Ultima modificare: 26/08/2020 de catre Radu Ionut Dascalescu

Informatii generale

Partidele de pescuit la rapitor sunt incitante. Stilul in sine este unul dinamic, care consuma multa energie. Pescarul de spinning va fi suspus de fiecare data unor provocari care il solicita la maxim.

Fie ca discutam de conditii meteo sau geografia locului unde va pescui la rapitor, se ard multe calorii intr-o astfel de partida de pescuit. Sunt multe lacuri de pescuit unde iti poti incerca sansele daca ai la tine naluca de rapitor corecta, lanseta de spinning adecvata sau mulineta de pescuit optima.

Pentru a prinde un salau, somn, avat, biban sau clean, trebuie sa stim cateva lucruri despre echipamentul de pescuit la rapitor.

Alegerea echipamentului pentru pescuit la rapitor

Echipamentul de pescuit la rapitor se alege dupa anumite criterii cu o baza logica in spate. Fiecare specie de peste rapitor are un anumit tipar in comportament, hrana si pozitionare in lac sau rau. Nu ii gasim oriunde si oricum. Pestii rapitori au anumite tabieturi. Echipamentele de pescuit la spinning sunt concepute pentru fiecare specie in parte. Unele lansete de pescuit sunt mai usoare, altele sunt mai lungi iar anumite lansete permit exclusiv utilizarea de naluci foarte mari in dimensiuni.lansete pentru pescuit la rapitor

Lanseta pentru pescuit la rapitor

Lanseta pentru pescuit la rapitor are mai multe forme. Este gandita sa asigure toate scenariile in care pescarul de rapitor se poate gasi. Exista situatii cand este nevoie sa realizam un pescuit la spinning la departare de mal, cu naluci grele, sau din barca.

Nalucile pentru pescuit la rapitor influenteaza la randul lor, datele constructive ale unei lansete de pescuit la rapitor. Distanta de asemenea. Si nu numai. Trebuie luata in calcul si specia tinta alaturi de dimensiunea exemplarelor din areal.

Lungimea lansetei pentru pescuit la rapitor

Tehnica de pescuit la rapitor de pe mal, necesita lansete de spinning mai lungi. Cu cat o lanseta este mai lunga, cu atat vom reusi sa lansam naluca mai departe la apa. Distanta joaca un rol cheie in pescuitul la spinning de pe mal. Putem traversa in recuperare cu nalucile de rapitor zone mai mari si cu potential ridicat care pot produce atacuri.

Este o metoda destul de limitata care, din pacate, va consuma multe naluci din trusa de rapitor a pescarului. Pestii rapitori au tendinta sa se pozitioneze in zone cu agataturi. O partida de pescuit la spinning de pe mal ofera evolutii limitate nalucilor care pot ramane in agatatura pe substrat in zonele unde sunt evoluate.

Pentru o calibrare cat mai buna, pescuitul la rapitor de pe mal necesita lansete cu lungimi intre 2,40 metri si 2,70 metri. Aceste lungimi asigura distanta necesara pentru a lansa nalucile in zonele cu potential. Asigura si un control mai bun al pestelui in urma inteparii. Se stie ca pestii rapitori sunt energici si ofera drill-uri pe cinste.

Tipul lansetei pentru pescuit la rapitor

Avem doua posibilitati cand vorbim de lansetele pentru pescuit la rapitor. Exista doua mari clase in acest sens. Lansetele clasice de spinning si lansetele de baitcast. Desi deservesc acelasi scop, vin pe platforme constructive diferite.

In functie de abordarea baltii de pescuit, a nalucilor si a pestilor tinta, vom alege care stil este mai indicat. Sunt diferente majore intre modul in care se prezinta cele doua tipuri de lansete de rapitor. O prima diferenta sesizabila va fi mandrina, apoi dispozitia si pozitionarea inelelor si apoi zona terminala inferioara ( manerele sau gripul lansetei ).

