exemplar de somn la spinning

Ultima modificare: 26/08/2020 de catre Radu Ionut Dascalescu

Pescuit la somn in apa mica, pe ape si mai tulburi….

Sau la fel de bine pescuitul la somn la twister sau lingura. Ca orice pescar de somn la spinning, visul suprem este sa dai de somni si sa te poti bucura de placerea suprema de a avea trasaturi puternice, driluri violente si sa si reusesti sa aduci la mal macar o parte din ce-ti da in lanseta.pescuitul la somn - eliberare

Ca pescar de Dunare, Olt si altele, am avut de-a lungul anilor parte de diferite “placeri” cu pesti buni. De la trasaturi violente de crap in barca, pana la somni bunicei in partide de pescuit la clonc. Si totusi, nimic nu se compara cu o partida buna de pescuit la somn la naluci. Si ca sa ne apropiem de subiectul articolului, incearca somn pe apa mica, oricat ar fi de tulbure.

Conditii optime pentru pescuit la somn

Daca ai sansa sa cunosti un rau care tine somn, incearca sa-l cauti pe apa mica. In suvoi, atunci cand tulbureala este maxima. In miezul zilei pe caldura cea mai mare. Sunt convins ca multa lume crede ca e mai bine sa dai noaptea, pe inserat in apa mica, sau ziua pe gropile cele mai adanci. Merita insa sa incerci si pe apa mica, curent puternic, apa tulbure, caldura maxima.

In cazul nostru, pe raul respectiv apa era foarte tulbure, in scadere dupa o viitura puternica. Am cautat poduri, unde senalul se ingusta formand un suvoi puternic. Somnii vanau chiar si in suvoi, la miezul zilei, profitand de tulbureala care ii avantaja la vanatoare. Uneori stateau in zona din amonte de suvoi, pe apa mica, asteptand sa treaca pe acolo pestii prada.

Evolutia nalucii in pescuitul la somn

Pestii au tras pe mulinat, fara mofturi. Ca intotdeauna, orice am crede, localizarea este cea mai importanta. Ca orice peste rapitor, somnul are o distanta optima convenabila pentru a ataca naluca, asteptand sa-i vina dintr-o pozitie convenabila pentru atac. Fiind aproape orb ( probabil ), culoarea conteaza mai putin, vibratia si dimensinea nalucii facand diferenta. Decat sa ma axez pe schimbat naluci continuu, prefer sa abordez diferite directii si adancimi de evolutie, cu speranta ca in cele din urma o sa-i vina bine.pescuitul la somn- naluca rapala Un somn foarte activ nu va face mare diferenta la naluci. Iar la un somn inactiv nu va conta prea mult naluca, indiferent de ce vobler, twister sau oscilanta am folosi ( nu ma refer aici bineinteles la momeala naturala  ).

Lanseta, mulineta si naluci pentru somn

Lanseta folosita, un Sportex Godspeed Spin 2,70m, 37-94g, a facut fata neasteptat de bine somnilor de pana la 50 de kilograme, care de multe ori stateau contra in curent puternic. Am folsit o mulineta Penn Spinfisher V5500 echipata cu un fir Power Pro de 80 lbs.pescuitul la somn- exemplar frumos

Detalii echipament in pescuitul la somn

Lanseta si mulineta sunt perfecte pentru spinning la somn mare, pentru mine la ora actuala fiind exact ce-mi trebuie. Parca firul as fi preferat sa fie mai gros. Pentru o marja mai mare de rezistenta in cazul care firul se freaca vreunpic.
Insa greutatea redusa a nalucilor folosite ar fi facut sa pierd mult din distanta de lansare. Una peste alta un compromis bun, batranul Power Pro ( Spectra ) fiind totusi mai rezistent la abraziune decat noua generatie de fire ( PPE ).pescuitul la somn- capturare
Trebuie sa recunosc ca nu a contat foarte mult naluca pe care am pescuit, cu un plus insa pentru Rapala Shallow Shad Rap de 9 cm. Au mers bine si twisterele cu vibratie mai puternica, sau lingurile oscilante diverse.

 

Content Creator la TotalFishing
Pescar cu experienta in disciplinile de pescuit de apa dulce de pe continent. Detine informatii solide in tehnicile de pescuit pesti pasnici si rapitori. Realizator al mai multor filme tematice cu si despre pescuitul cu monturi fine si nu numai al pestilor pasnici dar si pescuitul rapitorilor. Realizator al mai multor articole dedicate pescuitului la feeder, pescuitului la match, pescuitului la rubeziana, pescuitului la crap, pescuitului la rapitor.
Radu Ionut Dascalescu
Ultimele postari ale lui Radu Ionut Dascalescu (vezi toate)