ne spune legea. Permisul pentru Delta Dunarii este necesar si celor care doresc sa petreaca un sejur aici. Nu este obligatoriu sa pescuiesti, dar este obligatoriu sa ai un permis de acces.Permisul de pescuit Delta 2019

Permis de acces în rezervaţie pentru turişti. (permis acces delta 2019)

Trei tipuri de taxe la vedere : permis de o zi , sejur ( maxim o saptamana) si anual. Pentru locuitorii din zona care frecventeaza Biosfera, asa cum se vede, avem posibilitatea de permis anual. Nici una din variante nu este scumpa.
Permis acces in rezervatie valabilitate o zi – 5 lei.
Permis acces in rezervatie valabilitate sejur ( 7 zile MAXIM ) – 15 lei.
Permis acces in rezervatie valabilitate anual – 30 lei. .

Permis de acces pentru nave şi ambarcaţiuni – daca aveti o barca. (permis acces delta 2019)

Aici avem doua posibilitati : sejur si anual. Costurile sunt pentru o ambarcatiune! Doua saptamani in Delta in perioadele in care este permis pescuitul, ne costa 40 de lei. Din nou, nu discutam de o suma mare pentru un pescuit in Delta.
Permis acces in rezervatie valabilitate sejur ( 7 zile MAXIM ) – 20 lei.
Permis acces in rezervatie valabilitate anual – 100 lei.

Permis de acces pentru autovehicule – daca intrati in Delta cu autovehiculul. (permis acces delta 2019).

Din nou, avem optiuni si asta e imbucurator. Daca aveti planificate 2 sesiuni de pescuit in delta pe 2019, care insumeaza mai mult de 10 zile, recomandarea este sa optati pentru permisul anual.
Permis acces in rezervatie valabilitate o zi – 10 lei.
Permis acces in rezervatie valabilitate anual – 100 lei.

Permisul pentru pescuit in Delta este gratuit.

Iata o simulare sejur de 7 zile in care am inclus autoturism si ambarcatiune pentru un pescuit in delta in 2019 :
acces rezervatie : 15 lei.
acces ambarcatiune : 20 lei.
acces auto : 70 lei.
Total : 105 lei.
Daca ti-ai planificat pentru anul 2019 doua saptamani in Delta Dunarii la pescuit in diferite perioade, ar trebui sa optezi pentru :
acces rezervatie anual : 30 lei.
acces ambarcatiune ( 2 sejururi a 7 zile maxim ) : 40 lei.
acces auto anual : 100 lei.
Total : 170 lei.