captura pescuit la crap

Ultima modificare: 26/08/2020 de catre Radu Ionut Dascalescu

Informatii generale despre pescuit la crap

Partidele de pescuit la crap sunt cea mai intalnita metoda la care apeleaza pescarii. Este un pescuit comod, de asteptare, care necesita timp si un volum ridicat de nada. Toate baltile de pescuit care sunt destinate pescuitului sportiv sunt populate cu aceasta specie de peste. Pescuitul la crap ramane o alegere principala a pescarilor de la noi din tara. Este un stil ce poate fi practicat atat pe lacuri cat si pe raurile unde se poate gasi aceasta specie : Olt, Dunare si nu numai.
Trebui spus ca o partida de pescuit la crap se poate incheia fara rezultate daca nu detinem echipamentul adecvat, daca nu stapanim tehnica de pescuit si daca nu alocam timpul necesar unei astfel de expeditii.

Alegerea echipamentului in pescuit la crap

Se pescuieste in doua moduri la crap . Este vorba de stilul lansat si stilul plantat. In fiecare din cazuri exista particularitati ale tehnicii la care apelam. In oricare din situatii, trebuie sa acordam o atentie sporita echipamentului de pescuit pe care il vom folosi. Tot ansamblul ( lanseta si mulineta ) este dedicat. Este gandit strict pentru aceasta specie si disciplina pe care o vom alege ( lansat sau plantat ). Astfel, atat lanseta de crap cat si mulineta aferenta se afla intr- o stransa legatura.

Lanseta pentru pescuit la crap

Lanseta pentru pescuit la crap este special conceputa pentru a indeplini anumite nevoi. Din punct de vedere constructiv, este usor de identificat in orice magazin de pescuit. Este echipata in general cu 6 inele destul de mari in diametru si este realizata din doua sau trei tronsoane. Ideal, este bine sa ne orientam catre lansetele de pescuit la crap din doua tronsoane. Cu cat mai putine mufari, cu atat mai bine. Vom identifica usor un comportament avantajos al acestor lansete comparativ cu cele din trei elemente. Mai rigide, mai zvelte sim ai controlabile atat in lansare cat si in drill.lansete pentru pescuit la crap

Lungimea lansetei

Lungimea lansetei in partidele de pescuit la crap dicteaza rata de reusita. Sunt momente cand pe unele balti de pescuit ai nevoie de distanta. Este un lucru stiut ca acesti pesti cauta linistea. In cele mai multe cazuri, este nevoie ca momeala de pescuit la crap sa ajunga la ei acasa. Nu poti obtine distante mari cu lansete scurte. In pescuitul la crap se recomanda doua lungimi pentru lansete. 3,60 metri si 3,90 metri. Montura pentru crap intervine si limiteaza aceste distante. Este nevoie de aerodinamica in timpul lansarilor. Modul in care se comporta in evolutie montura de crap ( in timpul lansarii ) influenteaza direct distanta la care va ajunge. In general, bariera la care se pescuieste la crap este setata undeva intre 120 si 140 de metri distanta de mal.

Puterea lansetei

Anumite monturi necesita atasarea nadei suplimentare. Pe langa nadirile de baza, este nevoie ca in anumite cazuri, momeala de pescuit la crap de pe carlig sa fie insotita si de un surplus mic de nada. Acest lucru face ca ansamblul monturii sa devina mai greu. In acest sens, este nevoie ca lanseta sa nu resimta acest surplus de greutate. Plaja de puteri ( constructiva ) a lansetelor de pescuit la crap pleaca de la 2,75 Lb ( livre ) si merg pana la 3,75 Lb ( livre) . Tot ce depaseste aceste valori sunt lansete tehnice conexe stilului. Se numesc lansete de nadire ( spod ) . Sunt gandite si concepute pentru lansarea unor cantitati de nada de crap considerabila in locul vizat.

Greutatea lansetei

Lansetele de pescuit la crap nu sunt cele mai usoare. Inghit multa materie prima si auxiliare. Lungimea si puterea dicteaza greutatea lansetei. Puterea influenteaza cel mai mult. Este nevoie de straturi de carbon speciale suplimentare care sa faca fata fortelor care se manifesta in timpul lansarilor cu greutati mai mari. In general, in pescuitul cu plumb, se utilizeaza greutati intre 100 si 115 grame. In pescuitul cu momitor, tot in jurul acestor valori ne invartim. Diferentele in distante masurate apar din cauza aerodinamicii tipului de montura folosit. Este bine sa ne orientam catre lansetele de pescuit la crap care nu depasesc 350 de grame.