Lanseta de spinning pentru pescuit la rapitor

Lanseta de spinning pentru pescuit la rapitor este usor de identificat in rafturile unui magazin de pescuit. Se aseamana cu lansetele de crap, doar ca sunt mult mai “ firave “ aparent. In realitate, sunt capabile sa sustina greutati remarcabile si sa lupte “ corp la corp “ cu pesti rapitori si de 60 de kilograme.

Vin in lungiumi cuprinse intre 1,90 metri si 2,70 metri uzuzal. Exceptional le vom gasi construite pe lungimi si de 3,00 metri. Sunt gandite atat pe puteri de lansare cat si pe tipuri de actiune. Acesti ultimi doi termeni ii vom descoperi putin mai tarziu.lanstete pentrui pescuit la rapitor

Sunt dotate cu inele performante care asigura o fluiditate ridicata firului atunci cand se executa o lansare la apa. Greutatea inelelor este extrem de mica pentru a nu influenta comportamentul lansetei de rapitor.

Principiul de functionare are la baza forta in lansare, forta in drill si gradul de senzitivitate care permite pesacrului de rapitor sa sesizeze trasatura. Sistemul de avertizare a trasaturilor in pescuitul la rapitor cu naluci artificiale are la baza transmiterea in mana in zona de contact ( zona unde pescarul tine ansamblul lanseta/mulineta ) a unei unde de sos scurta si intensa.

Asa se manifesta trasatura unui peste rapitor in lanseta de spinning. Fortele la care se face referire sunt reprezentate de capacitatea lansetei de a absorbi socurile aplicate in momentul lanseului de pescar si exprimate de peste in timpul drill-ului.

Lanseta de casting pentru pescuit la rapitor

Mandrina cu “ tragaci” este primul semn ca am luat contact cu o lanseta de baitcast pentru pescuit la rapitor. Urmatorul aspect putin ciudat vor fi inelele. Sunt multe si mici in diametru. In majoritatea cazurilor, aceste lansete nu depasesc 2,20 metri.

Au fost concepute pentru pescuitul la rapitor din barca. Acest stil de pescuit ofera acces mai mare pescarului de rapitor in zonele unde exista potential piscicol tinta ridicat. Faptul ca poti sonda o zona mai mare este un avantaj. Cu cat zona de explorare se mareste, aici avand avantajul barcii, cu atat lungimea lansetei scade. Dar si aici avem o bariera minima a lungimii. 1,90 metri.

Lansetele de baitcast obliga pescarul sa utilizeze mulinetele dedicate acestui stil. Nu se aseamana nici pe departe cu mulinetele de spinning clasice. Forma compacta, tipul si dispunerea manivelei fac ca aceasta mulineta sa nu fie greu de reperat. Este gandita pe un profil care sa ii permita pescarului sa o “ ingroape in palma” intr-o pozitie sustinuta.

Lansetele de baitcast sustin aceleasi forte ca si lanstele de spinning. Pe langa diferentele constructive intre cele doua clase, exista si avantaje. Spre exemplu, evolutia unei naluci reactive cu un ansamblu de cast este mult mai dinamica sim ai apropiata de realitate decat cu un ansamblu lanseta/mulineta de spinning.

Actiunea lansetei pentru pescuit la rapitor

Stim clar ca unele lansete pentru pescuit la rapitor sunt mai flexibile, in vreme ce altele sunt mai rigide. Usor de sesizat acest aspect atunci cand tinem in mana lanseta si incercam miscari repetate in vertical ( sus / jos) . Aceasta flexibiltate ofera pescarului de rapitor repere importante care il ajuta sa aleaga o lanseta pretabila anumitor naluci si pesti.

Punctele unde lanseta se curbeaza in aceasta miscare , dezvaluie tipologia actiunii cu care a fost echipata. Actiunea lansetelor de pescuit la rapitor poate fi segmentata pe 3 trepte : rapida, moderata sau parabolica.

