Ultima modificare: 26/08/2020 de catre Radu Ionut Dascalescu

Partidele de pescuit la stiuca pe lac nou, despre care nu avem sufciente informatii sunt de cele mai multe ori un esec.
Lipsa de detalii cu privire la tipul substratului, adancimea lacului sau a nalucilor care dau randament, pot intarzia rezultatele sa apara. O prima astfel de partida se va transforma intr-o actiune de cartografiere a lacului si de identificare a nalucilor prinzatoare. Nu se mai poate numi o partida de pescuit. Exista riscul sa lansezi la apa naluca potrivita, dar intr-o perioada in care poate stiuca nu se hraneste.

Cum identifici zone cu stiuca pe lac nou

lac nou pescuit la stiuca

Nu strica ca prima actiune sa imparti lacul in trei sectoare. Imaginare oarecum. Separi zonele terminale de “trunchi”. Intr-o singura zi este dificil sa acoperi toate trei zonele. Este recomandat sa pleci la drum cu minim un coleg pescar. Reduci fantastic de mult timpii de identificare a adancimii, zonelor de interes sau ai nalucilor productive.

Repere importante bazate pe comportamentul stiucii

Stiuca este un pradator de ambuscada si de ape putini adanci. Plecand de la aceasta premiza, lacul poate fi impartit mai usor pe zone care pot tine exemplare. Adancimile mici in general se gasesc in zona malului si poate spre capetele de lac. In general, zonele unde apa intra in lac sunt mici in adancime. In partea opusa vom gasi cu precadere cele mai mari adancimi.

pescuit la stiuca pe lac nou lacul Creata 1

Privind problema din unghiul comportamentului de hranire al stiucii, ambuscada necesita un areal complex. Stiuca are nevoie de stuf, copaci cazuti in apa, zone cu bradis in abundenta. Prezenta bolovanilor este un alt avantaj.

Alegerea nalucilor pentru stiuca pe lac nou

Abordarile defensive sunt cele mai sanatoase. In apele mici a caror medie nu depaseste 1 metru ca adancime, nalucile de suprafata sunt cele mai indicate.Daca sunt stiuci in areal, cu siguranta vor veni sa inspecteze nalucile in cauza.

Lanseta pescuit la stiuca pe lac nou

Nu trebuie sa se finalizeze cu o captura o astfel de actiune. Este suficent sa vedem daca stiucile urmaresc evolutiile nalucilor. In apa mica, primul semn ca ai o stiuca care iti urmareste momeala este valul in forma literei “ V” care se starneste de nicaieri si urmareste traiectoria momelii.

Naluci de suprafata

Clasa de naluci de suprafata este destul de generoasa. Sunt naluci gandite pentru filmul apei, pentru evolutii la maxim 20 de centimetri sub luciul apei sau naluci de tip suspending care se pozitioneza in masa apei la o adancime de 30 poate 40 de centimetri. Toate acestea sunt “ naluci de suprafata”.

naluci pescuit la stiuca

Glidere-le reprezentate prin modele ca Salmo Slider sau Swimy Jerk-ul celor de la Sakura, atat floating cat si suspending ( sau slow sinking ) sunt primele naluci care ar trebui sa ajunga in apa. Daca este stiuca in zona, nu se va eschiva de la un atac.

Naluci de agatatura pentru pescuit stiuca pe lac nou

Nalucile moi reprezentate de shad-uri sau grub-uri pot dezvalui prezenta stiucii in zonele alese. Dar din pacate, sunt naluci care au nevoie de armare pe jig-uri. Se expun astfel agataturilor din areal. Daca sunt stepi sau cocioc pe substrat, sansele de a le evolua si recupera sunt minime.

naluci pescuit la stiuca pe lac nou in agataturi

Montajele de tip offset sunt SINGURA solutie. Nu cunoastem lacul, nu stim ce este pe substrat, pescuim de pe mal si avem nevoie sa limitam pierderile de naluci. Carligele de tip offset ofera posibilitatea sondarii atat a coloanei de apa cat si a substratului, fara grija.

montaj pentru pescuit la stiuca

Daca mascam varful carligului in naluca, putem lansa la limita in peretii de stuf fara teama ca vom pierde montura. Inclusiv pe substrat, aceasta metoda permite o sondare mai detaliata si evolutii mai lente care sa poata determina un atac.

Naluci topwater pentru pescuit la stiuca pe lac nou

Sa nu uitam ca in meniul stiucii intra tot ce misca in apa si la suprafata. De la pestisori si pana la boboci de rata, fara sa ratam rozatoarele care inoata sau serpii. Mananca tot ce misca si se misca pe placul ei.

naluci topwater pentru stiuca pe lac nou

Avantajele nalucilor precum popper-ul sau imitatia de broasca sunt imbatabile. Prin miscari scurte si intense ale lansetei, nalucile vor inainta pe portiuni scurte si vor agita luciul apei considerabil. Se fac remarcate cu usurinta.

popper Berkley pentru stiuca

Atacurile asupra acestor naluci necesita mare atentie din partea pescarilor. Soarele trebuie sa fie intr-o anumita pozitie pentru ca aceste naluci sa dea randament.

naluci stiuca de suprafata

In urma atacului, daca stiuca este orbita de soare, va ataca pe langa naluca. Asadar, mare atentie.

Naluci de “conjunctura” pentru pescuit la stiuca pe lac nou

Anumite naluci gandite pentru pescuitul in ape adanci si a caror tinta sunt alte specii de pesti, pot prinde stiuci daca vor fi evoluate “incorect”. Spre exemplu, clasa de rattlin-uri sau lipless, permite prin recuperare liniara si constanta , usor in viteza, evolutii imediat sub filmul apei. Preia practic o mare parte din avantajele unui topwater si le expune in paliere de adancimi imediat sub filmul apei.

Nu de putine ori, viteza in evolutie genereaza atacuri. Un popper nu permite viteza. Un glider nici atat. Cele doua tipuri de naluci pot expune zgomot si perturbarea luciului apei. Glider-ul poate emite “flash-uri” sub filmul apei. Atunci cand zilele sunt insorite.
Un rattlin in schimb poate sa perturbe luciul apei, sa emita zgomot si sa produca flash-uri in acelasi timp.

Perioadele de pescuit la stiuca pe un lac nou

Pentru a intelege cat mai bine zonele cu potential pe un lac nou, pasajele cele mai productive si indicate sunt dimineata si seara. Miezul zilei este incert. Nu ofera informatii relevante chiar si in situatiile in care anumite locuri pot oferi si peste 3 capturi intr-o zona relativ compacta. Stiuca are obiceiul de a patrula zone destul de mari ca suprafata.

captura pescuit la stiuca pe Creata 1

Pe parcursul unei zile isi va modifica comportamentul de hranire. Este in directa legatura cu temperatura apei, pozitia soarelui si specia prada preferata. Daca spre exemplu dimineata nu a avut rezultatele dorite in urma vantorii, stiuca va migra in ape mici unde poate va pandi pui de rata, poate broaste sau mci rozatoare.

stiuca pe Creata 1

Seara va reveni pe terenurile de vanatoare unde se comaseaza bancuri de pesti prada de mici dimensiuni. Prefera mult si mic pentru a-si conserva energia. Dar daca identifica o prada care merita efortul, nu va sta pe ganduri prea mult. Aici tine de inspiratia fiecarui pescar in a deveni cat mai apetisant si irezsitibil in fata unei stiuci, prin alegerile de naluci.
De mentionat este ca stiuca este cel mai imprevizibil peste rapitor de la noi din tara.