Momeala pentru crap Rok

Ultima modificare: 26/08/2020 de catre Radu Ionut Dascalescu

Ce inseamna momeala la crap

Momeala la crap este o forma de hrana concentrata, puternic aditivata al carei rol este de a stimula apetitul pestilor si de a le induce starea de hranire. Pe langa elementele de nutritie, contine compusi care asigura si o eliminare rapida, o digestie usoara si un aport proteic ridicat.

Momeala la crap este de doua feluri. A fost dezvoltata de-a lungul timpului, avand ca baza capacitatea crapului de a detecta in mediul sau o sursa potentiala de hrana. Crapii se bazeaza cel mai mult pe stimulul olfactiv. Se regaseste sub forma de receptori chimici si sunt pozitionati pe partea superioara a capului.

Exista doua fante prin care apa circula ( canale denumite popular “nari” ) si este analizata. Daca apar indicii care sugereaza prezenta unor zone care detin hrana, va urma “dara” lasata prin apa pentru a localiza sursa.

Tipuri de momeala la crap

Pescarii de crap apeleaza la doua mari clase de momeala. Avand acelasi rol, acela de a atrage exemplarele de crap pe zonele nadite, se diferentiaza considerabil.

Exista momeala pentru crap naturala si momeala pentru crap artificiala. Desi sunt diferite, indeplinesc acelasi scop : atrag si prind crapii. Indiferent de tipul de momeala pentru crap la care apelam, nada si procesul de nadire au o baza exclusiv naturala.

Momela  naturala

Exista o gama variata de cereale care sunt folosite sub forma de fainuri in retetele de fabricare de momeala pentru crap. De la grau, orz, porumb ( elemente de baza ) pana la faina animala ( faina de peste , faina de oase ). In lista intra si momeala vie. Aici se evidentiaza ramele, viermii si larvele de libelula.

momeala pentru crap rok cu sac solubil

In forma finita, avem de-a face cu boilies-uri, bile solubile, porumb, alune tigrate, pelete sau mamaliga daca discutam de produse pe baza de cereale si proteina animala.

Momeala  artificiala

Este intuitiv faptul ca aceste momeli tind sa copieze atat prin forma cat si prin aroma sau culoare o parte din momelile naturale pentru crap. In urma unei capturi, momelile in cauza isi pastreaza forma, culoarea, textura si aroma.

momeala pentru crap artificiala

Pescuitul modern la crap asigura astfel o gama de momeala pentru crap aproape indestructibila si cu randament ridicat. Aici gasim porumb artificial, pop-up-uri, momeli critic echilibrate (wafters), imitatii de alune tigrate sau imitatii de pelete.

Modalitati de prezentare momeala crap

Crapul se hraneste prin aspiratie. Este un peste cu un comportament de hranire complex. Atat pe substrat, cat si in masa apei, crapul nu are o problema daca localizeaza o sursa de hrana. Este demonstrat ca se hraneste inclusiv in filmul apei ( la suprafata ). Acest comportament este dictat de arealul in care traieste si sursele de hrana pe care le are la indemana. Indiferent de adancimea la care se va hrani, aspiratia este procesul de baza.

In functie de tipul momelii, apar factori care pot ingreuna acest proces de hranire. Daca momeala de crap are o greutate considerabila, atunci si rata capturilor poate varia. Folosind cavitatea bucala in sincronizare cu miscarea uperculelor, crapul genereaza un efect de vacum in apa. Nu este unul puternic. Este suficient incat sa ridice si sa anime in masa apei particule de dimensiuni relativ mici.

Greutatea momelii de crap influenteaza si timpii de trasatura. Localizarea sursei de hrana este treaba crapului. Modul in care aspira momeala( cat de usor ) este treaba pescarului. Momela de crap se poate atasa unei monturi prin mai multe moduri.

Momeala  atasata pe carlig

In functie de textura si marimea momelii de crap utilizate, exista posibilitatea de a atasa direct pe carlig anumite momeli. Porumbul, mamaliga, peletele moi, painea fac parte din aceasta clasa de momeli. De asemenea, ramele, viermii sau libelulele.

Atata vreme cat are o greutate redusa si poate fi aspirata, momeala de crap atasata pe carlig este o metoda buna. Un dezavantaj este limitarea capacitatii carligului de a intepa pestele. In urma procesului de aspiratie si in functie de natura momelii de crap folosite, carligul nu are o anumita traiectorie cand ajunge in gura crapului. Sansele de a intepa un peste sunt direct proportionale cu factorii de mai sus.

Momeala atasata pe fir de par

Firul de par este denumirea unui sistem de suport al momelii de crap ce nu se doreste a fi atasata pe carlig. “ Hair rig “ este denumirea originala. Inventia apartine britanicilor. “ Fir de par “ in traducere,face referire la diametrul redus al sistemului de suport al momelii. Poate fi textil sau polimer ( nylon). Inclusiv ata dentara. De retinut este ca acest suport trebuie sa fie redus in diametru.

Firul de par poate fi atasat unui carlig sau construit in momentul realizarii rig-ului de crap.Efectul principal are la baza aspiratia in urmatoarea ordine : momeala, apoi carlig. In acest mod, crapul ia contact prima data cu momeala, iar din inertia vacumului, este aspirat si carligul. Pe firul de par pot fi utilizate atat momeala de crap naturala, cat si artificiala.