Aceste tipuri de actiune fac referire la punctul de unde sub tensiune aplicata, lanseta se va indoi si cat de mult o va face. In functie de tipologia constructiva a nalucii de rapitor la care apelam, vom decide si ce lanseta este indicat sa folosim.

Un amanunt important este ca lansetele parabolice ( cele care se curbeaza pana in zona inferioara ) sunt acceptate de pescarii de rapitor pentru placerea drill-ului si pentru faptul ca acest grad ridicat de flexibilitate asigura un contact bun al nalucii in gura pastelui. Putin probabil sa scape. Pierdem insa la capitolul control, manevrabilitate, si distanta de lansare cu aceste lansete.

Puterea de aruncare a lansetei pentru pescuit la rapitor

Multi confunda actiunea unei lansete de pescuit la rapitor cu puterea de aruncare. Sunt termeni diferiti care reflecta propietati diferite ale unei lansete de rapitor. Puterea face referire la greutatea pe care acestea o pot lansa la apa. Greutatea este intr-o relatie directa cu naluca.

Da, ati ghicit, este vorba chiar de greutatea nalucii in sine. Intregul ansamblu. Daca ne referim la nalucile moi, trebuie luata in considerare si greutatea jig-ului pe care o vom arma.`De asta spunem intregul ansamblu. Si tot intuibil este din aceasta clasa sit alia pestilor ce pot fi capturati.

Puterea de aruncare a unei lansete poate pleca de la 0.5 grame si poate ajunge pana la 120 de grame. Este lesne de intuit ca aceste cifre fac referire la o alta terminologie de specialitate. Este vorba de clasa de lansete generata de puterea de aruncare. In cele din urma, cele doua propietati se vor combina si obtinem lansete catalogate : Fast Ultra Light, Moderate Medium Heavy, etc.

Ultra Light

Aceasta clasa de lansete pentru pescuit la rapitor face referire la gramaje mici de pana in 8 grame. Speciile tinta sunt cleanul, pastravul si bibanul. Sunt gandite pentru pestii rapitori de talie mica. Se pot captura accidental si exemplare mai mari, care, cu rabdare vor fi aduse la mal. Sunt lansete placate in drill.

Light si Medium Light

Daca pestii cresc, atunci si nalucile vor creste. Nu ca ar fi neaparat o regula. Dar e bine sa corelam marimea nalucii cu talia pestilor vizati. O naluca mai mare implica o greutate mai mare, deci o putere de lansare mai mare. Este un fel de reactie in lant.

Vom gasi in aceasta clasa de lansete pentru pescuit la rapitori gramaje intre 3 si pana la 12, uneori 15 grame.
Pestii ce pot fi capturati sunt in linii mari aceiasi. Obtinem o rezerva de putere mai mare pe lanseta dar nu ne vom mai adresa in sesiunile de pescuit cu naluci mici. Greutatile subdimensionate nu vor putea fi lansate corect la apa.

Medium

Clasa medium de lansete pentru pescuit la rapitor este cea care sparge bariera si intre speciile de pesti. Daca la clasele anterioare am amintit bibanul, cleanul, pastravul, aici includem mai multe specii. Isi fac aparitia in zona de selectie salaul, avatul, stiuca si somnul ( de maxim 10 Kg ).

Pleaca de la un 7 grame si urca pana la 28 de grame. Se modifica structura lansetei, este mai robusta dar ramane usoara. Inelele sunt mai generoase, varfurile sunt distinct mai groase decat cele din clasele anterioare.
Se pot aborda partidele de pescuit la rapitor cu o gama mai generoasa de naluci.

Medium Heavy si Heavy

Clase deja separate. Jucarii pentru copii mari. Lansete serioase , extrem de tehnice concepute pentru naluci mari si pesti pe masura. Aceste clase includ absolut toate taliile prezente in bazinul hidrografic romanesc. Pleaca de la 10 grame pentru Medium si se opresc la 30 . Medium Heavy ia startul de la 15 grame si poate urca pana la 50 cu usurinta.