Mulineta pentru pescuit la crap

Mulineta pentru crap este la fel de tehnica ca si lanseta. Se diferentiaza de alte produse din acest segment prin masivitatea pe care o etaleaza. Nu este mica si nu este gandita sa menajeze. Dat fiind faptul ca vorbim de un pescuit la crap la distante in majoritatea cazurilor, trebuie sa gandim ca mulineta va trebui sa faca fata distantelor, greutatilor si pestilor in timpul drill-ului. De aici si corpul mare si robust. Acest “ urias” a fost imblanzit de-a lungul timpului prin implementarea de tehnologii constructive inovative. Greutate redusa, sisteme de protectie si asezare a firului sau frane pentru fir cu fidelitate ridicata.mulinete oentru pescuit la crap

Marimea tamburului

Cu cat mai mare, cu atat mai bine pentru o mulineta de pescuit la crap. Marimea tamburului mulinetei de pescuit la crap dicteaza trei parametri. Distanta la care putem pescui, metrajul de fir pe care il poate stoca si rata de recuperare exprimata in centimetri. Daca spre exemplu pescuik la 120 de metri, avem nevoie ca recuperarea spre mal sa nu dureze mult. Un tambur cu diametru mare va depozita in recuperare uneori si un metru linear de fir de pescuit. Adica in 120 de ture complete de manivela ( o rotatie de 360 de grade a manivelei in recuperare ) am ajuns la mal. Si asta e bine !

Capacitatea tamburului ( fir )

Un alt efect al marimii tamburului mulinetei de pescuit la crap este capacitatea de stocare a firului. Fiind un pescuit la distante mari in majoritatea cazurilor, avem nevoie de fir pe masura. Mulinetele de crap au venit prima data din pescuitul oceanic. Aici este constant nevoie de dsitanta si rata de recuperare mare. Si-au gasit perfect locul in lumea crapista a ultimilor 10 ani. In general, o mulineta de pescuit la crap poate stoca intre 300 si 500 de metri liniari de fir in functie de diametrul acestuia.

Rata de recuperare

Rata de recuperare in pescuitul la crap este de asemenea importanta. O parte din motive au fost expuse mai sus. Trebuie adaugat totusi, ca acest lucru este datorat unor sisteme speciale cu care mulinetele au fost dotate. Tamburul generos este doar o variabila din ecuatia denumita “ rata de recuperare ”. Pentru acest capitol, trebuie sa intelegem ca se face referire la miscarile rotorului mulinetei. Rotorul este piesa care sustine sistemul cu pick-up si care are rolul de a bobina firul pe tambur. Miscarea rotorului este datorata mecanismului format din roata dintata si melc. Aceste componente se gasesc sub carcasa de protectie. Este calculata electronic si optimizata in functie de marimea si greutatea mulinetei.

Firul pentru pescuit la crap

Firul pentru pescuitul la crap este de asemenea unul aparte. Vine in multe culori si diametre gandite sa faciliteze drill-ul, sa optimizeze distantele la care se poate pescui si sa diminueze efortul fizic depus de pescar. Principalul rol al firului este unul dublu. Sa transporte montura de crap pe vad si sa ajute pescarul in timpul drill-ului. In functie de distanta la care se executa pescuitul, talia exemplarelor sau tipul substratului, producatorii asigura o gama variata de fire care sa acopere aceste nevoi.firul pentru pescuit la crap

Diametrul

Firele cu diametru redus sunt utilizate cu precadere in pescuitul la crap la distanta. Cu cat firul este mai subtire ( diametru redus ), cu atat va lansa la distante mai mari monturile tinta. In acest sens, se apeleaza deseori la un diametru de 0.22 mm in capatul caruia se va atasa un inaintas ( leader ). Acest inaintas este gandit ca absorbant de socuri. Poate fi realizat din textil sau monofilament. Diferenta este ca la aceeasi rezistenta la rupere, unul este mai gros si unul mai subtire. Firele textile sunt net superioare din acest punct de vedere. Adica diametru vs rezistenta.

