Home Pescuit la rapitori Pescuit la stiuca simplu: spinning cu naluci

Pescuit la stiuca simplu: spinning cu naluci

0

Ultima modificare: 22/01/2024 de catre Radu Ionut Dascalescu

Cand discutam despre pescuit la stiuca simplu, putem spune linistit ca deschidem “ cutia Pandorei”. Perioada rece din an se reflecta uneori asupra comportamentului pestilor rapitori in moduri atipice. Este greu de “digerat” o pozitionare a stiucii pe o apa a carei adancime nu depaseste 40 de centimetri! Si la o temperatura cu valori apropiate de pragul de inghet. Tentatia de a explora astfel de zone este extrem de scazuta in randurile pescarilor experimentati.

Merita incercate absolut toate zonele cu potential! De multe ori pestii rapitori sparg tiparele. Cele care de-a lungul anilor au creat un “manual de utilizare” pentru orice pescar de rapitor. Prima impresie conteaza in astfel de situatii. Sunt doar doua variante. Ori ii starnesti interesul, ori animarea nalucii tale o va speria si isi va cauta o zona de refugiu. Cu greu in al doilea scenariu vei reusi sa o convingi cu alte “ delicatesuri”.

Strategii pentru pescuit la stiuca simplu pe ape reci

In general, daca arealul ce urmeaza a fi tranzitat cu naluci este necunoscut pescarului, armele secrete sunt de doua tipuri. Agresivitate sau Discretie! Lipsa sau diminuarea ca numar si talie a pestilor prada obliga stiuca catre aceste extreme in perioada rece. De retinut ca se vor amplifica in functie de numarul de indivizi din zona de interes. Cu cat sunt mai multe exemplare de stiuca, cu atat vor fi mai agresive. Concurenta la hrana este factorul care determina agresivitatea in perimetru. Cu cat sunt mai rare si imprastiate, cu atat este mai productiva discretia.

Pescuit la stiuca cu naluci agresive

Nu confundam agresivitatea cu tipul si clasa de naluci. Agresivitatea tine nu de materialul din care este construita naluca ce urmeaza a fi subiect in pescuit la stiuca. Agresivitatea tine de evolutia acesteia. Ambele clase ( reactive si siliconice) ofera agresivitate prin evolutie. Acest efect este obtinut prin constructia nalucii. Fie ca discutam despre un vobler sau o guma. Forma, lungimea, greutatea si nu in ultimul rand volumul construiesc ceea ce noi vizual definim prin “ evolutie”. Miscari haotice, caudale cu bataie marunta, recuperari liniare sunt doar cateva moduri prin care pornim masinaria de la capatul firului.

Agresivitatea incearca sa copieze o serie de miscari ce pot fi repetitive ( RECUPERARI LINIARE ). Pot fi imprevizibile (stopuri in recuperare, animari ale nalucii pentru pescuit la stiuca simplu din lanseta, modificari de directie). Pentru stiuca acestea sunt modalitati de a atrage atentia.

Pescuit la stiuca cu naluci discrete

La polul opus sunt nalucile care nu definesc vibratii puternice. Mai degraba simuleaza prezenta unui peste prada mai relaxat si pot oferi un randament mai bun. Daca in ecuatia principala avem mai mult peste prada decat rapitori concurenti. Astfel de evolutii vor imbunatati rata de prezentari si interes din partea lor.

Anumite naluci sunt construite sa limiteze nivelul de vibratie produs in timpul animarii prin recuperare. De asemenea, si poate cel mai important aspect este semnalul vizual transmis in apa. Stiuca este un rapitor care se bazeaza extrem de mult pe simtul vizual. Daca “capteaza” o “sursa” de interes, va inspecta naluca! In urma informatiilor vizuale culese in procesul de urmarie a nalucii va decide daca va ataca sau nu respectiva momeala.

De multe ori atunci cand discutam despre pescuit la stiuca simplu, putem observa cu “ dezamagire” esecul. Sunt numeroase situatiile in care stiuca urmareste naluca pana la picioarele pescarului fara sa o si atace.

Naluci siliconice

Discretia in evolutia unei naluci poate fi inteleasa probabil cel mai usor prin pauzele mari din recuperare. Complementate fiind de limitarile constructive ale nalucii. Cu cat terminatia unei naluci siliconice (spre exemplu), caudala, se regaseste la o distanta mai mare de corp, cu atat va oscila mai greu (incet). Cu cat este mai apropiata , cu atat va oscila mai rapid. Viteza de oscilatie a caudalei este influentata de distanta in raport cu corpul nalucii. Se adauga grosimea segmentului de legatura si densitatea din care acesta este realizat.