In medie, orice peste rapitor cu greutatea de 7 Kg ( spre exemplu ) din familia : salau, somn, stiuca sau avat va fi cautat cu lansete din aceste clase. Care e mai potrivita ? Naluca aleasa ne va spune acest lucru !

Extra Heavy

Pentru pescuit la somn cu naluci sau stiuci capitale, ori pescuit in curenti de apa puternici, vom fixa atentia spre Extra Heavy. Aceasta clasa de lansete pentru pescuit la rapitor poate sustine greutati si de 120 de grame.

Fix pentru situatiile descries mai sus. Optim sunt cele de 2,40 respectiv 2,70 metri. Sunt monstrii cu care pescuim monstrii. Merita sa le studiati daca aveti ocazia sa ajungeti intr-un magazin de pescuit.

Mulineta

In pescuit la rapitor, “ fara mulineta e pustiu….” . Dar lasand gluma la o parte, mulineta are un aport foarte mare in acest stil de pescuit. Daca intamplator putem intepa pesti mai corpolenti care sunt peste clasa lansetei pe care o utilizam, atunci mulineta scapa turma cum se spune.

Doua sau trei reglaje asupra sistemului de franre si ne cresc considerabil sansele sa aducem pestele la mal. Este componenta principala a unui combo de pescuit la rapitor. Merita toata atentia pana in cele mai intunecate cotloane unde nu ajunge vaselina in interior.

Mulineta ofera distanta, anima nalucile , asigura o frana de lupta si ajusteaza tensiunile de la intepare si din drill. Adica putin mai mult ( dar vital ) fata de lanseta. In functie de clasa lansetelor pe care le folosim, avem si mulinetele portivite. Atat la spinning cat si in tehnica baitcast.mulineta pentru pescuit la rapitor

Mulineta de spinning

Pe scurt, pleaca de la marimea de 500 ( si este destinata pescuitului in regim Ultra Light) si ajunge la 5000 ( pescuit Extra Heavy ). Se observa relativ usor ca se pastreaza proportiile intre clasa lansetei, dimensiunea pestelui si greutatea nalucii. Mai ales cand vorbim de naluci reactive.

Pentru a intelege mai bine importanta unei mulinete pentru pescuit la rapitor, trebuie sa intelegem anumite caracteristici ceva mai tehnice care vor fi traduse in cee ace urmeaza sa facem la malul apei, in expeditiile de pescuit propuse.

Marimea tamburului mulinetei pentru pescuit la rapitor

Marimea tamburului mulinetei pentru pescuit la rapitor variaza de la 500 pana la uneri si 6000. Cumva, acest detaliu tehnic care face referire la capacitatea de fir pe care o poate stoca s-a transformat in reper principal de-a lungul anilor.

Fiecare rola de fir dedicate acestui stil de pescuit, poate sa fie de minim 100 de metri si maxim 300 de metri daca facem referire la firul textil. Pe fiecare tambur, producatorul ofera datele de stocaj pentru fir atat in mm, cat si yarzi. A devenit un process mecanic de asimilare a dimensiunii tamburului cu tipologia pescuituluyi unde urmeaza sa evolueze.

Tot tamburul este cel care dicteaza rata de recuperare a firului la o rotatie de 360 de grade a manivelei. Este exprimata in centimetri si este o a doua caracteristica dupa care ne ghidam cand alegem o mulineta, Daca are o recuperare mai mare este pentru naluci reactive, daca are o recuperare mai mica este optima pentru tehnica de jig-ing.