Rezistenta

Rezistenta unui fir de pescuit la crap face referire la limita superioara la care acesta va ceda. Sau se va rupe altfel spus. Exista formule dupa care se fac aceste calculele. Rezistenta la rupere nu are legatura cu greutatea pestelui. Are legatura cu forta pe care crapul o etaleaza mai ales pe lungimi scurte unde firul este limitat ca propietati. Elongatia nu mai intra in discutie. Forta exprimata in kilograme pe ambalaj este de tipul kilograme forta, nu kilograme peste.

Elongatia

Monofilamentul are la baza o structura elastica. Aceasta elasticitate este benefica. Se va comporta ca atenuator de socuri in drill. Va functiona ca un elastic foarte lung. Elongatia nu este foarte mare dar este necesara atunci cand vorbim de pescuit la crap. In departare, in timpul drill-ului, crapii mai corpolenti au tendinta sa plece smucit. Un fir de tip monofilament fara elongatie ar ceda usor. Amurul este un peste recunoscut pentru drill-urile puternice pe care le genereaza. Este extrem de violent si energic in drill. Elongatia firului intervine in mod pozitiv in timpul drill-ului si ajuta pescarul in acest proces.

Culoarea

Culoarea firului nu influenteaza comportamentul pestelui. Pigmentul de culoare din firele pentru pescuit la crap si nu numai sunt gandite pentru a face acest produs vizibil ochiului uman. Este important sa stim in ce directie se afla pestele in drill, sau sa urmarim pe apa directia in care am lansat. In general, in pescuitul la crap, se folosesc 4 culori. Rosu, galben fluo, alb si maroniu. Primele doua culori ajuta mai ales pe timpul noptii. Este mai usor sa identifici cu lanterna un fir colorat. In general, pescuitul la crap implica si nopti in sesiunile de pescuit. Identificarea firului este mult mai usoara gratie culorii.

Alegerea momelii in pescuit la crap

Momeala pentru pescuit la crap este un univers complex. De-a lungul timpului, testele realizate in lacuri de pescuit populate cu crap au ajutat la dezvoltarea de nade si momeli exceptionale. S-a creat o adevarata cultura in segmental de momeli pentru pescuitul crapului. De la cereal si pana la fainuri procesate de provenienta animala, avem o gama larga de produse la dispozitie. Nu toate momelile sunt pretabile in orice anotimp. Comportamentul acestui peste a scos la iveala in timp si anumite preferinte in materie de hranire care sunt corelate cu anumite perioade din an. In linii mari avem de-a face cu momeli de nutritie ( hranire si benefice ) si momeli de atractie ( produse sintetice artificiale bazate exclusiv pe stimul olfactiv sau vizual uneori ).

Momeli de nutritie

Momelile de nutritie in pescuitul la crap sunt clasa de compusi ( material de hranire ) de provenienta naturala procesate minim. Procesarea este una mecanica ( maruntire / tocare ), termica ( procesarea amidonului in cazul proteinei vegetale ) sau enzimatica ( procesarea proteinei de origine animala ).

Boilies

Este poate cea mai utilizata momeala de crap in ultimii ani. Este o momeala ce se identifica prin forma sferica ( bila ) . Poate veni in diferite diametre de la 10 pana la chiar 30 de milimetri. Este un amestec de fainuri si arome pe langa care vom gasi si coloranti. Momeala pentru crap in forma de boilies are ca reper stimulul olfactic, gustativ si vizual. Amestecurile sunt gandite pe anumite proportii si concentratii de fainuri begetale, ou si fainuri animale ( faina de peste, krill, larva ).

Caracteristica principala este ca sunt momeli de pescuit la crap supuse unui tratament termic ( fierbere in apa sau expunere la aburi ) gandit sa ajute aparatul digestiv al crapului care este unul rudimentar. Aceste momeli nu se dizolva. Un boilies poate fi pescuit si 72 de ore fara ca acesta sa isi modifice forma, textura sau culoarea. In schimb, are capacitatea de a atrage pesti pe vad gratie aromelor cu care este inzestrat.