Momeala la crap in functie de anotimp

Apetitul crapilor este direct influentat de anotimp. Fiind animale cu sange rece, capacitatea de a genera caldura este limitata si dependenta de temperatura apei. Soarele joaca un rol important. Absolut toate procesele din organismul crapului sunt influentate de nivelul sau metabolic.

Cand apele sunt reci, digestia este greoaie si implicit apetitul scazut. Preferabil , in aceste momente sa apelam la o momela de crap naturala, si insotita de un pat de nada mic si grupat. Viermii, ramele si larvele sunt o solutie buna la start de sezon.

In plin sezon, crapul nu va refuza nici o momeala. Este activ si va cauta neincetat in apa surse de hrana. Daca momeala de crap este bine amplasata, atunci nici capturile nu vor intarzia sa apara. Boilies, alune tigrate sau pelete sunt momeli de crap selective. Mamaliga, porumbul sunt momeli cu raspuns rapid.

Momeala la crap in functie de talia pestilor vizati

Anumite momeli de crap au capacitatea de a selecta talia pestilor. In functie de reteta si continut, aceste momeli sunt stimultaori de apetit pentru crapii mai mari. Odata cu varsta, crapul dobandeste capacitatea de a fi selectiv in hrana si de a identifica sursele care conteaza cu adevarat. Atat calitativ cat si cantitativ.

Boilies-urile sunt de departe cele mai selective momeli de crap inventate. Avand un continut complex de cereale, faina de peste, aminoacizi si lichide nutritive, sunt adevarate bombe nutritive. Avantajul major este ca in functie de diametru, nu numai calitativ asigura selectia. Pot fi atasate cate doua pe firul de par. Un astfel de bloc compact de momeala de crap nu poate fi aspirat de orice exemplar.

Daca partida are ca scop cantitatea, diminuarea diametrului momelii de crap asigura capturarea tuturor exemplarelor de crap aflate pe vad.

Momeala crap in functie de balti sau rauri salbatice, Dunare

Curentul apei este un aliat al pescarului. Prezenta hranei si a momelii pe vad este semnalata si de miscarea apei. “ Duce vestea” ca undeva pe substrat este hrana. Curentul apei si receptorii crapului se afla intr-o relatie solida.

Indiferent de situatie, momeala pentru crap trebuie sa fie puternic aromata si aditivata pentru a fi usor reperata. Nu exista bariere in functie de tipul de apa. Atat pe rau cat si pe lac, momelile de crap amintite mai sus se preteaza. Diferenta o face cantitatea de nada alocata.

momeala pentru crap la feeder

Apele in miscare vor transporta pe suprafete mari materialul de hranire. Acest fapt implica cantitati mai mari ce trebuiesc utilizate. Pe lacuri, se diminueaza cantitatea de nada ce va fi folosita. Momeala de crap va trebui sa iasa in evidenta. Riscul de a fi mascata este ridicat daca nu se realizeaza dozarea nadei alocate vadului.

ROK fishing – momeala ideala pentru pescuit la crap

Rok Fishing nu spune nimic nici unui pescar de crap. Este un concept tanar care vine din Franta cu o gama de momeli artificiale pentru pescuit. Pana aici, nimic neobisnuit. Un alt producator de momeala pentru crap. Sunt foarte multi producatori prezenti pe continent. Chiar si asa, noi ne-am indreptat atentia catre nou. Ca de fiecare data, echipa noastra se afla in cautare de nou, calitate si inovatie.

Momeala pentru crap Rok Fishing Performance este “verde” !

Modul in care isi prezinta produsele insa, este ceea ce te face sa realizezi ca sunt diferite.In sensul bun.
Momelile artificiale Rok sunt raspunsul pescarului de crap care asteapta inovatie, calitate, design superior si pret accesibil.


Fiecare produs din portofoliu a stat in teste mai mult de doi ani. Sau doua sezoane daca vreti. S-au analizat astfel densitati de material, culori sau arome in numeroasele partide de pescuit.

Au pus bazele produselor folosind materie prima locala ( Franta ) care se aliniaza normelor de reciclare si poluare. Toata gama de momeli este prietenoasa cu mediul.

montura momeala pentru crap Rk

Momeala de crap artificiala perfect echilibrata !

Portofoliul de produse este variat si acopera atat segmentul de momeli dedicate pescuitului la crap, cat si cel al momelilor pentru feeder.

momeala pentru crap pe pat de nada
Segmentul de momeli critic echilibrate este generos. Fie ca sunt 3 boabe de porumb sau o bila (imitatie pop up), ori imitatie de pelete, francezii de la Rok se lauda cu materialul “ultra soft”.

Momeala de crap de la crapari pentru crapari !

Culorile prezente sunt rezultatul partidelor desfasurate de-a lungul anilor. Nu sunt multe, dar sunt fix acele culori de care ai nevoie. Nimic in plus.


Selectia aromelor vine si completeaza gama de culori disponibile. Din nou, numai ce este nevoie. Sau, altfel spus, acele arome care prind peste.

Daca v-am starnit curiozitatea, va asteptam in magazinul fizic pentru a lua contact cu ele.