Voblere

Voblerele care nu sunt dotate cu barbeta sunt ideale. Pot fi de trei tipuri din punct de vedere constructiv. Fie ca sunt de suprafata, suspending sau scufundatoare (sinking) sunt in directa legatura cu miscarile imprimate de pescar. Atat prin recuperare cat si prin miscarea brusca a lansetei (twitching).

Tot la capitoul discretie cand ne referim la naluci pentru pescuit la stiuca simplu este important sa amintim de tehnica “slack line”. Se aplica exclusiv voblerelor. Genereaza in urma evolutiei stopate fie prin recuperare fie prin twiching o miscare lenta. Naluca “se descarca” de energia ramasa in urma socului absorbit.

Incercati sa vizualizati acest efect (decesiv in multe situatii). Apelati la un vobler de tip floating dotat cu barbeta. In urma stoparii bruste a recuperarii, firul nu va ramane tensionat iar naluca va tinde sa urce spre suprafata. Acea miscare de revenire in suprafata si firul usor detensionat pot defeni minimalist aceasta tehnica.

Lansete pentru pescuit la stiuca simplu cu naluci soft si hard

Fie ca sunt agresive sau discrete, nalucile impun din punct de vedere constructiv lansetele ce pot fi utlizate. Pentru ca atat agresivitatea cat si discretia nu au nici o legatura cu dimensiunea nalucii, devine lesne de inteles ca factorul principal care va fi de interes este greutatea nalucii. Se reflecta in primul rand in puterea de lansare ca mai apoi, in functie de tipul nalucii sa discutam si de actiunea acesteia atunci cand ne alegem o lanseta pentru pescuit la stiuca.

Cu cat este naluca mai mare cu atat ne orientam catre lansete fast. Lansete care sub evolutia nalucii si a greutatii acesteia sa nu se tensioneze mai mult decat va fi necesar. Altfel, ramanem fara rezerva de putere in momentul atacului si ulterior in momentul inteparii. Cu cat va scade talia nalucii ( implicit si greutatea acesteia) cu atat mai permisiva poate deveni si lanseta. Echilibrul este dictat de greutatea nalucii si clasa acesteia.

Mulinete de spinning adecvate

Cel mai important aspect al unei mulinete ce va fi utilizata in pescuit la stiuca este lungimea firului recuperat intr-o tura completa de manivela. Acei centimetri sunt esentiali in a se regasi in echilibru cu nalucile utilizate. Reprezinta cei trei pasi principali atunci cand discutam de voblere spre exemplu. In urma lansarii, la startul recuperarii : armam naluca, apoi o evoluam, si pe parcurs o animam. Distantele parcurse de naluca sub apa sunt dictate de mulineta.

Armarea presupune pregatirea nalucii ca pozitie in apa prin tensionarea firului in urma lansarii. Evolutia este definita de primele miscari ale nalucii in urma tensionarii firului. Forma acesteia mai mult sau mai putin adaptata hidrodinamic, genereaza prin rezistenta intampinata in apa prin recuperare o serie de miscari repetitive. Animarea este amprenta personala a pescarului care va combina recuperarile liniare cu pauze si miscari de lanseta combinate cu recuperari ale mulinetei atat independent cat si concomitent.

La fel de important ca si criteriu ramane marimea acesteia. Este bine sa luam in calcul mulinete de 2500 si 3000. In anumite cazuri si cu adresabilitate mai mare catre clasa de naluci reactive, putem discuta de modele a caror marime este de 4000 .

Content Creator la TotalFishing
Pescar cu experienta in disciplinile de pescuit de apa dulce de pe continent. Detine informatii solide in tehnicile de pescuit pesti pasnici si rapitori. Realizator al mai multor filme tematice cu si despre pescuitul cu monturi fine si nu numai al pestilor pasnici dar si pescuitul rapitorilor. Realizator al mai multor articole dedicate pescuitului la feeder, pescuitului la match, pescuitului la rubeziana, pescuitului la crap, pescuitului la rapitor.
Ultimele postari ale lui Radu Ionut Dascalescu (vezi toate)
Exit mobile version