Pelete

Peletele sunt momeli de pescuit la crap realizate din fainuri animale sau vegetale, tratate atat termic cat si enzimatic. Pentru a ajunge la forma cilindrica prevazuta cu un canal in partea centrala sunt trecute printr-un mecanism special la temperatura controlata ( extruder ) care permite alipirea la nivel molecular a fainurilor din reteta.

Spre deosebire de boilies, peletele reactioneaza extrem de rapid in apa si se dizolva intr-un timp relativ scurt. In acest proces, schimba informatie cu apa si emit semnale crapilor aflati in zona.

Bile solubile

Sunt varianta de boilies care nu are ou in compozitie si nu necesita fierbere. Liantul in acest caz nu mai este oul ( leaga foarte bine ), ci laptele de porumb. Aceste momeli de pescuit la crap sunt gandite sa aciveze rapid vadurile, sa se descompuna intr-un timp scurt ( maxim 2 ore ) si in acelasi timp sa ajute aparatul digestiv al crapului . In general, anumiti compusi din momelile de pescuit pot avea un efect laxativ, gandit special pentru a proteja pestele.

Porumb

Este cea mai la indemana momeala de pescuit la crap. Trebuie spus totusi ca in forma sa naturala este periculoasa si poate avea efecte negative asupra crapului. Porumbul uscat are capacitatea de a asimila apa ( in termeni populari se spune ca se lasa la umflat ). Porumbul care nu a fost supus unui tratament minim si pescuit ca atare va fi cules de crapi intr-o cantitate mai mare decat este indicat. Odata ajuns in aparatul digestiv, se va umfla si efectele secundare duc pana la mortalitate. In cel mai fericit caz, apare constipatia care nu ii mai da voie sa se hraneasca pana nu va elimina din intestin ( crapul nu are stomac ! ) porumbul in cauza. Balonarea este un efect secundar. Gazele ce se acumuleaza in intestine aduc modificari in capacitatea crapului de reglare a vezicii.

Mamaliga

Mamaliga este cea mai sigura momeala de pescuit la crap. De departe. Este de fapt porumbul macinat si fiert. Nu este letal si este apreciat ca momeala de acest peste. Are un miros distinct si placut, usor de reperat chimic in apa de crap. Este varianta de momeala la care se apeleaza cel mai des atunci cand vorbim de ape salbatice. Poate fi aromata si colorata in procesul de fabricare. Din pacate este limitata ca potential si va atrage si alti pesti pe vad pe langa crap. Aici puteti avea batai de cap daca se ajunge in aceasta situatie. Uneori ca momeala de carlig poate fi solutia castigatoare. Doar uneori.

Momeli de atractie

Momelile de atractie in pescuitul la crap au la baza in primul rand o mecanica diferita. Initial, au aparut ca solutii pentru lacurile unde pe substrat este prezenta multa vegetatie sau namol. Microorganismele din stratul superior de namol ataca momeala naturala, schimbandu-i propietatile chimice initiale. Acest lucru este un dezavantaj. Pentru a Evita substratul si a castiga lupta cu gravitatia, pescarii au apelat la ingredient cu flotabilitate ridicata. In urma unui proces de maruntire, colorare si aromatizare, a luat fiinta clasa de momeli de atractie. Aceste momeli sunt prezente pe toate rafturile magazinului de pescuit si lansate in toate baltile de pescuit.momeli pescuit la crap

Pop up

O bila cu diametru similar cu al unui boilies, colorata intens si aromata pe masura. Are capacitatea de a tine in flotabilitate controlata orice boilies ce va fi corelat corespunzator ca diametru si greutate cu un pop up. Aceste momeli se pot pescui si individual pe monturi dedicate, specifice . In acelasi timp, pe monturile de tip “ om de zapada “ ( snowman), sunt la fel de eficiente. Caracteristica principala in tehnica de pescuit la crap cu pop-up -uri este atractia. Atractia atat vizuala cat si olfactive. Pop-up-ul este o moemala flotanta !

Critic echilibrate

Daca pop-up-ul este o momela exclusiv foltanta, dupa denumire, critic echilibratele sunt acele momeli de pescuit care au propietati limitate. Denumirea face referire la bile sau cilindrii realizati din amestecuri sintetice si naturale in anumite cazuri. Daca discutam de pesti mofturosi, uneori diametrul momelii de pescuit la crap poate dicta rata de reusita a capturilor. Astfel, o momeala care floteaza in apropierea substratului poate fi solutia castigatoare in detrimental a doua bile din care una este pop-up.