Rata de recuperare a mulinetei pentru pescuit la rapitor

Rata de recuperare a mulinetei pentru pescuit la rapitor este in stransa legatura cu tamburul. Rotorul este mecanismul mulinetei care orbiteaza in jurul tamburului. Este partea care sustine galetul si pick-up-ul mulinetei.
Rata de recuperare este stabilita de pinionul central ( pozitionat in interiorul carcasei) intr-o rotatie de 360 de grade.

Miscarea este transmisa catre rotor care va bobina firul pe tambur. Rata de recuperare si marimea tamburului dicteaza cat fir va fi bobinat de rotor pe tamburul mulinetei. Exprimarea se face in centimetri. Dicteaza clasa de naluci pe care o putem utiliza cu produsul tinta.

Pescuitul nalucilor reactive implica recuperari mai mari pentru a da viata acestor momeli artificiale. Se vor comporta ca un peste viu prada in majoritatea cazurilor in timpul unei rotatii de 360 de grade.

Forta de franare a mulinetei pentru pescuit la rapitor

Frana are un dublu rol cand vorbim de mulinetele pentru pescuit la rapitor. O data va asigura eliberarea surplusului de energie acumulata in urma unei lansari esuate, a momentului cand exercitam presiune suplimentara ( forta ) in momentul inteparii pestelui si a doua oara in timpul drill-ului.

Acest surplus poate face ca firul sa cedeze din cauza fortelor extraordinar de mari la care este supus. FIecare fir de pescuit la rapitor, fie ca este textile ( multifilament ), fie ca este nylon ( monofilament ), are un punct stabilit constructiv la care va ceda sub tensiune.

Frana mulinetei asigura un contact continuu si optim fara a ajunge la acest punct de rupere a firului. Acesta este rolul principal. Este mecanismul care asigura fluiditate in eliberarea energiilor acumulate excesiv in anumite faze ale pescuitului. Momentul lansarii si momentul drill-ului.

Numarul de rulmenti al mulineteti pentru pescuit la rapitor

Rulmentii nu sunt o noutate pentru nimeni. In anul 1500, Leonardo da Vinci punea in schita aparatului sau de zbor ( elicopter ) pentru prima data documentat acest element mecanic. De-a lungul timpului au fost proiectati, slefauiti si imbunatatiti.

Cu cat mai multi, cu atat mai bine. Asigura o durata de viata mai mare anumitor piese ale mulinetei expuse unei uzuri agresive si indelungate. Trebuie inteles ca rulmentii faciliteaza utilizarea unei mulinete vreme mai lunga de timp.

Totodata se observa usor o mulineta de pescuit la rapitor ce are in dotare un numar ridicat de rulmenti prin cursivitatea si lipsa oscilatiilor in momentul in care o punem in functiune ( atat in gol cat si in sarcina ).

Greutatea mulinetei pentru pescuit la rapitor

Fiind un stil de pescuit dinamic, tehnica de pescuit la rapitor cu naluci artificiale necesita foarte multe lansari. Greutatea totala a echipamentului nu trebuie neglijata. Se reflecta in nivelul de energie al pescarului atat in timpul partidei cat si la finalul zilei de pescuit. Astfel, pe langa toate datele parcurse anterior, nu trebuie sa neglijam greutatea mulinetei.
Este important sa ne orientam catre tehnologii inovative in ce priveste partile principale ale mulinetei: tambur, rotor si corp.

Atat rotorul cat si corpul pot fi realizate din aliaje usoare de ultima generatie in functie de producator.
CI4 , NCRT, Zayon, Magneziu sunt cateva din denumirile pe care marii producatori din acest segment le pun la dispozitie consumatorilor. Aceste denumiri fac referire la aliaje cu propietati aparte : greutate redusa si rezistenta sporita.

Firul pentru pescuit la rapitor

Aici facem pasul intr-un univers alambicat. Exista foarte multe fire pentru pescuit la rapitor, atat monofilament cat si multifilament. Din cele doua denumire tehnice, rezulta doua mari clase de fire. Cele de nylon ( sau denumire populara guta de pescuit )si firele de pescuit textile. In anumite situatii, pe unele lacurisau Balti de pescuit, unele fire merg mai bine decat celelalte.

