Pescuit la rubeziana

Ultima modificare: 26/08/2020 de catre Radu Ionut Dascalescu

Pescuitul la punct fix isi are forma in tehnica de rubeziana. Conceptul acestui stil de pescuit presupune abordarea unor locuri cu adancimi moderate care sunt favorabile prezentei pestelui, in apropierea malului. Este un stil care propune abordari fine si mascate prin utilizarea de auxiliare de dimensiuni reduse. De la fire si plute, trecand prin carlige, totul este mai fin si mai greu de detectat de pesti.

Ce este rubeziana

Rubeziana TrabuccoRubeziana este un sistem complex format din 3 componente. Scopul acestora este de a lucra impreuna si a facilita sesiuni de pescuit in apropierea malului cu maxima precizie si randament. Este un anasamblu cu modularitate definita ce poate fi pescuit atat pe lacuri cat si pe ape curgatoare.

Componentele care alcatuiesc acest sistem sunt : ansamblul de nadire, ansamblul de pescuit si prelungitorul. Denumirea uzuala pentru doua din componente este cea de kitt. Kitt-ul de nadire si kitt-ul de pescuit.

Kitt-ul de nadire

Aceasta componenta are rolul ( dupa denumire) de a transporta materialul de hranire in vad. Kitt-ul este format dintr-o insiruire de 2 tronsoane telescopice, prevazut in partea terminala cu o cupa. Pe langa aceste doua tronsoane telescopice, mai poate include minim unul cu mufare inversa. Este realizat dintr-un carbon mai rezistent, datorita functionalitatii. Transporta bulgari de nada si/sau particule in vad.

Kitt-ul de pescuit

kitt rubezianaEste ansamblul fara de care nu putem practica acest stil de pescuit. Spre deosebire de kitt-ul de nadire, mufarile sunt inverse in totalitate. Aceste componente sunt gandite pentru doua tipuri de activitati : pescuitul pestilor de talie mica, medie ( silverfish, caras, ciortan de maxim 1 kg ) si pescuitul crapului. Densitatea si tipul carbonului difera. Sunt gandite sa nu afecteze comportamentul intregului sistem. Rubeziana nu isi modifica comportamentul indeferent de alegerea facuta.

Prelungitorul

Prelungitorul este componenta principala. La fel ca si kitt-urile, este format dintr-o insiruire de tronsoane. Discutam exclusiv de mufare inversa. Rolul prelungitorului este unul mixt. Transporta nada in vad, este suport pentru kitt-ul de pescuit si defineste distanta la care se poate pescui. Aceasta componenta vine pe o constructie speciala. Peretii tronsoanelor sunt subtiri, iar diametrul acestora unul generos. Aceasta conicitate are rolul de a genera rezistenta unui “ tub” cu pereti subtiri. Aceasta este cauza socului visual pe care multi pescari il au. In realitate, este usor in greutate si usor de manevrat.

Cum se pescuieste rubeziana

Avand in vedere faptul ca este un stil de pescuit ce presupune utilizarea plutelor, se aseamana cu pescuitul la varga. Doar prin simplul fapt ca necesita aceleasi componente ( pluta, plumb, fir si carlig).

Pentru a pescui la rubeziana, este necesar sa avem un suport care sa poata sustine greutatea acestui sistem atunci cand revenim la mal. Tehnica implica o miscare de inainte si inapoi, realizata cat mai paralel cu nivelul solului. In termeni populari, “ ruba trebuie rulata in spate” . Sistemul la care facem referire are rolul de a sustine miscarile descrise anterior prin fluiditate ridicata. Acest lucru este posibil datorita rolelor cu care este dotat. Aceste role au la baza rulmenti. In perioadele de pauza cand nu folosim rubeziana, prelungitorul va sta sprijinit pe acest suport.

Content Creator la TotalFishing
Pescar cu experienta in disciplinile de pescuit de apa dulce de pe continent. Detine informatii solide in tehnicile de pescuit pesti pasnici si rapitori. Realizator al mai multor filme tematice cu si despre pescuitul cu monturi fine si nu numai al pestilor pasnici dar si pescuitul rapitorilor. Realizator al mai multor articole dedicate pescuitului la feeder, pescuitului la match, pescuitului la rubeziana, pescuitului la crap, pescuitului la rapitor.
Radu Ionut Dascalescu
Ultimele postari ale lui Radu Ionut Dascalescu (vezi toate)