Artificiale

In aceasta clasa discutam de imitatii ale momelilor naturale . Sunt copii fidele realizate din materiale sintetice ( “ plastice “ in denumire populara ) ale porumbului, boilies-urilor, peletelor . Au la baza ca strategie atractia. Sunt momeli de pescuit la crap flotante, colorate care spre deosebire de pop-uri se pot reutiliza vreme lunga de timp fara sa isi modifice forma, textura sau aroma.

Ideale in partidele de pescuit la crap cu momitor. Strategia pentru o partida reusita este mecanica monturii in aceasta situatie. Carligele usoare si cu forme dedicate ( curv shank – tija curbata ) sunt cel mai des utilizate in aceasta tehnica.

Alegerea stilului de pescuit la crap

In functie de lacul unde pescuim avem de ales in a face sau nu “ galagie “ . Uneori este bine, uneori este mai putin bine. Crapii nu se dau in vant dupa zgomot. Uneori le putem atrage atentia in acest mod dar daca persista zgomotul, crapii vor parasi zona. Din acest considerent, putem lansa sau plasa monturile acolo unde ne dorim ( plantatul este denumirea populara ).

Plantatul este un stil de pescuit la crap extrem de tehnic. Necesita in dotare o barca sau un navomodel. Sunt metodele prin care plasam montura si momeala in locul dorit. Tehnica de pescuit la crap plantat este una silentioasa care poate scoate din lac exemplare mari de crap.

Lansat

Tehnica de pescuit la crap lansat este cea mai la indemana si mai putin costisitoare. Este indicat sa apelam la lansetele de 3,90 metri pentru a detine la maxim controlul asupra distantelor la care vom pescui. De asemena, o lanseta de 3,90 metri de pescuit la crap, ajuta semnificativ pescarul in drill in zona malului. Va prelua foarte bine socurile pestilor in aceasta zona.

Recomandarea este ca indiferent daca apelam la 3,90 meri sau 3,60 metri sa optam pentru lansetele de putere. Adica 3,5 lb. Este o rezerva de putere bine venita. Un alt plus in aceasta tehnica de pescuit la crap este mobilitatea. Putem reveni cu monturile la mal ori de cate ori consideram ca este cazul. Acest control este imbatabil, fiind realizat cu minime resurse din partea pescarului.

Plantat

Este o disciplina extrem de tehnica care necesita sa stapanim un bagaj informational destul de vast despre comportamentul crapului. In general, tehnica plantat in pescuitul la crap implica monturi dedicate, tehnice, prezentari mascate si strategii care iti impun asumare de riscuri. In general, se apeleaza la aceasta tehnica pe lacurile care detin zone greu accesibile prin lansare.

Discutam de substrat complex, vegetatie in exces, prezenta unor colonii de scoici sau chiar copaci scufundati. Merita macar o data sa aistati la o astfel de partida pentru a va insusi cunostinte valoroase. Pescuitul la crap planta teste o arta care nu merita ratata ca experienta.

Abordarea unei partide in pescuit la crap

Indiferent de stilul de pescuit la crap ales, abordarea este primordiala. Trebuie inteles ca fara obiective stabilite de la care nu ne abatem nu vom reusi. Acest pas necesita si putina documentare. Trebuie sa intelegem mecanismul partidei si modul in care functioneaza lucrurile. Fiecare balta de pescuit are un anumit tipar, unic. In unele lacuri de pescuit, anumite monturi de crap vor functiona mai bine si mai rapid decat altele. Pentru a descoperi ce si cum, este important sa urmam o serie de pasi intr-o anumita ordine.accesorii pescuit la crap

Durata

Durata partidei de pescuit la crap se poate ajusta de la minim 12 ore pana uneori si la 7 zile. Acest pas stabileste cateva obiective. De multe ori, crapii pot sa isi faca prezenta intarziata pe vad. Au tendinta de a migra catre locuri noi, insa, vor reveni pe cele initiale. Sunt fideli zonelor care le asigura liniste si hrana. In anumite perioade din an, urmeaza trasee foarte precise. Apeleaza la simturile pe care le au in dotare pentru acest lucru.