In principiu, exista o ruptura uriasa intre cele doua clase de fire. Primul lucru care le separa este elongatia. Elongatia unui fir de pescuit la rapitor face referire la capacitatea acestuia de a-si mari masa. Discutam despre gradul de elasticitate al firului de pescuit. In cazul celui fabricat din nylon, clar avem un coeficient de elasticitate datorat materiei prime ( polimeri ) din care este conceput. In functie de reteta de fabricare, firele de pescuit la rapitor au o elongatie controlata. Aceasta elasticitate este stabilita in primul rand de specia tinta.

Trecand in a doua tabara, vom descoperi ca firele de pescuit la rapitor realizate din fire textile nu au aceasta propietate. Elongatia este zero. Materia prima este cea care dicteaza. In schimb, vom castiga pe alte parti. Senzitivitatea creste considerabil si incomparabil cu cea a firului de tip monofilament.
Mai sunt si alte criterii de diferentiere pe care le vom parcurge in cele ce urmeaza.

Firul textil pentru pescuit la rapitor

Daca am inteles elongatia, este timpul sa descoperim si alte avantaje de natura constructiva ale firului textil de pescuit la rapitor.

Fibrele din care este realizat acest fir sunt trecute printr-un proces de impletire. Sunt fibre extrem de subtiri care ajung a fi impletite si de 8 ori. Discutam de 8 fire subtiri impletite in 8. Sau 4 astfel de fibre impletite in 4. In magazinul de pescuit le vom gasi cu inscrierea 4x, respectiv 8x pe ambalaj.

De remarcat este ca aceasta clasa de fire beneficiaza de un diametru redus si o rezitenta incredibila. Dar nu la nod ! Nu va imaginati ca un fir subtire textil de 0,12 mm diametru este capabil sa tracteze o masina. In schimb, este capabil sa aduca la mal pesti de uneori si 10 Kg. Asta gratie ansamblului lanseta / mulineta ( nu uitati de frana mulinetei !).

Lipsa elongatiei scoate in evidenta senzitivitatea acestei clase de fire de pescuit. Unda de soc generata de un rapitor in momentul atacului se transmite rapid si cu intensitate prin fir, in mana pescarului. La baza, principiul are vibratia. Asa cum se intampla si in expermientul telefonului fara fir unde conectam doua pahare de plastic cu un fir textil ( ata de papiota).

Lipsa rezistentei la nod nu este un dezavantaj. In realitate, daca ai agatat naluca undeva pe substrat, atunci cand vei incerca sa rupi firul, acesta va ceda de la punctul de conectare fie cu struna de rapitor, fie cu inaintasul ori naluca in sine. Nu va plesni de te miri unde cum se intampla cu ani in urma, in era pioneratului firelor textile de pescuit. Asadar, ne protejam investitia.pescuit la rapior la salau

Firul monofilament pentru pescuit la rapitor

Realizat din plastic ( polimeri ) la baza, firul de pescuit la rapitor denumit nylon poate fi o solutie castigatoare in anumite situiatii. Desi nu este la fel de senzitiv ca firul textil, ca rezistenta similara comparata va avea un diametru mai mare, monofilamentul inca ramane ancorat in preferintele pescarului din anumite motive.

Culiseaza prin inele mult mai “ silentios” si nu transmite in apa vibratii cauzate de contactul cu pastila inelelor lansetei. Elongatia face ca naluca sa ramana ancorata mai bine in gura rapitorului in urma atacului. Chiar daca trasatura se transmite mai lent si nu la fel de intens, este sesizabila.

Influenteaza modul in care nalucile dedicate unui pescuit la rapitor pe substrat vor evolua. Are tendinta de a modifica traiectul acestora in aceasta zona. Naluca va avea un picaj mai lent. Spre deosebire de firul textil, monofilamentul nu va absorbi apa sub nici o forma. Pentru o rezistenta la rupere mai mare, trebuie spus ca va creste si diametrul acestuia.

Daca facem referire la clasa de pesti rapitori care au un simt visual extrem de bine dezvoltat, atunci este indicat sa folosim firele de tip monofilament. Ca exemplu, discutam de pescuitul la pastrav, pescuitul la clean si pescuitul la avat.
In ape curgatoare in anumite cazuri se comporta mai bine decat firul textil. Ape unde curentii sunt puternici iar viteza de deplasare este mare.voblere de apa curgatoare

Struna pentru pescuit la rapitor

Majoritatea pestilor rapitori au in dotare dinti. Unii mai ascutiti, ganditi sa taie adanc si rapid, altii mai mici, ganditi sa prinda ca in cusca prada.

Firele, indiferent de natura constructiva nu au sanse intr-un astfel de proces. Aici intervine clasa de inaintas dedicat. Denumirea tehnica este de struna.

Struna a aparut ca necesitate in special in pescuitul la stiuca. Dintii din dotarea “doamnei” sunt cu adevarat taiosi. Materiale precum titan, wolfram au aparut in magazinele de pescuit in urma testelor. Rezista la atacurile stiucilor flamande.

Un alt aliat este fluorocarbonul. Spre deosebire de strunele metalice, acesta poate fi folosit si in pescuitul celorlalti pesti rapitori. Are propietati utile scopului pentru care a fost introdus in acest segment. Rezistenta sporita la abraziune ( pietre, scoici, dinti de rapitor), invizibil ( acelasi indice de refractie cu cel al apei ) si greu ( densitate ridicata, peste cea a apei ).

Alegerea nalucilor pentru pescuit la rapitor

Daca firele de pescuit sunt un univers, nalucile pentru pescuit la rapitor sunt un adevarat razboi. Al producatorilor. Fiecare are “soldati”, “ trupe speciale” si “divizie de blindate” . Blindatele mortii cum a spus Sven Hassel in romanul sau.

Nalucile se aleg in functie de anumiti parametrii ai partidei de pescuit si ai speciei de rapitor vizata. Fiecare peste are un anumit comportament si ca atare, nalucile de pescuit au fost dezvoltate in cauza.

Tipul nalucii pentru pescuit la rapitor

Cele doua mari clase de naluci pentru pescuit la rapitor sunt cele moi ( siliconice ) si cele realizate din materiale dure. In ultima categorie intra voblere, lingurite si derivate. Sa nu uitam ca ultimii ani au adus pe rafturile magazinului de pescuit si hibrizi. Naluci realizate mixt, avand in componenta atat parti metalice cat si parti siliconice.

Naluci moi

Nalucile moi pentru pescuit la rapitor sunt realizate din materiale cu textura moale. Denumirea sub care au fost “ inmatriculate” este de shad-uri ( naluci moi in forma de pestisori), grub-uri ( naluci moi cu un corp cilindric si o coada de tip virgula ), creaturi ( naluci moi care imita viermi sau crustacee).maluci de silicon pentru pescuit la rapitor

Particularitatea acestui material este aceea ca simuleaza extrem de fidel miscarea unui peste prada in mediul natural. Acest efect este unic dat fiind faptul ca miscarea nalucii in evolutie se va intampla atat in orizontal cat si in vertical. Cele doua axe de lucru sunt atat Ox cat si Oy. Este unic pentru ca nici o alta naluca de tip monobloc ( un corp dintr-o singura piesa ) din alt material decat siliconul nu va avea aceasta miscare.

Naluci tari

Nalucile tari pentru pescuit la rapitor sunt clasa de imitatii de pesti prada realizati din materiale cu densitate ridicata. Aici includem lemnul si carcasele de plastic realizate prin turnare in matrita. De aici si denumirea genrala de “ naluci hard, naluci reactive “.
La fel ca si “ silicoanele” vin intr-o varietate de culori si modele. Sa nu uitam ca stimulul vizual joaca un rol important in pescuitul rapitorului.