Orientarea crapului in mediul in care traieste are la baza campul electromagnetic al planetei si adancimea bazinului hidrografic. Isi insuseste rapid “harta” cu rutele de migratie. Pentru a obtine rezultate la o partida de pescuit la crap, este recomandat sa initiem partide de minim 24 de ore, optim 48 de ore si ideal de 72 de ore. Acest ecart de timp ajuta nada de crap sa lucreze corect in apa, ofera monturilor de crap timpul necesar pentru ca pestii sa se acomodeze cu ele si cu prezenta firelor de pescuit, si crapilor posibilitatea de a interactiona cu materialul de hranire si de a se grupa pe vadurile pe care le vom crea.

Cu cat este mai lunga partida de pescuit, cu atat ne sporim sansele sa obtinem prezentari din partea crapilor. Un bonus este ca avem ocazia sa aducem la mal exemplare capitale ale lacurilor de pescuit in care vom evolua.

Localizarea

Localizarea in partidele de pescuit la crap este vitala. Face referire la identificarea zonelor unde crapii se cantoneaza. Daca nu avem un istoric al lacului si al locurilor de pescuit care au generat pesti, va trebui sa apelam la cateva trucuri extrem de utile. Inaintea partidei de pescuit, o vizita pe lacul tinta este importanta daca ne permite timpul. Putem obtine astfel informatii esentiale despre balta de pescuit, despre locurile de pescuit si comportamentul crapului in functie de standul sau standurile lacului.

O alta varianta este ca la momentul sosirii pe lac, sa observam luciul apei pret de o ora si sa urmarim daca pestii isi dezvaluie prezenta in anumite zone. Salturile care le fac le tradeaza prezenta. Daca in mod repetat identificam pe o anumita zona minim 3 salturi efectuate de crapi, inseamna ca am gasit un loc cu potential. In acelasi timp, este indicat sa ne orientam ca pozitionare spre zone care in mal au stuf, copaci, umbra. Astfel de locuri sunt des asaltate de crap. Cauta umbra in timpul verii si in zonele cu stuf isi procura hrana naturala. Sunt zone ideale pe care crapul le frecventeaza si pe care nu le va parasi.

Nadirea

Nadirea in partidele de pescuit la crap sunt cireasa de pe tort. Este limbajul comun al pescarului de crap si al pestelui. Prima si cea mai importanta forma de dialog. Ca strategie, trebuie sa intelegem ca nadele de crap lucreaza diferit. Unele se activeaza mai rapid, altele mai lent. In functie de parametrii partidei de pescuit si obiectivele setate, nadele trebuiesc folosite cu atentie. Vadurile trebuie sa contina nade de crap in a caror compozitie avem particule grosiere. Acestea sunt reprezentate de boilies-uri, pelete, porumb procesat sau bile solubile. Strategiile de nadire au la baza apelul ( nadirea de start ), intretinerea ( nadirea constanta a vadului pe durata partidei de pescuit la crap) si selectia ( nade de crap specific destinate exemplarelor mari ).nada pentru pescuit la crap

Algoritmul de functionare a procesului de nadire are la baza atragerea pestilor de talie mica pe vad initial. Acestia, prin agitatia pe care o vor face, vor atrage atentia exemplarelor de talie medie. In tot acest timp, secretul este ca nada introdusa in vad sa contina elemnete de granulatie medie si mare care sa sustina nivelul de interes al pestilor mici. Acestia nu o vor putea consuma, insa, va fi o mutare inteligenta care va ajuta cand exemplarele de crap se vor instala pe vad. Ne folosim de pestii mici ai lacului pentru a da semnalul de hranire crapilor. Incet si sigur vor veni la hrana.

Content Creator la TotalFishing
Pescar cu experienta in disciplinile de pescuit de apa dulce de pe continent. Detine informatii solide in tehnicile de pescuit pesti pasnici si rapitori. Realizator al mai multor filme tematice cu si despre pescuitul cu monturi fine si nu numai al pestilor pasnici dar si pescuitul rapitorilor. Realizator al mai multor articole dedicate pescuitului la feeder, pescuitului la match, pescuitului la rubeziana, pescuitului la crap, pescuitului la rapitor.
Radu Ionut Dascalescu
Ultimele postari ale lui Radu Ionut Dascalescu (vezi toate)