Pot fi naluci de tip monobloc sau articulate. In ambele situatii pot sau nu sa fie dotate cu o barbeta de plastic pozitionata in partea din fata a nalucii. Rolul acestei barbete este de a plasa in tractare naluca la anumite unghiuri care sa exercite presiune la inaintare in mediul acvatic si astfel sa genereze miscari exclusiv laterale.

De retinut este ca voblerele vor evolua exclusiv in tractare in marea parte a cazurilor. Sunt cateva exceptii care poarta denumirea de rattlin si care in repaus ( cand nu mulinam), in drumul spre substrat ( sunt voblere de adancime ) vor oscila in lateral.
Nalucile hard articulate tind sa genereze miscari mai naturale ale unui peste care se deplaseaza prin apa.

Naluci de suprafata

Nalucile pentru pescuit la rapitor de suprafata ( naluci topwater ) sunt destinate unui stil de pescuit dynamic si extrem de fascinaint. Pestele tinta in acest caz este stiuca. Aceste naluci imita o serie de vietuitoare care intra in meniul acestui peste. Broaste, pui de pasari de balta, sobolani de apa.
Popper-ul este cea mai cunoscuta naluca de suprafata. Va fi urmata de imitatiile de broasca.naluci topwater pentru pescuit la rapitor

Naluci de tip suspending

Nalucile de tip suspending pentru pescuit la rapitor sunt asignate pescuitului intre ape. Sau, altfel spus, in masa apei. Sunt naluci critic echilibrate care vor evolua intr-un anumit palier de adancime. Acest lucru adduce avantaje tot in pescuitul stiucii, al avatului dar si al bibanului sau cleanului. Acesti pesti rapitori se hranesc frecvent in masa apei.

Naluci pentru adancime si substrat

Ambele calse de naluci sunt prezente in aceasta categorie. Atat nalucile de silicon cat si cele reactive. Se folosesc cu precadere in pescuitul salaului si somnului, aceste doua specii petrecandu-si timpul in proportie de 90% pe substrat sau in albia raurilor unde traiesc.
Vibratia este importanta in aceasta zona, lumina ajungand la o intensitate redusa care poate sa nu puna in valoare culorile cu care sunt dotate aceste naluci.

Greutatea nalucii

Greutatea nalucii pentru pescuit la rapitor este dictata de distanta la care vom pescui si adancimea la care dorim sa evoluam. In functie de acesti doi parametrii, vom alege nalucile. Pot fi siliconice care in tractare continua pot fi evaluate in masa apei, pot fi swimbait-uri atat suspending cat si sinking ( scufundatoare ). De asemenea putem utiliza si voblere care prin paramterii setati, pot atinge adancimi si de 7 metri.

Forma nalucii

Forma nalucii pentru pescuit la rapitor are ca principal reper hrana naturala a pestilor tinta. Atat ca forma cat si culoare, forma nalucii va incerca sa copieze pe cate de mult este posibil un peste prada. Tehnologiile aplicate in aceste situatii sunt de ultima generatie si pot genera tipare izbitor de asemanatoare cu realitatea.

Content Creator la TotalFishing
Pescar cu experienta in disciplinile de pescuit de apa dulce de pe continent. Detine informatii solide in tehnicile de pescuit pesti pasnici si rapitori. Realizator al mai multor filme tematice cu si despre pescuitul cu monturi fine si nu numai al pestilor pasnici dar si pescuitul rapitorilor. Realizator al mai multor articole dedicate pescuitului la feeder, pescuitului la match, pescuitului la rubeziana, pescuitului la crap, pescuitului la rapitor.
Radu Ionut Dascalescu
Ultimele postari ale lui Radu Ionut Dascalescu (vezi toate)